Artis India- Palak Muchhal

04.jpg

Palak Muchhal (lahir 30 Mac 1993) adalah penyanyi main balik India. Dia dan adiknya, Palash Muchhal melakukan persembahan pentas di seluruh India dan luar negara untuk mengumpul dana untuk kanak-kanak miskin yang memerlukan bantuan kewangan untuk rawatan penyakit jantung. Sehingga 8 Disember 2016, dia telah mengumpul dana menerusi pertunjukan amal yang telah membantu menyelamatkan nyawa 1333 kanak-kanak yang menderita penyakit jantung. Muchhal telah membuat catatannya dalam kedua-dua Rekod Dunia Guinness Records dan Limca Book of World Records untuk pencapaian hebat dalam kerja sosial. Kerja-kerja beliau juga diiktiraf oleh Kerajaan India dan institusi-institusi awam lain melalui pelbagai anugerah dan penghormatan. Muchhal juga mempersembahkan sebagai penyanyi main balik untuk filem-filem Bollywood. Dia telah memberikan suara dalam filem-filem Hindi seperti Ek Tha Tiger (2012), Aashiqui 2 (2013), Kick (2014) dan Action Jackson (2014) Prem Ratan Dhan Payo (2015) Dhoni: The Untold Story (2016) Kaabil (2017) dan Baaghi 2 (2018).

Kerja amal

1997–2000

Muchhal menjadi ahli Kalyanji-Anandji Little Star, sekumpulan penyanyi muda, ketika berusia empat tahun. Semasa Perang Kargil tahun 1999, ketika berumur tujuh tahun, dia menghabiskan nyanyian seminggu di kedai-kedai di kota asalnya, Indore, untuk mengumpulkan dana untuk keluarga tentera India yang sudah mati. Upaya beliau menerima liputan besar dalam media India dan dia menaikkan ₹ 25,000 (US $ 810). Kemudian pada tahun itu, dia bernyanyi untuk mengumpul dana untuk mangsa-mangsa sisa taufan tahun 1999.

Keputusannya untuk menggunakan suaranya untuk membantu orang lain dicetuskan apabila dia melihat anak-anak miskin menggunakan pakaian mereka untuk membersihkan petak-petak kereta api. Pada masa yang sama, guru-guru di Nidhi Vinay Mandir, sekolah berasaskan Indore, mendekati Muchhal dan ibu bapanya dengan permintaan pertunjukan amal untuk mengumpul dana untuk murid mereka, Lokesh, yang mengalami kecacatan jantung kongenital. Ayah Lokesh adalah pemilik kedai kasut miskin dan tidak mampu membayar kos pembedahan jantung yang tinggi. Muchhal dan ibu bapanya bersetuju untuk mengadakan pertunjukan dan pada Mac 2000, dia menggunakan keranjang penjual jalanan sebagai pentas untuk acara itu dan mengumpulkan ₹ 51,000 (AS $ 1,600) ke arah kos pembedahan. Publisiti atendan mendorong pakar kardiologi Bangalore, Devi Prasad Shetty, untuk beroperasi di Lokesh secara percuma. Ibu bapa Muchhal menerbitkan iklan dalam surat khabar tempatan untuk mempromosikan sumbangan ke arah pembedahan jantung untuk kanak-kanak seperti Lokesh. Hasilnya ialah senarai 33 kanak-kanak yang memerlukan pembedahan jantung.

Satu siri pertunjukan amal disusun pada tahun itu, dari mana ₹ 225,000 (US $ 7,200) dibangkitkan. Wang ini digunakan untuk menyediakan pembedahan jantung untuk lima kanak-kanak di Bangalore dan Hospital Bhandari Indore. Untuk membantu Muchhal dalam usaha untuk menyelamatkan nyawa kanak-kanak dengan kos yang agak rendah, Hospital T. Choithram Indore mengurangkan kos pembedahan dari ₹ 80,000 ($ 2,600) kepada ¥ 40,000 ($ 1,300) dan salah seorang ahli bedahnya, Dhiraj Gandhi, memutuskan untuk mengetepikan yurannya untuk kes-kes yang dibawa oleh Muchhal.

2001-2010

Sejak tahun 2000, Muchhal telah mengembara secara meluas di India dan di luar negara untuk pertunjukan amalnya, yang dibilkan dalam bahasa Hindi sebagai “Dil Se Dil Tak” dan dalam bahasa Inggeris sebagai “Simpan Little Hearts”. Abangnya, Palash, melakukan pertunjukan yang sama dengan tujuan mengumpulkan dana untuk kanak-kanak yang mengalami masalah buah pinggang. Rata-rata, Muchhal menyanyi sekitar 40 lagu dalam setiap pertunjukan yang merangkumi lagu-lagu Bollywood yang popular, Ghazals dan Bhajans. Muchhal boleh menyanyi dalam 17 bahasa yang berbeza termasuk bahasa Hindi, Sanskrit, Gujarati, Oriya, Assamese, Rajasthani, Bengali, Bhojpuri, Punjabi, Marathi, Kannada, Telugu, Tamil, Sindhi dan Malayalam.

Palak juga seorang bintang di Maheboob College, Secunderabad yang sering menyanyikan lagu-lagu di sana, kedua-dua Palak & Palash digunakan untuk menyanyikan lagu-lagu pada masa yang berlainan, oleh itu kedua-duanya dibeli & dibina kerjaya mereka.

Pada tahun 2001 Muchhal, menaikkan sekitar satu juta rupee untuk mangsa gempa bumi Gujarat 2001. Pada bulan Julai 2003, Muchhal menawarkan bantuan kewangan melalui dana amalnya kepada ibu bapa seorang gadis Pakistan berusia dua tahun yang mempunyai lubang di hati. Organisasi amal Muchhal dinamakan sebagai “Yayasan Palak Muchhal Jantung”. Pada bulan Mac 2006 yayasan ini telah membantu 200 kanak-kanak secara kewangan dalam menjalani pembedahan jantung. Menjelang akhir tahun 2006 Muchhal telah menaikkan harga $ crore (US $ 170,000) untuk asas ini yang digunakan untuk menyelamatkan nyawa 234 kanak-kanak. Untuk memastikan operasi kanak-kanak tidak berhenti kerana kekurangan wang, Hospital Bhandari di Indore telah membenarkan overdraf sehingga satu juta rupee kepada Yayasan Palak Muchhal Heart. [2] Pada tahun 2006, Muchhal adalah salah satu daripada lima cerita heroik yang disiarkan oleh saluran Star Gold sebagai sebahagian daripada inisiatif “Rang De Basanti Salaam” (Salute to Color of Sacrifice). Menjelang Jun 2009, Muchhal telah mempamerkan 1,460 pertunjukan amal di seluruh dunia yang telah menaikkan ₹ 1.71 crore (US $ 250,000) untuk Palak Muchhal Heart Foundation. Dana ini membantu menyelamatkan nyawa 338 kanak-kanak.

Doktor membenarkan Muchhal hadir di teater operasi. Dia mempunyai gaun pembedahannya sendiri di hospital dan apabila operasi berlaku dia berdering dari Bhagavad Gita. Muchhal dan ibu bapanya tidak menerima apa-apa faedah kewangan daripada pertunjukan amal tetapi dia menerima anak patung untuk setiap kanak-kanak yang hidupnya membantu dia menjadi lebih baik melalui usaha beliau.

2011-sekarang

Pada tahun 2011, Muchhal memasuki Bollywood sebagai penyanyi main semula profesional tetapi usaha beliau untuk membantu pesakit jantung kanak-kanak diteruskan. Sehingga Ogos 2015, dana yang dibangkitkan olehnya telah membantu menyelamatkan nyawa 800 kanak-kanak.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: