Artis India- Shashaa Tirupati

04.jpg

- Advertisement -

Shashaa Tirupati adalah Anugerah Kebangsaan dan Anugerah Filmfare Memenangi penyanyi mainan Indo-Kanada, penulis lagu, penceramah motivasi, pelakon teater dan suara artis asal India. Beliau baru-baru ini telah muncul dalam video starrer Vijay “Singapore” dari pengarah Atlee, ‘Bigil’ bersama komposer, AR Rahman. Penyanyi “Lagu Humma”, dia mempunyai akar keluarga di Kashmir, yang kebanyakannya aktif dalam industri muzik Bollywood dan India Selatan. Beliau secara bebas mengeluarkan komposisi asalnya yang kedua bertajuk “La Rains” di saluran Youtube beliau.

Dikenali sebagai “The Humma Girl”, pada tahun 2018, beliau memenangi Anugerah Filem Nasional untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik serta Anugerah Filmfare untuk lagu Tamil “Vaan Varuvaan” dari Kaatru Veliyidai. Beliau juga merupakan suara di sebalik hits Bollywood seperti: “The Humma Song” dari OK Jaanu”, Phir Bhi Tumko Chahunga” (dengan Arijit Singh) dan “Baarish” untuk Separuh Girlfriend, “Kanha ” untuk Shubh Mangal Saavdhan),” O Sona Tere Liye “(dengan AR Rahman) dan” Chal Kahin Door “, kedua-duanya dari filem Ibu. Dia meminjamkan suara beliau dalam Jab Harry Met Sejal, Tumhari Sulu dan 2.0, di mana Shashaa menyanyikan lagu-lagu soundtrack Tamil, Hindi dan Telugu. Shashaa telah dinyanyikan dalam bahasa seperti Tamil, Hindi, Telugu, Punjabi, Malayalam, Kannada, Bengali, Konkani, Arab dan Inggeris. Dia memainkan Kazoo (instrumen Afrika), gitar klasik barat, papan kekunci dan harmonium. Dia juga banyak dicari pembicara motivasi, baru-baru ini telah memberikan ceramah untuk TEDx BITS Pilani Hyderabad dan sebahagian daripada TED Talks Vancouver dengan AR Rahman. Tirupati membuat teaternya debut dengan lakon “I, Awan” yang ditulis dan diarahkan oleh Ulka Mayur dengan pemain lirik Mayur Puri memainkan pimpinan lelaki. Tirupati dilakukan di O2 Arena, London dan Majlis Pembukaan Piala Dunia Hoki Lelaki sebagai sebahagian daripada Entrepreny AR Rahman. Beliau mengeluarkan asal pertama (bebas) bertajuk ‘String of Air’ pada Mei 2019.

Kerjaya

Semasa mengikuti pengajian ijazahnya, Tirupati terus menunaikan majlis perayaan dan konsert solo. Dia kemudian meninggalkan sekolah untuk meneruskan kerjaya dalam nyanyian main balik Bollywood di Mumbai.

Tirupati dilihat oleh Rahman semasa Coke Studio Season 3, tidak lama selepas itu dia menyanyikan solo untuk Rahman, “Vaada Vaada” di Kochadaiiyaan. Lagu kedua, “Aye Mr. Minor” dari muzik Rahman, Kaaviyathalaivan mendapat pengiktirafan segera dalam industri muzik Tamil, diikuti oleh “Naane Varugiren”, “Vaan”, “Silikku Marame”, “Oday Oday”, “Kaara Aatakaara” “Un Kadhal Irundhaal”, “Thaen Kaatru”, “Uyiraagi” dan “Kaadhalaada” baru-baru ini untuk Anirudh Ravichander.

Dia ditonjolkan dalam tiga trek pada tahun 2015 Mani Ratnam – A. R. Rahman filem OK Kanmani: ‘Kaara Attaakaara’, ‘Parandhu Sella Vaa’, dan ‘Naane Varugiren’ (sepadan dengan tiga dalam versi Telugu OK Bangaram juga). Dia memberikan vokal sokongan dalam “Laadli” dalam album RAUNAQ A. R. Rahman, bersama Rahman dan Lata Mangeshkar, serta pengarah filem Iran Mohid Majid Majidi.

Beliau menjelajah secara meluas dengan A.R Rahman (Tour Encore 2017, Tour Love Infinite, Rahmanishq Tour, T 20 Konsert Pembukaan, Konsert Greatest Hits di O2, Festival Vadodara, NH7 Weekender, TEDx Talks, ENCORE 2017). Dia juga sebahagian daripada Coke Studio Episode (Musim 3) dan telah menyanyikan lebih daripada 30 lagu (termasuk bahasa) untuknya. Dia adalah sebahagian daripada MTV Unplugged Season 4 bersama pengarah muzik Hindi Mithoon. Tirupati dilakukan pada BRICS SUMMIT di Goa dengan Clinton Cerejo. Dia sedang menceburi bidang Muzik Bebas dan melepaskan kandungan asli yang dinyanyikan dan ditulis sendiri, “String of Air” sebagai single pertama yang dilepaskan secara bebas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: