Bugatti Centodieci – hanya 10 unit, harga RM36.97 juta

13

- Advertisement -

Pengeluar kenderaan dari Perancis, iaitu Bugatti sudah wujud lebih 100 tahun, dan dalam tempoh itu mereka berhadapan dengan pelbagai cabaran dan menyimpan pelbagai memori. Antara yang diambil penting adalah pengenalan model EB110 pada tahun 90-an yang melonjakkan kembali jenama mereka dalam pasaran.

Bagi memberikan penghormatan kepada model itu, Bugatti telah memperkenalkan sebuah model baru yang dikenali sebagai Centodieci (bermaksud 110 dalam Bahasa Perancis). Angka ini bermakna bagi Bugatti pertamanya kerana model EB110 itu sendiri dan kemudiannya, ia juga diperkenalkan waktu hari lahir Ettore Bugatti yang ke-110.

Menurut ketua pereka Bugatti, Achim Anscheidt, mereka berhadapan dengan pelbagai cabaran untuk membawa semula konsep rekaan EB110 pada Centodieci kerana kereta super sports tahun 90-an itu mempunyai bentuk yang leper, petak dan lebih banyak dua dimensi. Jadi, Centodieci dijadikan sebagai satu terjemahan moden bentuk dan teknologi EB110 pada waktunya.

Kenderaan Bugatti juga sudah sinonim dengan kuasa. Untuk Centodieci ini mereka menggunakan enjin 8.0 liter W16 yang mampu menghasilkan 1,600 hp pada 7,000 rpm dan mampu membawa ia memecut 0-100 km/j dalam masa 2.4 saat, 0-200 km/j dalam 6.1 saat dan 0-300 km/j dalam masa 13.1 saat. Laju maksimum yang telah dihadkan secara elektronik adalah 380 km/j.

Jika dibandingkan dengan Chiron, Centodieci ini juga adalah 20 kg lebih ringan, dan antara penyumbangnya adalah pengelap cermin serba ringan dan stabiliser yang diperbuat daripada gentian karbon. Ini juga menjadikan nisbah kuasa kepada berat Centodieci lebih tinggi iaitu 1.13 kg bagi setiap hp.

Centodieci hanya dikeluarkan sebanyak 10 unit dari kilang Bugatti di Molsheim, Perancis, namun kesemuanya telah pun habis dijual. Harga untuknya bermula 8 juta Euro termasuk VAT (RM36.97 juta) dan akan diserahkan kepada pembeli dalam masa dua tahun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: