11 Perkara yang Sangat Menarik di Amarillo, Texas

32

- Advertisement -

Bandar ini yang kecil dan sederhana di Dataran Tinggi West Texas memegang beberapa hidangan yang mengagumkan untuk pelawat, dan banyak tarikan pelancong yang terbaik dan perkara yang perlu dilakukan adalah percuma. Amarillo terletak di tengah-tengah jalan raya di US Route 66 yang bersejarah. Anda dapat menangkap sekilas tentang perjalanan yang melalui kawasan ini mungkin seperti abad pertengahan dengan memandu melalui Daerah Bersejarah Sejarah 66 bandaraya. Amarillo juga mempunyai banyak muzium unik yang berkaitan dengan sejarah dan budaya West Texas, dari Muzium Kuda Quarter hingga Panhandle Plains Historical Museum. Untuk keseronokan kreatif yang sedikit, pergi ke Cadillac Ranch dan cuba tangan anda pada grafiti atau nikmati pemandangan unik negara dengan memukul jejak di Palo Duro Canyon yang berhampiran. Untuk gambaran lengkap, inilah senarai perkara utama yang perlu dilakukan di Amarillo.

1 Cadillac Ranch

Cadillac Ranch | Hak Cipta Foto: Lana Law

Ini adalah tarikan yang menyeronokkan dan menarik di pinggir barat Amarillo, di lepas Interstate 40. Old Cadillacs, tersangkut hidung-pertama di dalam tanah ladang petani, berdiri secara berturutan secara berturut-turut. Tradisi di sini adalah untuk merebut cat semburan dan membuat grafiti anda sendiri di dalam kereta. Jangan risau tentang membawa anda sendiri, kuali separuh penuh berselerak mengenai bidang yang mengelilingi kereta. Pilih beberapa warna dan pergi ke kerja mewujudkan visi artistik anda.

Ini adalah aktiviti keluarga yang sangat popular. Kanak-kanak boleh memanjat kereta, berjalan di kawasan terbuka, dan menyembur cat apa sahaja yang mereka suka. Kereta itu benar-benar tebal dan menetas dengan cat. Jurugambar juga akan menikmati kanvas berwarna-warni dan sentiasa berubah di hadapan mereka.

Kereta-kereta ini adalah sekitar 150 hingga 200 meter jauhnya dari tempat letak kereta. Jalan masuk adalah di sepanjang jalan tanah yang rata dan luas, yang boleh berlumpur dan licin selepas hujan. Berhampiran pintu yang sentiasa terbuka, anda sering boleh mencari penjual cenderahati, mengamalkan cip cat berwarna-warni yang diambil dari kereta, yang ditetapkan dalam rantai kunci.

Lokasi: Keluar 62A dari Interstate 40.

2 US Route 66 – Daerah bersejarah Sixth Street

US Route 66 – Sixth Street Historic District | Hak Cipta Foto: Lana Law

Bahagian ini bersejarah US Route 66 di Amarillo adalah kemunculan balik ke usia awal jalan yang tersandung di Amerika. Banyak bangunan asal dengan tanda-tanda tradisional di jalan. Anda boleh menemui restoran-restoran atmosfera dengan teres dan kedai-kedai yang unik, yang memberikan suasana yang menyeronokkan. Untuk suasana yang unik dan makanan Mexico yang baik, cubalah Bracero, di bekas garasi Route 66 yang telah ditukar. Di tengah jalan adalah Golden Light Cafe, sebuah institusi Amarillo yang telah berada di sini sejak tahun 1940-an. Kawasan ini disenaraikan dengan baik, dan anda boleh mencari senarai bangunan bersejarah di plak sisi jalan.

3 Taman Negeri Palo Duro Canyon

Taman Negeri Palo Duro Canyon | Hak Cipta Foto: Lana Law

Ia mungkin menjadi kejutan untuk mendapati bahawa canyon kedua terbesar di Amerika Syarikat, selepas Grand Canyon, hanya 30 minit ke selatan Amarillo. Palo Duro Canyon adalah kira-kira 120 batu panjang, sehingga 20 batu lebar di beberapa kawasan, dan dalam jarak 800 kaki. Taman Negeri Palo Duro adalah kawasan yang popular untuk mendaki, perkhemahan, berbasikal gunung, menunggang kuda dan geocaching. Pemandu bulat sepanjang 16 kilometer membawa anda dari tebing canyon ke, dan di sepanjang, lantai canyon. Di luar jalan ini terdapat beberapa perkemahan, dengan sejumlah 150 tempat perkemahan dan banyak laluan mendaki. Kenaikan yang paling popular ialah Trail Rumah Api, yang membawa kepada batu yang dramatik dengan nama yang sama. Ini adalah kenaikan perjalanan sejauh enam batu ke pangkalan Lighthouse, tetapi pandangan terbaik dari puncak batu yang menjulang tinggi itu dijumpai sejauh 1.5 batu ke laluan itu.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang sejarah dan geologi kawasan di pusat pelawat berhampiran permulaan taman. Setinggi bukit yang menghadap ke lembah, tempat ini mempunyai beberapa pemandangan terbaik di taman.

Tapak rasmi: https://tpwd.texas.gov/state-parks/palo-duro-canyon/

4 Muzium Sejarah Panhandle Plains

Muzium Sejarah Panhandle Plains | Hak Cipta Foto: Lana Law

Muzium sejarah terbesar di Texas, Muzium Sejarah Panhandle Plains menawarkan sekilas ke sejarah Texas, dari zaman dinosaur hingga zaman moden. Selalunya diterangkan oleh orang tempatan sebagai Smithsonian dengan aksen, muzium ini mempunyai salah satu koleksi seni terbaik di Barat Daya. Anda juga boleh belajar tentang orang India Amerika yang mendiami tanah itu; perintis; minyak; geologi; air sebagai sumber; inovasi yang membentuk pembangunan rantau ini, seperti kincir angin dan pengangkutan; dan banyak lagi. Sebagai tambahan kepada koleksi tetap yang tetap, muzium juga sering menganjurkan pameran khas. Muzium ini terletak kira-kira 15 minit di luar Amarillo.

Alamat: 2503 4th Avenue, Canyon, Texas

Laman rasmi: http://www.panhandleplains.org

5 Hall of Fame & Muzium Kuda Amerika Quarter

Hall of Fame & Museum Kuda Amerika Quarter | Hak Cipta Foto: Lana Law

Muzium ini merupakan penghormatan kepada kuda yang menetap dan membentuk Amerika Barat dan salah satu kuda yang paling disukai oleh koboi di Barat Daya. Pusat ini memberi tumpuan kepada kisah Kuda Suku dan orang-orang di belakangnya. Pada peringkat yang lebih rendah, muzium ini menawarkan pelbagai pameran yang berurusan dengan topik yang terdiri daripada biologi Kuda Quarter kepada kerjaya kuda. Di tingkat atas, Hall of Fame Kuda Quarter menawarkan melihat kuda yang paling terkenal baka ini. Trofi, gambar, memorabilia, dan kisah-kisah kuda-kuda hebat ini dipamerkan.

Bangunan muzium itu sendiri adalah sekeping ketukangan yang mengagumkan, di mana kayu dan stonework menghasilkan perasaan ruang dan kemegahan.Diukir ke lantai The Grand Hall di peringkat utama adalah garis darah Kuarter Suku, ditelusuri kembali pada lewat 1800an, apabila mereka diiktiraf sebagai baka mereka sendiri.

Alamat: 1600 Quarter Horse Drive, Amarillo, Texas

Laman rasmi: https://www.aqha.com/museum

6 Muzium Seni Amarillo

Muzium Seni Amarillo | Hak Cipta Foto: Lana Law

Terletak di kampus Kolej Amarillo, Muzium Seni Amarillo dibuka kepada orang ramai, secara percuma. Walaupun muzium ini menjadi rumah kepada koleksi seni yang menarik dari seluruh dunia, kebanyakan karya seni berasal dari Timur Jauh. Dipamerkan adalah patung-patung dari rantau Asia Selatan dan Asia Tenggara, bersama-sama dengan kepingan Buddha Buddha dan Hindu abad ke-2 SM. Juga tersebar di atas bangunan 32,000 kaki persegi adalah gambar dari F.S.A. jurugambar Russell Lee dan sezamannya, serta lukisan dari abad ke-17 hingga ke-19 dan lukisan dari Modernist Amerika awal dan pertengahan abad.

Alamat: 2200 South Van Buren, Amarillo, Texas

Laman rasmi: http://www.amarilloart.org/

7 Jack Sisemore Traveland RV Museum

Jack Sisemore Traveland RV Museum | Hak Cipta Foto: Lana Law

Satu lagi tarikan percuma di Amarillo, RV Museum mempamerkan RV dari tahun 1930-an hingga tahun 1970-an, bersama dengan pelbagai jenis kenderaan dan artifak vintaj yang lain. RV nota khas termasuk motosikal Itasca yang pertama dan Airstream yang tertua, yang bertarikh dari tahun 1935. RV ini memberikan gambaran kepada era dari mana mereka datang, kerana ramai yang tidak berubah dari hari mereka dihasilkan. Peralatan, perabot, dan lantai asal membawa anda kembali dalam masa. Muzium ini juga mempamerkan koleksi motosikal lama yang mengagumkan dalam keadaan sempurna, beberapa kereta vintaj yang ditetapkan terhadap latar belakang tema, termasuk sebuah restoran memandu dan stesen minyak retro yang lama. Pelbagai barangan, seperti basikal pedal lama, kamera, dan kerusi perkhemahan, juga menambah suasana.

Alamat: 4341 Canyon Drive, Amarillo, Texas

Laman rasmi: http://www.rvmuseum.net/

8 Zoo Amarillo

Amarillo Zoo | Hak Cipta Foto: Lana Law

Untuk petang yang menyenangkan dan sekilas satwa liar yang eksotik, Zoo Amarillo menjadikan persembahan yang sempurna. Beberapa haiwan yang paling popular di sini termasuk singa, harimau, bobcats, lemur cincin-ekor, rubah, beruang, kanguru, dan monyet. Dan sementara ini mungkin penyumbat pertunjukan, anda juga akan menemui kuda-kuda mini yang tidak dapat dinafikan dan keledai miniatur, Texas longhorn, skunk, dan sebilangan besar makhluk berbulu lain. Mungkin kurang comel tetapi sama menariknya adalah labah-labah, amfibia, dan reptilia, termasuk python Burma yang besar, bersama dengan pelbagai ular lain, serta penyu dan salamander di Herpetarium.

Alamat: 2400 North Polk Street, Amarillo, Texas

Laman rasmi: https://zoo.amarillo.gov

9 Amarillo Botanical Gardens

Amarillo Botanical Gardens | Hak Cipta Foto: Lana Law

Taman Botani Amarillo mudah dikenali oleh konservatori berbentuk perak dan kaca berlian yang mengagumkan. Sebarkan lebih dari empat ekar, taman-taman mempunyai flora tempatan di luar, termasuk taman wangi, sementara tumbuh-tumbuhan tropika ditempatkan di dalam konservatori. Semasa musim Krismas, taman-taman dihidupkan dalam kaleidoskop warna dan merupakan tempat yang menyenangkan untuk dikunjungi selepas matahari terbenam. Taman Botani Amarillo terletak betul-betul di jalanan dari Don Harrington Discovery Centre, dan di antara keduanya Medi-Park, dengan taman permainan kanak-kanak dan pad percikan.

Alamat: 1400 Streit Drive, Amarillo, Texas

Laman rasmi: http://amarillobotanicalgardens.org/

10 Muzium Udara & Angkasa Texas

Muzium Udara & Angkasa Texas | Hak Cipta Foto: Lana Law

Satu koleksi pesawat yang kecil tetapi memberi inspirasi, bersama-sama dengan kakitangan sukarelawan yang mesra dan mesra, membuat ini menjadi halangan bagi juruterbang atau mereka yang mempunyai minat dalam penerbangan. Salah satu ciri terbaik Texas Air & Space Museum ialah pelawat dibenarkan masuk ke dalam pesawat untuk pengalaman penuh pengalaman. Terletak berhampiran dengan lapangan terbang, muzium ini terletak di dalam ruang dalaman dan luaran. Di hangar utama, pusat ini adalah DC-3 dari 1945. Anda boleh berjalan ke kokpit untuk melihat instrumen. Juga di hangar adalah duster tanaman buatan rumah dari tahun 1960-an dan kepingan-kepingan yang menarik, seperti tempat lontaran dari pengebom B-52 dan bakul belon udara panas.

Di luar ialah C-7 Caribou dari 1958 dan pesawat yang digunakan sebagai kenderaan latihan untuk angkasawan mendarat angkasa angkasa NASA, kedua-duanya dialu-alukan. Angkasawan angkasawan Rick Husband, yang terbunuh dalam pesawat angkasa Columbia kerana ia telah musnah semasa masuk semula dari angkasa, adalah dari Amarillo. Satu lagi kawasan kecil muzium memaparkan pesawat model dan maklumat tentang Suami dan kerjayanya.

Alamat: 10001 American Drive, Amarillo, Texas

Laman rasmi: http://www.texasairandspacemuseum.org/

11 Downtown Amarillo

Downtown Amarillo | Hak Cipta Foto: Lana Law

Amarillo dalam proses menghidupkan semula kawasan pusat bandar, di mana anda akan dapati campuran bangunan lama dan baru, yang keduanya menarik. Beberapa bangunan bersejarah kekal, seperti bangunan 1976 Fisk Building, hari ini salah satu hotel terkemuka di Amarillo, Courtyard by Marriott. Sisa-sisa lain dari umur yang lalu adalah tanda-tanda neon, walaupun banyak tanda-tanda moden yang diterajui, tetapi mengingatkan umur neon. Kemudahan makan semakin berkembang. Banyak restoran bebas yang dibuka di pusat bandar, mewujudkan suasana baru dan apa yang kelihatannya menjadi permulaan pusat bandar yang lebih meriah di Amarillo.

Di mana untuk tinggal di Amarillo untuk Sightseeing

Tarikan tersebar di seluruh bandar, tetapi jaraknya agak pendek. Jika anda menghabiskan beberapa hari, tinggal di pusat bandar adalah pilihan yang baik. Anda juga boleh menemui hotel-hotel berkualiti yang tersebar di sepanjang I-40, yang berjalan dari timur ke barat melalui bandar.

  • Mewah dan Hotel Julat-Pertengahan: Untuk suasana dan sejarah, anda tidak boleh mengalahkan Courtyard by Marriott Amarillo Downtown, yang terletak di Bangunan Fisk yang bersejarah dari tahun 1927. Salah satu bangunan tinggi pertama di bandar ini, terletak di pusat bandar jantung, dikelilingi oleh restoran, dan hanya satu perjalanan singkat dari US Route 66 yang bersejarah. Salah satu penambahan yang paling terkini ke bandar ini adalah Embassy Suites yang baru dibuka oleh Hilton Amarillo Downtown, tepat di seberang Kompleks Pusat Amarillo Civic. Suite-suite yang besar dan moden serta kolam renang dalaman, whirlpool, dan sauna adalah beberapa acara utama. Pilihan lain yang baik, dengan kolam renang dan tab mandi panas, adalah Drury Inn & Suites Amarillo, barat pusat bandar, dengan akses mudah ke I-40.
  • Hotel Budget: Di bahagian atas bajet, di pinggir barat Amarillo hanya dari I-40, adalah My Place Hotel-Amarillo, sebuah hotel yang mesra haiwan kesayangan yang mempesona dengan bilik-bilik moden, perabotan selesa dan dapur kecil. Di sebelah timur Amarillo, juga di luar I-40, adalah Baymont Inn & Suites Amarillo East, dengan kadar yang berpatutan, sarapan kontinental percuma, dan kolam bermusim. Berhampiran dengan pusat bandar, tetapi masih dekat dengan I-40, Microtel Inn & Suites yang mesra haiwan kesayangan oleh Wyndham Amarillo, dengan harga bajet, sarapan percuma, bilik-bilik yang selesa, tetapi tiada kolam renang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: