Bersantai: air terjun yang paling menakjubkan di dunia

0

35

- Advertisement -

Semakin besar mereka, semakin sukar mereka merasakan – merasakan kuasa air terjun yang paling kuat dan paling indah di planet ini.

1. Victoria Falls, Zambia / Zimbabwe

Imej oleh MAZZALIARMADI.IT

Explorer David Livingstone boleh dituduh meredakan jangkaan dengan menamakan kejatuhan ini selepas ratu doh di England: mereka tidak suka dan tenang. Penduduk tempatan, bagaimanapun, mendapat tempat, memanggil jatuh Mosi-oa-Tunya – ‘asap yang menggelegar’. Mereka sangat hebat, dan kabut semakin meningkat apabila Sungai Zambezi menjunam 108m ke dalam jurang di bawah – lebih 12,000 meter padu sesaat pada aliran yang paling berat – naik dalam awan yang luas. Lihat mereka dari atas, dari bawah, dari Knife Edge Point, dari Pool Devil dan dari View Cataract, pada matahari terbit dan dengan cahaya bulan – pastikan anda melihatnya.

Walaupun aliran paling besar antara bulan April dan Jun, masa terbaik untuk fotografi matahari terbenam boleh dikatakan Oktober hingga Disember, apabila semburan tidak terlalu berat.

2. Niagara Falls, Amerika Syarikat / Kanada

Imej oleh Artur Staszewski

Mari kita dengar kamu berteriak: Air terjun adalah menyeronokkan! Louder! Dan lagi! Beruntungnya Niagara begitu hebat (sehingga 2800 meter padu per detik yang hebat, kerana anda bertanya) atau pelbagai gambar dan sangat banyak hokum yang dikomersialkan mungkin mengatasi pemandangan. Tetapi ia adalah, dan mereka tidak – sebenarnya, anda mungkin akan melawat, memanjat atau menunggang beberapa tarikan untuk diminum dalam banyak aspek jatuh. Teratas dari senarai itu harus menjadi pelayaran di Pembantu Mist, penjelmaan ke-11 dari bot mulia yang pertama kali berlayar ke semburan pada tahun 1846.

Pengalaman jatuh di Maid of the Mist, yang berlayar dari April hingga Oktober.

3. Reichenbach Falls, Switzerland

Imej oleh Mike Knell

Elemental, Watson sayang saya! Terletak di antara gaung yang lebat dan puncak lasak Switzerland Bernese Oberland, Reichenbachfälle kelihatannya sesuai dramatik sebagai latar belakang pendirian terakhir Sherlock Holmes. Ia berada di lekukan 250m yang tinggi di dekat Meiringen bahawa detektif yang terkenal dengan musuh besarnya, Profesor Moriarty, sebelum kedua-duanya jatuh ke dalam katarak dalam kisah 1891 Masalah Akhir. Hari ini, peminat Holmes berduyun-duyun ke atas air terjun, mendaki ke atas dan ke bawah ke plak yang menandakan tebing di mana perjuangan fiksyen dipercayai telah ditetapkan.

Untuk pendekatan atmosfera, tangkapkan kereta api bersejarah bersebelahan dengan air terjun, berjalan dari Willingen pertengahan Mei hingga awal Oktober.

4. Air Terjun Kaieteur, Guyana

Ketinggian jauh ini mungkin bukan yang tertinggi, yang paling berat atau yang paling terkenal – tetapi mereka mungkin paling liar. Dirahsiakan di pedalaman Guyana yang subur – hampir tidak ada kejiranan yang terlalu banyak – Sungai Potaro menjunam 250 meter dari dataran pasir. Di laluan ke air terjun, anda dapat melihat rama-rama biru yang terang, burung-burung merah dan katak-katak racun emas; dengarkan monyet howler screeching. Kemudian merangkak ke tepi tanjakan yang tidak terjejas, dan melihat ke bawah tirai yang mengaum, dengan lekukan berwarna putih bertelur dari belakang lata. Sekarang, itu adrenalin.

Air terjun ini boleh dicapai melalui penerbangan charter dari ibu kota Guyana, Georgetown, atau perjalanan darat epik yang melibatkan minibus, bot dan trekking.

5. Iguazú Falls, Argentina / Brazil

Imej oleh SF Brit

Secara sejarah, Argentina dan Brazil tidak selalu menjadi yang terbaik di perkongsian; Sebenarnya, mereka biasanya membuat skrap, sama ada di atas tanah (Uruguay, berkata) atau penghormatan bola sepak. Tetapi di Iguazú – Iguaçu kepada orang Brazil – jatuh untuk menamatkan semua jatuh dibahagikan di antara mereka. OK, jadi kejatuhan terbesar adalah ‘semata-mata’ 82m – tetapi dengan 275 katarak yang mengejutkan memanjang selama 2.7km di sepanjang Sungai Iguazú, kemungkinan gabungannya adalah rahang. Dan memekakkan telinga: buat kalis air dan berjalan-jalan ke penjuru di bawah Garganta do Diabo (Devil’s Throat) untuk merasakan kuasa mentah cascades.

