Essential Jeju-do: 10 aktiviti teratas di pulau tropika Korea

0

45

- Advertisement -

Dengan mudah untuk mengakses gunung berapi yang tidak aktif, tambang tepi laut yang hangat dan laluan mendaki yang mendefinisikan semula idea-idea kontemporari penerokaan, Pulau Jeju banyak menawarkan pengembara moden yang mencari cabaran, kegembiraan dan sebab untuk memantulkan.

Terdapat pelbagai pilihan, terima kasih kepada karunia khazanah semula jadi dan tren pembangunan komersial yang tidak dapat dihalang, jadi membuat senarai semak keutamaan boleh kelihatan hebat.

Berikut adalah senarai destinasi yang disyorkan dan makanan tempatan yang menyampaikan pengalaman penting Jeju-do.

1. Menaiki gunung berapi

Bangun 90 minit sebelum subuh dan ikuti laluan ke puncak Seongsan Ilchul-bong, gunung berapi yang tidak aktif di pantai timur Jeju.

Kebanyakan orang menyiapkan kenaikan 182 meter yang curam dalam masa kira-kira 25 minit. Setelah di atas, ambil tempat duduk di rabung kawah, menonton matahari terbit dan renungkan keagungan alam.

2. Walk Olle

Mungkin cara terbaik untuk meneroka Jeju di luar bandar adalah berjalan kaki dari mana-mana Ollelaluan. Dalam dialek Jeju tradisional, Olle adalah jalan sempit yang berjalan dari pintu depan ke jalan. Hari ini, Olle merujuk kepada rangkaian bersepadu 26 laluan kembara yang terkenal dengan labah-labah di seluruh pulau.

Panjang jejak berbeza antara tujuh dan 23 kilometer panjang, masing-masing menawarkan hubungan rapat dengan tanah dan orang ramai. Jalan-jalan ladang-ladang yang dikelilingi oleh kebun jeruk, zigzag melalui lorong-lorong sempit yang melepasi rumah yang rendah hati dengan bumbung jerami jerami dan melintasi pantai berbatu yang diukir dari batu lava hitam.

3. Matahari terbenam di Pantai Hyeopjae

Dengan laut kobalt yang bergemuruh di sepanjang sembilan kilometer pasir putih lembut yang saling bersambung dengan jari-jari batu lava hitam, Hyeopjae di Desa Hallim boleh dikatakan sebagai pantai yang paling indah di Jeju. Pasti tempat yang sibuk pada musim panas, apabila keluarga datang untuk bermain-main di dalam pinggang air, tetapi ia cukup tenang sepanjang tahun. Namun daya tarikan sebenar tempat ini muncul pada waktu senja. Memeluk sudut barat laut pulau itu, ia merupakan lokasi yang ideal untuk diam dan mengagumi matahari terbenam.

4. Ambil cabaran Gunung Halla

Terlihat dari setiap sudut pulau apabila langit jelas, Gunung Halla megah.

Walaupun tidak semua orang mungkin dilengkapi untuk mencabar KTT 1950m melalui kenaikan 9km (lima jam satu hala), terdapat pilihan jejak yang kurang mencabar (dari 30 minit hingga 3.5 jam) yang memberikan pengalaman Halla. Jangkakan dedaunan megah, pembentukan batu yang mengagumkan dan gerombolan pejalan kaki yang bergaya dengan sukan terbaru yang mutlak dalam peralatan alpine.

5. Nikmati tambang sederhana

Makanan Jeju sangat dipengaruhi oleh rasa dari laut, seperti haemul tang, periuk panas yang hangat dipenuhi dengan udang, kepiting, kerang dan sebilangan besar ikan lazat dalam sup makanan laut yang semi-jelas.

Variasi tempatan menambah warna dan rasa dengan kepakaran yang lazat seperti skuasy atau rumpai laut. Dihidangkan dengan sayur-sayuran bermusim dan semangkuk beras, ia dimakan untuk makan tengahari atau makan malam tetapi juga membuat sarapan pagi yang enak.

6. Jalankan jalan seni Lee Jung-Seop di Seogwipo

Terdapat zeitgeist artistik di Jeju yang agak terlepas dari apa-apa di tanah besar Korea. Secara senibina, trend arti ini terbukti dalam penggunaan warna pastel, garis asymmetri dan pergantungan yang besar pada dinding kaca dari lantai ke siling yang membolehkan hubungan dengan alam semulajadi yang indah. Secara artistik, kepekaan itu hidup di Seogwipo’s Lee Jung-Seop Art Gallery & Park, sebuah kejiranan yang penuh sesak dengan kedai-kedai kraf, bar bir yang sejuk dan restoran-restoran Bauhaus. Tidak boleh dilupakan adalah Architecture Cafe Utopia (409-10 Taepyeong-ro, Kota Seogwipo; +82 064-762-2597), sebuah kompleks multi-peringkat yang diilhamkan yang sama dengan kedai kopi, bar bir, galeri seni dan kubu pokok.

7. Bertemu Buddha di sebuah gua di Sagae

Pencerahan tidak mudah. Itulah pelajaran untuk belajar dalam perjalanan ke Sanbang-gul-sa, sebuah kuil Buddha yang kecil tetapi sangat menarik di bandar Sagye-ri di sudut barat daya pulau itu.

Dari pusat bandar, ia adalah 2 km berjalan kaki ke pangkalan Sanbang-san, sebuah pembentukan batu besar yang menjalar keluar dari bumi, dan satu lagi tangga 150m ke atas yang curam yang akhirnya membawa kepada perumahan gua patung Buddha. Di atas, ambil minuman dari kolam air, menyalakan sebatang kemenyan dan mengagumi pemandangan dari tempat yang sangat istimewa ini.

8. Cari yang tidak dijangka pada U-do

U-do, yang menaiki feri selama 15 minit di pantai timur laut Jeju, adalah sebuah pulau kecil yang diberkati dengan garis pantai yang menakjubkan dan keseronokan serendipitous. Kebanyakan pelancong datang untuk lawatan sehari untuk menerokai pantai yang berbatu tetapi penginapan bermalam memberikan masa yang lebih munasabah untuk mendedahkan tempat tersembunyinya. Ada ais krim mentega kacang hijau, sup rumput laut berkhasiat dan hamburger oh-so-juicy yang disediakan oleh seorang wanita yang ramah yang mengendalikan sebuah muzium yang eksentrik yang menarik perumahan koleksi lengkap Anne of Green Gables memorabilia, termasuk edisi pertama 1908 oleh Lucy Maud Montgomery.

9. Contoh daging babi hitam yang barbeku

Sukar untuk mengatakan bahawa anda berpengalaman di Jeju tanpa mencuba hidangan paling terkenal di pulau itu – daging babi hitam yang dibakar – yang terdapat di setiap bandar dan kampung di pulau itu. Sejak bertahun-tahun lamanya, makhluk domestik ini telah diberi bekalan sisa buangan manusia, amalan yang dipertimbangkan untuk meningkatkan rasa dan tekstur daging. Syukurlah, amalan itu berakhir beberapa dekad lalu.Hari ini, orang Korea biasanya memilih untuk memotong lemak yang dipanggil samgyupsal, manakala mereka yang memilih urutan kurus moksal. Masak perlahan-lahan ke atas briket arang dan musim dengan garam dan lada hitam di panggangan untuk rasa maksimum.

10. Masa perjalanan di Seongup Folk Village

Reka bentuk seni bina tradisional masih hidup dan terbuka untuk eksplorasi di Seongeup Folk Village, kira-kira sejam di luar Bandar Jeju.

Menenun jalan anda melalui lorong sempit dan mengintip di dalam restoran dan kedai-kedai di tengah-tengah bulu asap dari dapur pembakaran kayu. Jika masa membenarkan, letakkan satu jam untuk makan malam di Gwandangnae Sikdang, sebuah restoran kecil di luar pintu utama; sempit, penuh sesak dan bersahaja, itu pengalaman daging barbeku Jeju yang paling indah.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: