04.jpg

- Advertisement -

Harshdeep Kaur (lahir 16 Disember 1986) adalah seorang penyanyi India yang terkenal dengan lagu-lagu Bollywood Hindi, Punjabi dan Sufi. Dia terkenal dengan nama “Sufi Ki Sultana” kerana pemujaan Sufi yang penuh semangatnya. Setelah memenangi gelaran dalam dua realiti pertunjukan bakat, Kaur membentuk dirinya sebagai penyanyi utama dalam soundtrack Bollywood. Dia berusia enam belas tahun ketika lagu Bollywood pertamanya “Sajna Mai Haari” dibebaskan.

Beliau telah mencatatkan lagu-lagu untuk muzik filem dalam pelbagai bahasa India, seperti Hindi, Punjabi, Tamil, Telugu, Marathi, Gujrati, Bengali dan banyak lagi, dan telah membentuk dirinya sebagai penyanyi main balik utama pawagam India. Beliau telah bekerja dengan beberapa pengarah muzik utama termasuk AR Rahman, Pritam Chakraborty, Vishal-Shekhar, Salim Sulaiman, Shankar Ehsaan Loy, Amit Trivedi, Shantanu Moitra, Tanishk Bagchi, Himesh Reshammiya, Sanjay Leela Bhansali, Sohail Sen Beliau adalah salah seorang daripada penyanyi India yang sangat sedikit untuk menyanyi untuk filem Hollywood.RIP lagunya yang disusun oleh AR Rahman adalah sebahagian daripada pelakon filem pemenang Oscar Danny Boyle 127 Hours.

Katiya Karun dari Rockstar, Heer dari Jab Tak Hai Jaan, Ik Onkar dari Rang De Basanti, Zaalima dari Raees, Nachde Ne Saare dari Baar Baar Dekho, Bari Barsi dari Band Baaja Baaraat, Kabira dari Yeh Jawani Hai Deewani, Jugni ji dari Cocktail, Twist Kamariya dari Bareilly ki Barfi dan Dilbaro dari Raazi adalah beberapa lagu popularnya.

Kerjaya

Harshdeep Kaur sebagai “Jurulatih” pada VOICE pada Star Plus
Harshdeep Kaur menjadi “Jurulatih” pada pameran realiti nyanyian StarPlus “The Voice” yang disertai oleh Adnan Sami, Kanika Kapoor dan Armaan Malik sebagai jurulatih lain dan “Super Guru” A. R. Rahman.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: