31

- Advertisement -

Batu antik runtuh di bawah kaki saya dan melantun ke tepi Ranthambhore Fort ke hutan yang berdebu dan berbuih di bawah. Saya masuk ke dalam rangka rumah yang dipecahkan oleh akar pokok, dan berdiri di atas karpet rumput, melihat keluar dari tingkap berusia seribu tahun. Ranthambhore adalah sihir. Tempat itu penuh dengan percintaan dan tipu muslihat – reruntuhan abad ke-sepuluh yang ditimbulkan oleh akar, kaum bangsawan berkongsi tasik dengan orang suci dan sejuta mitos tentang Raja Hamir dan hari kemuliaan kubu yang ‘tidak dapat dikalahkan’. Kejatuhan kubu, bersama dengan yang di Chittorgarh, adalah apa yang dikreditkan dengan memecahkan semangat Rajputs yang teguh dan menegaskan Empayar Mughal yang tidak dapat dipertikaikan di India. Penduduk tempatan masih melawat kuil Ganesh di sini, seperti juga nenek moyang mereka. Dan seperti mereka, mereka mesti berjalan melalui hutan harimau untuk berbuat demikian. Haji saya lebih lama. Meninggalkan kegilaan dan kotoran Mumbai lewat satu petang, saya sampai ke cahaya terang, udara sejuk dan bata merah di Stesen Sawai Madhopur pada keesokan harinya. Jika semua perjalanan adalah metafora, ini adalah satu-satunya puitis, adegan yang berubah dari kemerahan bandar Maharashtra pada waktu senja untuk semak terbuka dan bidang padang pasir Gurun di waktu subuh. Dan ketika saya berpindah dari kawasan liputan mudah alih, saya mendapati diri saya menumpahkan semua kegelisahan bandar, menghitung penggelek India, jay biru, pai pokok … dan sebenarnya menyedari tiga warna biru yang berbeza di langit. Sekali di Sawai Madhopur, perjalanan singkat dari stesen ke taman itu sama sekali tidak meruncing; selain dari tempat pasar yang sibuk pada permulaan perjalanan, semuanya adalah gerobak unta, tumpukan jambu dan kerja cermin yang mempesona pada pakaian wanita Rajasthani yang …

Taman Negara Ranthambhore (Gambar oleh THerrington)

Sekali di dalam pintu utama, kanopi pokok menyediakan naungan dan udara sekurang-kurangnya beberapa darjah lebih sejuk. Gypsy terbuka saya menambah angin whiplash ke pengalaman, dan di kaunter tiket saya disambut dengan kehadiran Ranthambhore yang maha maha mengetahui – sebuah pokok yang penuh dengan cendawan. Menggenggam di sebelah kiri dari piknik picnika, mengintai untuk perhatian, bergegas, mereka mendarat dengan keriangan di puncak bas pelancong, dan dalam satu kes, walaupun diasingkan untuk kegembiraan anak-anak sekolah.

Taman Negara Ranthambhore adalah destinasi percutian yang popular dan, pada musim sejuk (cuaca terbaik yang bijak), ia sering penuh dengan pelancong yang bising pada pencarian obsesif untuk harimau, bercakap dengan tidak sengaja sambil menunggu penonton dengan The King. Sukar untuk tidak mengharapkan harimau apabila anda berada di Ranthambhore, tetapi ada sesuatu yang tercemar untuk menjejaki mereka dengan walkie-talkie dan mengganggu mereka dengan perbatasan yang berterusan. Caranya untuk memanfaatkan taman ini adalah menjauhkan diri dari orang ramai dan berpuas hati dengan hanya udara harimau yang bernafas. Tiba-tiba kemudian, segala-galanya menjadi semakin mendebarkan.

Harimau di Taman Negara Ranthambhore (Foto Oleh Matthew Winterburn)

Pada hari pertama saya di taman itu, sambil memerhatikan cormorants mengeringkan sayap mereka di atas pokok yang terdedah di tengah-tengah Rajbag Lake, seseorang di dalam kenderaan seterusnya bersumpah mereka telah melihat seekor harimau mengintip melalui jendela kehancuran jauh di bank lain. Segala-galanya kelihatan seperti harimau ketika anda terdesak untuk melihat satu, saya berkata, tetapi di sekitar api unggun api di Ranthambhore Bagh (penginapan tenda yang indah) pada malam itu, seorang jurugambar mengesahkan laporan tentang seorang tigress muda yang menyembunyikan anaknya di sana. Keesokan harinya, kembali ke tempat yang sama, sementara rusa sambar bertelang di dalam air, saya mempunyai jalur di otak. Kira-kira seperempat jam kemudian, tanpa alasan yang jelas, sambar itu terjatuh dari tasik, tanduk yang dihiasi dengan tumbuh-tumbuhan, dan berlari keluar. Ibu harimau telah mula mengembara ke arah saya lama sebelum saya melihatnya. Melangkah di sekeliling tanah di dalam air – secara harfiah catwalk di seberang tasik – dia berhenti dari batu dari kenderaan saya, meronta dan mula minum. Cukup dekat untuk melihat gumpalan gurunya, menampar lidah merah jambu yang rata ke atas air adalah satu-satunya bunyi yang saya dengar untuk apa yang seolah-olah menjadi keabadian.

Akhirnya, dia melintas jalan di hadapan kami dan berjalan ke depan, membiarkan kami mengikutinya di dalam kenderaan kami sekurang-kurangnya 20 minit di jalan sebelum menghilangkan dedaunan. (Mungkin membawa kami jauh dari anak cucunya kerana dia boleh.) Harimau, panduan saya memaklumkan saya, suka berjalan di jalan-jalan yang tidak bertarung di Jabatan Hutan kerana mereka lembut pada kaki. Hasilnya, jalan raya menyediakan peluang untuk penampakan harimau yang luar biasa. Sedikit sekali yang menyedihkan dengan enam kenderaan yang menyekat jalan di hadapan saya perkara pertama pada keesokan harinya, saya terpaksa menyertai pertengkaran menunggu harimau yang dijanjikan mereka (tip dari pengawal hutan). Tidak ada cara mana-mana haiwan liar akan membuat penampilan dengan orang-orang di sekeliling, saya fikir. Saya salah. Bukan sahaja harimau membuat penampilan, dia sedang berburu. Melangkah senyap ke rumput tinggi di jalan, dia berjongkok, menunggu. Tidak ada mangsa seperti yang dapat dilihat oleh sesiapa sahaja, tetapi tidak lama kemudian ada celaka yang celaka, segera digagalkan. Beberapa minit kemudian, keluar pemangsa cantik dengan canggung menyeret sepanjang leher (hampir sama besar dengan dirinya) oleh lehernya.Di sana, di jalan raya dengan penuh melihat beberapa dozen orang yang melanda manusia, dia duduk dan, tersembunyi oleh rumput, mula makan.

Di Taman Negara Ranthambhore (Gambar oleh Jon Connell)

Tidak semua perjalanan ke rizab harimau adalah kaya, saya tahu. Malah pengawal hutan tidak melihat pembunuhan dalam tindakan sangat kerap – harimau hanya berjaya sekali dalam 20 percubaan – dan pada akhirnya, ia tidak beruntung. Meninggalkan taman beberapa hari kemudian, ketika saya memandu melewati Rajbag, melewati Jogi Mahal, melewati Gomukh, melewati permukaan tebing yang melonjak (di mana sarang helang dan menyembunyikan leopardo), melewati pohon drongo dan ekor rakok terakhir, saya berbalik hanya dalam masa untuk melihat kubu kuno yang menjulang seperti penglihatan yang ditanggung berlebihan opiate … Meninggalkan Ranthambhore seperti meninggalkan organ penting di belakang. Anda perlu kembali untuk hatimu.

Fakta Pantas

Negeri: Rajasthan

Lokasi: Ranthambhore terletak di persimpangan Aravallis dan Vindhyas di tenggara
suku Rajasthan

Jarak: 434 km SW dari Delhi, 176 km SE dari Jaipur, 15 km NE dari Sawai Madhopur
Laluan dari Jaipur NH12 ke Tonk melalui Sanganer; lebuh raya negeri ke Ranthambhore melalui
Uniara dan Sawai Madhopur

Ketika hendak pergi: Taman ini ditutup dari Jul hingga Sep. Ia dibuka sekali lagi dari Okt hingga Jun. Nov hingga Feb adalah masa terbaik untuk menuju ke sini, apabila tenggelam membuat malam yang menyeronokkan dan cuaca T-shirt yang cerah membolehkan hari yang panjang. perjalanan tanpa tekanan musim panas. Mar, Apr dan Mei adalah panas yang hangat dengan padang rumput padang pasir ‘- angin panas dan kering yang meniup pada siang hari – membakar segala-galanya. Di atas, musim panas yang kering membolehkan beberapa penampan haiwan yang hebat melalui tumbuh-tumbuhan telanjang

Pergi ke sana untuk Harimau

Mengenai Pengarang

Tara Sahgal, 31, herbivora, crepuscular dan sering arboreal, tinggal dan bekerja di Mumbai. Dia adalah editor majalah Sanctuary Cub.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: