03

- Advertisement -

Shweta Pandit adalah penyanyi dan pelakon India di Bollywood. Beliau adalah penyanyi vokalis klasik India dan penyanyi Padma Vibhushan, Pandit Jasraj. Dia juga telah mencatatkan lagu-lagu popular untuk pelbagai lagu-lagu filem Telugu dan Tamil serta banyak lagi bahasa India yang lain.

Pada usia 4 tahun, Shweta bekerja dengan komposer India, Ilayaraja untuk filem Anjali yang memenangi anugerah, yang telah direkodkan semula dalam bahasa Hindi. Dia kembali dikenali sebagai anak utama dalam filem itu dan juga menyanyikan lagu-lagu dalam bahasa Hindi. menjadikannya salah seorang penyanyi termuda dalam Industri Muzik Bollywood. Dia juga mencatatkan pemain tabla legenda Ustad Zakkir Hussain pada usia 9 tahun untuk filem pertamanya sebagai komposer, Saaz.

Kerjaya muzik

Dia mendapat terobosannya dengan Yash Raj Films dan Mohitbatein Aditya Chopra (2000) dengan lima lagu pada usia 14 tahun. Dia dipilih untuk menyanyi dalam filem itu selepas dia mengikuti ujian untuk pemilihan akhir di kalangan beberapa penyanyi. Kemunculannya termasuk “Ishq Khudai” Rudraksh (2003), “Halla Re” Neal ‘n’ Nikki (2005), “Chorre ki baatein” Fight Club (2006) Tera Sarapa “Welcome (2007),” Bandhane Lagi “Naach (2005),” Jhini Jhini “Sarkar Raj (2008),” Raghupati Raghav “Satyagraha (2011), Chadha de Rang” Yamla Pagla Deewana “Wanita vs Ricky Bahl (2011),” Madhubala “Mere Brother Ki Dulhan (2011),” Tere Hoke Rahenge “Raja Natwarlal (2014),” Heera “Highway (2014).

Album rekod sulungnya, Main Zindagi Hoon (2002) dikeluarkan ketika berusia 16 tahun dengan EMI Virgin Records, India, menjadikannya bintang pop India yang termuda. Dia mengeluarkan 3 video dari album ini, yang menampilkan dirinya. Album pop beliau yang lain termasuk Aplam Chaplam. (2005) yang memaparkan Bollywood superstar Salman Khan. Strumm Sound Digital melancarkan 2 video remix yang dilepaskan memaparkan dirinya “Pyar mein kabhi kabhi” dan Sufi klasik “Allah hoo” (2017) India TV Tata Sky mengeluarkan 2 video ghazal India yang memaparkan dirinya dalam usaha sulung mereka di TV India [Aktif Javed Akhtar] yang menampilkan “Main aur meri Awaargi” dan “Sukoon-e-dil” (2015)

Pada tahun 2011, Shweta bekerjasama dengan penyanyi dan pelakon terkenal Punjabi Harbhajan Mann untuk lagu Sun Mere Chann Mahiya untuk album Heer Ranjha (OST).

Pada tahun 2012, Shweta dilancarkan dalam industri penyanyi main balik Tamil dengan hatrik pelepasan untuk komposer Yuvan Shankar Raja. Vettai, Billa II dan Aadhi bhagavan mendapat ulasan terbaik untuk renditions beliau dan juga memenangi anugerah untuk yang sama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: