04.jpg

- Advertisement -

Shakthisree Gopalan adalah seorang vokalis, penulis lagu dan pelawak India yang terkenal dengan kerjasama dengan pengarah / komposer muzik selatan-India seperti A. R. Rahman. Selain dari muzik filem, Dia telah membuat impak yang besar di dalam panggung muzik bebas, dengan pelbagai band sepanjang tahun yang bertajuk Pop, R’n’B, trip-hop dan jazz.

Di samping kejayaannya dalam industri muzik filem India, dia telah melaksanakan dan melepaskan muzik secara bebas dalam pelbagai bahasa.

Dia seorang arkitek dengan profesion, lulus dari Sekolah Seni Bina dan Perancangan.

Kehidupan awal

Shakthisree Gopalan dilahirkan dan dibesarkan di Kochi, Kerala. Dia menamatkan sekolahnya di Sekolah Awam Rajagiri, Kalamassery. Dia berpindah ke Chennai selepas sekolahnya dan mengejar gelarnya dalam Seni Bina di Sekolah Seni Bina dan Perancangan Anna University.

Dia dilatih dalam muzik Carnatic selama 13 tahun. Semasa piawaian ke-11, SS Music telah mengendalikan Suara Suara 1. Oleh kerana dia berusia di bawah 18 tahun, ia berakhir dengan uji bakat. Akhirnya pada tahun 2008, dia memenangi musim kedua SS Voice’s Hunt Hunt. Dia pertama kali mengikuti audisi pada November 2008 dan mendapat peluang untuk menyanyikan lagu debutnya untuk filem Teksi 4777.

Kerjaya

Pada usia 13 tahun, Shakthisree Gopalan telah dilatih dalam bidang muzik dan rock Carnatic. Setelah memenangi gelaran “SS Music Voice Hunt” pada tahun 2008, Gopalan memulakan debutnya dalam filem pada tahun yang sama. Dia diletakkan di tempat ketiga dalam acara memburu Band Chennai Live. Pada tahun 2014, beliau mengadakan pertunjukan budaya MCC (Madras Christian College) di Deepwoods dan Institut Teknologi Nasional, Festember budaya Tiruchirappalli, SASTRA University Cultural Festival Kuruksastra’14, VIT University Cultural Festival Riviera 14 dan Institut Teknologi Madras Mitafest 15.

“Off the Record” terdiri daripada Vikram Vivekanand (Gitar), Satish Narayanan (Bass) dan Tapas Naresh / Vinay Ramakrishnan (Drum).

Di dunia filem, dia telah mencatatkan beberapa lagu untuk filem-filem seperti “Irumbukottai Murattu Singham”, “Kattradhu Kalavu”. Dia juga seorang penyanyi yang disenaraihitamkan untuk komposisi A R Rahman dan akhirnya mendapat rehat dengan menyanyikan lagu tajuk untuk filem Bollywood komposer, Jab Tak Hai Jaan (2012). Dia juga mendapat jemuran versi lagu tamunya Tamil “Nenjukkule” dari filem Kadal dengan A R Rahman. Dia mengadakan konsert langsung di Software Paradigms Infotech Pvt Ltd (SPI), Mysuru pada 2 Januari 2015 bersama dengan Benny Dayal. [Rujukan?] Beliau telah memenangi Anugerah Filmfare untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik – Tamil dan Anugerah Vijay untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik untuk menyanyi “Nenjukkulle” dari Kadal.

Selain menyanyi main balik untuk filem, dia juga bekerjasama dengan Prashanth dan melepaskan single indie bernama Begin pada November 2017.

Dia juga mengeluarkan ‘By Your Side’ pada Disember 2016, di mana dia berkolaborasi dengan Hari Dafusia, pengeluar papan kekunci berasaskan Toronto, dan Nigel Roopnarine, pemain bass.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d