Parque Nacional do Iguaçu Brazil dibuka 9 pagi hingga 5 petang, kemudian pada musim panas; Parque Nacional Iguazú Argentina dibuka 8 pagi hingga 6 petang.

6. Détiān Falls, China

Imej oleh jankgo

Apakah yang dimaksudkan dengan air terjun yang menggalakkan kebanggaan bahawa verges pada menggelikan? Oleh itu, Détèna diisytiharkan sebagai ‘air terjun kedua terbesar di dunia di sepanjang sempadan negara’ – yang memanjangkan 200m sepanjang lorong yang melanda wilayah Guǎngxī China dan utara Vietnam (walaupun China mendapat aliran yang paling banyak). Tetapi anda tidak datang ke sini untuk statistik, atau bunyi gemuruh air bergegas, atau untuk bersenang-senang memetik foto diri anda di
penanda sempadan. Anda datang kerana ia sangat ghairah: visi yang berlegar dibingkai dengan kelebihan karst yang menjulang dan sawah padi yang tenang.

Midsummer adalah masa terbaik untuk menghargai kekuatan aliran; elakkan musim sejuk, apabila jatuh adalah aliran yang agak tipis dan kabus mendominasi.

7. Gullfoss, Iceland

Imej oleh aschaf

Iceland adalah tempat guru geografi yang baik pergi apabila mereka mati: sebuah geologi ajaib, landskap alam semulajadi yang unik di dunia pergi beberapa cara untuk menjelaskan mengapa kebanyakan orang Iceland percaya pada elf dan bunian. Glasier besar menutupi sepersepuluh negara, air panas bergegas di Geysir eponim, loji-loji yang berwarna-warni di kawasan pedalaman, mata air geoterma dan air terjun. Gullfoss adalah urusan pelbagai langkah yang melonjak
ke dalam gash besar yang diukir ke dalam tanah; ajaib apabila matahari memancarkan pelangi ke dalam kehidupan, ini boleh dikatakan lebih mempesona di musim sejuk, ketika salju berkilau dan kotoran permen batu-batu di sekeliling dengan cangkang berkilauan.

Gullfoss mudah dicapai dari Reykjavík pada lawatan Golden Circle, atau dengan bas dengan Lawatan Reykjavík.

8. Sutherland Falls, New Zealand

Imej dengan swifan

Tidak mengejutkan, di ‘Tanah Awan Panjang Putih’ hujan sedikit, terutama di pantai barat basah Pulau Selatan. Selepas hujan lebat yang kerap, banyak katarak New Zealand meletus lebih liar. Milford Sound, yang paling fotogenik fjord, terkenal dengan aliran jatuh ke bawahnya. Yang terbaik adalah pendekatan, hanya boleh diakses dengan mendaki trek sehari Milena 53.5km: Sutherland Falls, sebuah tenggelam 580m yang jatuh dari sebuah tasik yang terletak di dinding lembah. Jika matahari bersinar, indah; jika hujan mengalir – dan mungkin akan – lebih baik lagi.

Pejalan kaki di Milford Track mesti menempah tempat di pondok sepanjang laluan – lihat http://www.doc.govt.nz. Dari bulan Oktober hingga April, anda mesti mendaki ke selatan ke utara.

9. Jim Jim Falls, Australia

Apa yang lebih menarik: terapung di kolam terjun jauh sambil menatap pada laskar 215m yang tinggi di atas tebing batu karat merah? Atau bertanya-tanya apakah reptil prasejarah yang panjang 5m akan menenggelamkan taringnya yang bergerigi ke kaki anda? Di Jim Jim Falls, jauh di Taman Negara Kakadu di Wilayah Utara Australia, anda mendapat kedua-dua: trek 4WD yang rimbun, kemudian berayun 1km di sepanjang jalan berceranggah, membawa kepada pencapaian hebat ini. Tetapi sebelum anda menyelam ke dalam lubang berenang, dengan begitu mengasyikkan dengan panas di kawasan pedalaman, tanya nasihat tempatan: buaya air masin telah diketahui bersembunyi di sini.

Pengunjung ke Kakadu perlu membayar bayaran taman A $ 25; Pas boleh dibeli di pusat di Darwin, Katherine dan taman itu sendiri.

10. Angel Falls, Venezuela

Imej oleh misssharongray

Isyarat spoiler: romantik, perhatikan sekarang. Puncak jatuh tertinggi di dunia (tinggi 979m, dengan terjun 807m) tidak dinamakan sempena beberapa benda langit – walaupun penglihatan pita putih yang menjunam ke bawah tepui kabus, rata-rata tepu hampir surgawi . Tidak, penghormatan peminat Jimmie Angel, yang pada tahun 1933 menjadi yang pertama untuk mengatasi kejatuhan. Orang-orang Pemon tempatan lebih puitis, mengenali ketinggian yang sangat tinggi – sangat tinggi sehingga pada musim kemarau banyak air menguap sebelum sampai ke bawah – dengan nama Kerepakupai merú: ‘jatuh di tempat paling dalam’.

Beberapa pengendali di Canaima menawarkan tawaran berlebihan dan lawatan dua atau tiga hari di kano bot bermotor bermotor, biasanya berlari dari Mei atau Jun hingga November.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: