04.jpg

- Advertisement -

Sunitha Upadrasta (lahir 10 Mei 1978) adalah penyanyi, pelopor, tuan rumah, pelukis dan artis pelakon dalam industri filem Telugu, yang juga dikenali sebagai Tollywood. Beliau telah menerima Anugerah Kebangsaan dari All India Radio di bawah kategori muzik ringan, dua Anugerah Filem Terbaik untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik untuk Telugu dan Kannada, 9 Nandi Awards. Beliau juga dianugerahi Anugerah Penyanyi Terbaik Lata Mangeshkar untuk tahun 2011 oleh Kerajaan Andhra Pradesh.

Kerjaya nyanyian Sunitha bermula pada tahun 1995 dengan filem Gulabi. Dia juga dikenali sebagai anchor dan tuan rumah bagi program muzik dan program utama, salah satunya adalah majlis perasmian asas sejarah Amaravati pada tahun 2015. Sunitha juga dikaitkan sebagai hakim untuk menunjukkan realiti muzik dalam pelbagai saluran. Sumbangannya sebagai seorang artis suara menyampaikan suara kepada lebih 110 pelakon dalam lebih 750 filem.

Kerjaya

Nyanyian main balik

Dia telah memulakan karier nyanyiannya sebagai penyanyi main balik dalam filem pada usia 17 tahun. Sasi Preetham, seorang pengarah muzik yang pertama memberi peluang kepada beliau untuk menyanyi dalam filem sulungnya Gulabi dan lagu sulungnya adalah “Ee Vela Lo Neevu” yang ditulis oleh Sirivennela Sitaramasastri. Dia menyanyikan kad tunggal untuk filem Anugerah Filem Kebangsaan di Kannada Bhoomi Geetha pada tahun 1997, muzik yang disusun oleh Ilaiyaraaja. Selain itu, dia juga menyanyikan lagu-lagu judul lagu Telugu TV seperti Ruturagalu & Antarangalu. Beliau menerima Anugerah Nandi pertamanya dari negeri Andhra Pradesh untuk menyanyikan lagu tajuk Antharangalu pada tahun 1999.

Beliau telah bekerja di bawah pengawasan pengarah muzik seperti Ilayaraja, Vidya Sagar, M.M. Keeravani, A.R Rahman, S.V. Krishna Reddy, Koti, Raj, Vandematharam Srinivas, Mani Sharma, Ramana Gogula, SA Raj Kumar, Sandeep Choutha, Micky-J-Mayer, Devisri Prasad, RP Patnaik, Chakri, Nihal, Kalyani Malik, Anup, Sunil Kashyap, , Madhavapeddi Suresh, Saketha Sairam, Bunty, V. Harikrishna, Hadiah Jassie, S. Thaman dan sebagainya. Dia memberikan hampir 3000 lagu dalam banyak filem India selatan. Dia telah menyanyi di Telugu, Tamil dan Kannada.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: