Lawatan ke padang gurun dari Almaty, Kazakhstan – Lonely Planet

0

35.jpg

- Advertisement -

Sebuah bandar yang enak dan lezat yang kelihatannya lebih di rumah di Eropah tengah daripada Asia Tengah, Almaty dipenuhi dengan muzium, kafe dan kehidupan malam. Tetapi bandar kedua Kazakhstan (dan bekas ibu negara) juga merupakan pangkalan yang hebat untuk meneroka landskap selatan liar di negara ini. Bandar itu sendiri adalah saiz yang boleh diurus, dan di depan pintunya banyak tarikan semula jadi.

Gua merah-batu. Gunung salji. Air terjun dan tasik biru. Tarikan semulajadi Kazakhstan yang paling boleh diakses boleh dikunjungi hanya dalam beberapa jam dengan bas atau kereta, dan pada sebarang musim, perjalanan sehari dari Almaty.

Terokai lanskap yang luas di negara pada waktu siang dan masih membuatnya kembali pada waktunya untuk kehidupan malam di bandar untuk dimanaskan – jika anda boleh menyeret diri anda dari padang belantara.

Charyn Canyon

Kadang-kadang disebut sebagai ‘Little Brother’s Grand Canyon’, Charyn Canyon yang ditinggalkan adalah salah satu perjalanan paling popular dari Almaty. ‘Lembah Kastil’ yang mudah diakses mempunyai landskap yang nyata dan pembentukan batu yang menarik, di mana kawasan itu dinamakan, dan pada penghujung kenaikan pendek, Charyn River yang ais sejuk dan mendalam memberikan lapisan kontras tambahan kepada ini perubahan pemandangan menarik dari jalan-jalan yang sibuk di bandar ini. Akses yang sukar untuk pengangkutan awam membuat lawatan bas pilihan paling mudah untuk perjalanan pulang hari yang lebih dari 400 km, tetapi pelancong yang berani juga boleh bertahan beberapa hari untuk berkhemah di lembah dan meneroka lembah selari yang hanya boleh diakses dengan berjalan kaki atau oleh 4WD.

Ak-Sai Valley

Kurang popular tetapi tidak kurang berfaedah, dan jauh lebih dekat dengan Almaty, Lembah Ak-Sai di sebelah barat daya bandar ini mempersembahkan landskap yang tenang dengan bengkok suci. Duduk di atas jalan yang dipenuhi pokok yang mengikuti kontur Sungai Ak-Sai jauh di bawah adalah biara Orthodox Rusia kayu dan komuniti biara kecil. Berjalanlah melalui jejak yang lembut melalui hutan pain dan simbol-simbol suci masa lalu yang diukir menjadi batu untuk sampai ke biara kecil yang terletak di dalam pepohon pokok. Selimut yang tenang untuk kenaikan santai pada hampir setiap hari, 11 Ogos setiap tahun melihat ramai orang naik ke biara untuk memperingati kematian dua sami. Ia adalah kerana lulus mereka bahawa bangunan dikatakan muncul secara misterius. Lembah ini adalah sekitar setengah jam yang mudah dengan kereta atau pengangkutan sewa dari Almaty, tetapi homestay di kampung-kampung di kaki lembah membuat terlalu banyak kemungkinan.

Taman Negara Ile-Alatau

Taman Negara Ile-Alatau yang luas hanya berjarak 40 km dari Almaty, tetapi meliputi lebih kurang 2000 km persegi kawasan pergunungan sepanjang sempadan antara Kazakhstan dan Kyrgyzstan. Pelbagai laluan lembah dan trekking memungkinkan untuk melawat untuk apa-apa dari beberapa jam hingga beberapa minggu, tetapi antara yang paling menakjubkan untuk lawatan cepat ialah Turgen Gorge. Sekitar 70km dari Almaty, lebih sedikit pelancong membuatnya di sini, tetapi pemanduan yang lebih lama dibuat berbaloi dengan perjalanan yang menyenangkan di atas lembah air terjun. Tiga daripadanya jatuh paling popular dengan pelawat jangka pendek, terutamanya 55m Buzgul Falls yang mengagumkan, tetapi sejumlah tujuh di sepanjang sistem jejak lembah membuat kenaikan berbilang hari yang menyenangkan atau berbasikal jejak yang layak untuk lebih mencabar. Mendapatkan ke Turgen melalui pengangkutan awam bererti menyekat sebahagian daripada perjalanan (yang kami tidak mengesyorkan), jadi untuk lawatan satu hari yang cepat, pelancong harus mengupah pengangkutan swasta di Almaty.

Tasik Almaty Besar

Tasik Almaty Besar, sebahagian daripada Taman Negara Ile-Alatau, melihat banyak pelawat – dan atas alasan yang baik. Dikelilingi oleh puncak-puncak tajam dan hutan pain, tasik itu menyajikan idyll poskad dan lokasi hanya 15km selatan pusat bandaraya Almaty mudah dijangkau dengan kereta atau bahkan mendaki (atau, untuk kebanyakan pelawat antarabangsa, gabungan kedua) dalam satu hari. Jarak ke sempadan dan status Kyrgyz sebagai takungan yang dilindungi menjadikan tasik itu sendiri tidak terhad kepada pelawat, tetapi menatap dari sudut pandangan jalan raya adalah hobi yang popular dan, terutama pada hujung minggu musim panas, ia boleh menjadi tempat yang bagus untuk berteman dengan tempatan pelawat. Ia cukup mudah untuk berjalan kaki dari hentian bas GIS-1 (boleh diakses di sistem transit awam Almaty), tetapi kebanyakan penekan waktu akan mengambil teksi sehingga ke titik lalu GIS-2, dari mana paip air besar (membawa air dari takungan turun ke bandar) melintasi jalan.

Medeu & Chimbulak

Perjalanan musim sejuk Almaty pilihan adalah ke resort musim sejuk berkembar Medeu & Chimbulak. Bahagian yang paling boleh diakses dari Taman Negara Ile-Alatau, mereka boleh dicapai dengan mudah di pengangkutan awam dari pusat Almaty. Giant Ice Rink Giant berada di era Soviet, dianggap sebagai salah satu yang terbaik di dunia. Walaupun ia tidak lagi menjadi tuan rumah banyak acara rasmi, gelanggang tetap merupakan salah satu acara musim sejuk yang paling popular untuk penduduk tempatan Almaty. Pelancong boleh menyertai dalam skating dengan pemandangan puncak bersalji salju dan disusun oleh lagu-lagu pop Rusia dan Kazakh. Medeu juga merupakan hari paling mudah perjalanan dari Almaty, boleh diakses dengan bas awam dari pusat bandar.

Beyond Medeu, jalan berliku panjang dan kereta kabel bergoyang yang lembut untuk Resort Ski Chimbulak, dianggap sebagai yang terbaik di Asia Tengah. Kadang-kadang destinasi untuk mendaki di musim panas, musim sejuk melihat kawasan itu penuh dengan pemain ski dan peminat salji. Bagi pelancong yang mencarik cerun, rayuan jelas, tentu saja, tetapi dasar resort membawa rasa seperti karnival, dengan keluarga yang bahagia dan tunggangan hiburan yang tersebar di sekitar lembah. Banyak bukan pemain ski mengambil lif ke Talgar Pass (3163m) untuk panorama musim sejuk bersalji di julat Tien Shan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d