27.jpg

- Advertisement -

LONDON: Tottenham Hotspur mengalami kejutan kekalahan 1-0 di laman sendiri kepada Newcastle United pada saingan Liga Perdana awal pagi tadi dengan pemain Brazil, Joelinton menghasilkan gol kemenangan.

Joelinton, pemain termahal kelab dengan nilai 40 juta pound (RM205 juta), meledak pada minit ke-27 menerusi serangan balas pantas, menewaskan Hugo Lloris selepas menerima hantaran Christian Atsu.

Kemenangan itu sesuatu yang paling dimahukan pengurus Newcastle, Steve Bruce yang tewas dua perlawanan pertama selepas mengambil alh daripada Rafa Benitez pada penutup musim.

28.jpg

Ia taktik bertahan oleh Newcastle dalam sebahagian besar perlawanan tetapi Tottenham, yang bermula tanpa Christian Eriksen, bergelut menukar kelebihan kawalan bola mereka untuk peluang lebih baik.

Tuan rumah merasakan mereka boleh diberikan penalti pada minit ke-78 apabila pemain Newcastle, Jamaal Lascelles mengasari Harry Kane tetapi pengadil dan rakaman VAR mengatakan ia bukan penalti.

Selepas tewas 3-1 kepada pasukan baharu naik taraf, Norwich City, Bruce dikritik oleh penyokong Newcastle yang gagal menerima pelantikannya walaupun dia adalah penyokong kelab itu ketika kecil.

“Satu cara saja kami boleh membalas kritikan seperti itu. Kami datang ke stadium yang hebat, ke kelab menakjubkan ini dan kami beraksi baik,” kata Bruce. – Reuters

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d