10 Tarikan Pelancong yang Menarik di Missoula

31

- Advertisement -

Ditubuhkan pada tahun 1860 sebagai pos perdagangan kecil dengan nama Hellgate yang tidak dapat dipertahankan, Missoula terletak di barat Montana di Sungai Clark Fork. Penataan dramatiknya adalah disebabkan oleh kedudukannya di mana lima kawasan gunung berkumpul, yang menjadikannya dikenali sebagai Hub of Five Valleys. Kota kedua terbesar di negeri ini dari segi populasi, Missoula adalah sebuah bandar universiti yang menawarkan pelbagai tarikan budaya dan hiburan yang mengagumkan. Ia juga berfungsi sebagai asas yang sangat baik untuk menerokai beberapa pemandangan Montana yang paling menarik. Peminat-peminat luar khususnya ditarik untuk laluannya yang hebat, baik di kawasan luar bandar dan di bandar itu sendiri, yang merangkumi kira-kira 400 ekar taman dan 22 batu mendaki dan laluan berbasikal. Bandar ini juga mempunyai kira-kira 5,000 ekar tanah pemuliharaan, termasuk Gunung Jumbo dengan populasi besar rusa dan rusa.

Lihat juga: Tempat tinggal di Missoula

1 Pusat Pelawat Negara Elk

Pusat Pelawat Negara Elk

Dijalankan oleh Yayasan Elk Rocky Mountain – kumpulan yang didedikasikan untuk melindungi julat-jenturan, alasan pemula, dan laluan penghijrahan penduduk rusa negara – Pusat Pelawat Negara Elk adalah lawatan wajib semasa di Missoula. Bersama dengan banyak pameran yang memaparkan usaha pemuliharaan hidupan liar kumpulan, ia memberi peluang untuk mengetahui lebih lanjut tentang spesies asli ini melalui pameran elk yang dipasang dan hidupan liar yang lain, bersama dengan filem dan gambar alam yang sangat baik. Selepas itu, berjalan kaki di sepanjang jejak alam semula jadi berhutan untuk peluang melihat rusa ekor putih, ekor botak, ayam belanda, dan burung hantu (lawatan berpandu juga disediakan).

Alamat: 5705 Grant Creek Road, Missoula

Laman rasmi: http://www.rmef.org/ElkCountryVisitorCenter

2 Editor’s Pick The Historical Museum di Fort Missoula

Muzium Bersejarah di Wilayah Hutan Missoula Wilayah Utara / foto diubahsuai

Di laman web Fort Missoula yang bersejarah, ditubuhkan pada tahun 1877 atas perintah orang tempatan sebagai perlindungan dari orang Indian di barat Montana, Muzium Sejarah di Fort Missoula menawarkan pemandangan yang menarik ke tahun-tahun awal penduduk bandar, peneroka, dan tentera setiap hari. Pameran memperlihatkan sejarah industri kayu yang pernah dominan, pengurusan hutan zaman moden, bangunan dan operasi penempatan kubu dan awal, bersama dengan enam bangunan asal 13. Laman ini juga menawarkan program pendidikan yang menyeronokkan dan demonstrasi peralatan dan peralatannya, serta lawatan berpandu.

Alamat: 3400 Captain Rawn Way, Missoula

Laman rasmi: http://www.fortmissoulamuseum.org

3 Carousel untuk Missoula

Carousel untuk Missoula Nomadic Lass / foto diubahsuai

Dicipta pada tahun 1995 oleh segelintir sukarelawan yang berdedikasi, karusel hebat ini mempunyai 38 kuda yang diukir tangan dan makhluk-makhluk lain, termasuk Ringer Merah yang terkenal (naga) dan dua tunggangan kereta yang indah, sesuai untuk penunggang semua peringkat umur. Di pusat bandar Missoula, haiwan-haiwan ini yang lebih baru – dikatakan sebagai contoh terbaik yang dihasilkan di AS – terletak di dasar yang dibina pada tahun 1918, dan ditempatkan dalam struktur tahan cuaca yang dibuat khas yang dapat ditutup pada musim sejuk. Puncak pengalaman ini adalah organ band karusel yang besar (yang terbesar di AS) dengan 400 paipnya. Juga patut dikunjungi jika perjalanan dengan anak-anak adalah Muzium Kanak-kanak Missoula, tarikan pelancong yang menyeronokkan di mana anak-anak muda dapat meneroka dunia di sekeliling mereka dengan beberapa aktiviti pendidikan dan memaparkan.

Alamat: 101 Carousel Drive, Missoula

Laman rasmi: http://www.carouselformissoula.com

4 Hutan Negara Lolo

Perkhidmatan Hutan Nasional Lolo Wilayah Utara / foto diubahsuai

Salah satu kawasan kayu yang paling penting di Montana, Hutan Nasional Lolo yang luas merangkumi lebih dari dua juta ekar dan unik untuk cerun terbuka dan berumput yang besar. Hutan ini termasuk empat kawasan padang gurun; Kambing hitamSelway-BitterrootSelamat Datang Creek, dan Rattlesnake Wilderness, setiap habitat penting dan rumah kepada flora dan fauna yang pelbagai. Ditubuhkan pada tahun 1906, hutan ini menawarkan banyak peluang rekreasi termasuk memancing, mendaki, bermain ski, dan kereta salji, serta menunggang basikal dan jejak. Bersama dengan banyak tempat perkhemahan yang sangat baik, hutan ini mempunyai lebih daripada 700 batu dari laluan yang sesuai untuk semua peringkat, dari jalan-jalan lembut hingga pengembaraan pelbagai hari, dan peluang untuk mendaki Laluan Bersejarah Kebangsaan Lolo, rangkaian jejak yang sama yang digunakan oleh pelawat bukan asli pertama negeri itu. Lain-lain kemunculan termasuk peluang untuk melihat pokok-pokok cedera merah yang besar, sebahagiannya lebih besar daripada lapan kaki diameter dan sehingga 200 kaki tinggi, bersama dengan hidupan liar seperti beruang grizzly dan hitam, rusa, rusa, dan kambing gunung. Kepentingan tertentu ialah Pusat Latihan Ninemile Wildlands dan juga Ninemile Remount Depot berhampiran Frenchtown (hanya 20 minit timur laut dari Missoula), dan Nursery Tree Historic Savenac berhampiran Haugan.

Alamat: 20325 Remount Road, Huson

Laman rasmi: http://www.fs.usda.gov/lolo/

5 Muzium Seni Missoula

Muzium Seni Missoula Chris Phan / foto diubah suai

Ditubuhkan pada tahun 1975, Muzium Seni Missoula menampilkan banyak karya oleh seniman yang tinggal atau bekerja di Amerika Syarikat barat, dengan penekanan pada artis Montana. Walaupun fokus ini memperlihatkan kerja tempatan yang kebanyakannya kontemporari, muzium itu menjadi tuan rumah pameran antarabangsa dan nasional yang pertama, serta program pendidikan dan bengkel. Satu kemuncak koleksi tetap muzium ialah Koleksi Seni Indian Amerika Kontemporari, termasuk lebih daripada 100 karya penting oleh penduduk pribumi negara. Lawatan berpandu disediakan.

Alamat: 335 N.Pattee Street, Missoula

Laman rasmi: http://www.missoulaartmuseum.org

6 The Historic Wilma Theatre

The Historic Wilma Theatre Katie Brady / foto diubah suai

Dibuka pada tahun 1921, Wilma Theatre bersejarah telah lama menjadi salah satu tempat budaya terpenting Missoula. Dibina oleh warganegara terkemuka William Simons dan didedikasikan kepada isterinya, penyanyi opera Edna Wilma Simons, kemudahan lapan tingkat ini merupakan bangunan bertingkat tinggi yang pertama di bandar ini dan terkenal kerana ia juga menempatkan dua pawagam, jamuan dan kemudahan mesyuarat, dan restoran. Dihargai dengan pedalaman yang mewah – ia dihiasi dengan trim emas Louis XIV yang mewah, tempat duduk yang mewah dan organ besar – tempat itu juga digunakan untuk pelbagai perayaan dan acara tahunan, termasuk Festival Filem Hidupan Liar Antarabangsa yang popular, acara sastera, dan konsert utama .

Alamat: 131 S. Higgins Avenue, Missoula

Laman rasmi: http://thewilma.com/

7 Gunung Woody (Gunung Sentinel)

Mount Woody (Mount Sentinel) Jitze Couperus / foto diubahsuai

Masih sering dirujuk oleh penduduk tempatan sebagai Gunung Woody, Gunung Sentinel adalah gunung yang tinggi-1.995 kaki yang menghadap ke bandar dari timur, berhampiran Universiti Missoula, dan terkenal kerana huruf besar “M” terletak separuh jalan dan ditempatkan di situ oleh pelajar. Sebaik sahaja sebahagian daripada tasik glasier yang dikatakan lebih besar daripada tasik Erie dan Ontario, gunung tersebut menunjukkan bukti garis air lama di lerengnya. Gunung Sentinel tetap menjadi destinasi kembara yang popular dari bandar dan termasuk pelbagai laluan yang sesuai untuk semua kebolehan, dari laluan semula jadi di sekelilingnya untuk memanjat ke puncak, dan menawarkan banyak peluang untuk melihat hidupan liar termasuk whitetail dan rusa keldai, beruang hitam, dan juga burung hantu.

8 Gereja St. Francis Xavier

Gereja Francis Xavier Jitze Couperus / foto diubah suai

Salah satu gereja yang paling tinggi di negeri Montana – dan yang tertinggi di bandar Missoula – Gereja St. Francis Xavier sedikit lebih mirip dengan gereja Eropah daripada bangunan agama Amerika Utara tradisional. Walaupun dari luar ia menyerupai gaya yang lazim di banyak bandar dan bandar AS, kawasan pedalaman yang indahnya memisahkannya. Puncaknya sudah pasti lukisan langit-langit dan lukisan dinding lebih dari 100 tahun yang dibuat oleh seorang pengkhotbah awam tempatan, Joseph Carignano, yang menghasilkan karya seni yang luar biasa ini pada zamannya sendiri. Gereja Jesuit sendiri dibina pada tahun 1892 dan mengandungi beberapa ciri menarik lain, khususnya tingkap kaca patri yang indah, organ paip, dan loceng gereja besar.

Alamat: 420 W. Pine Street, Missoula

Laman rasmi: http://www.sfxmissoula.com

9 Kawasan Rekreasi Negara Rattlesnake

Air bersih di Kawasan Rekreasi Kebangsaan Rattlesnake

Satu lagi kawasan yang hebat untuk berjalan kaki dan mendaki adalah Kawasan Rekreasi Negara Rattlesnake, hanya sejauh empat batu memandu utara Missoula. Sebahagian daripada Hutan Nasional Lolo (dan dekat dengan kawasan pemuliharaan Rattlesnake Wilderness), kawasan rekreasi tempatan yang penting ini ditubuhkan pada tahun 1980 dan menawarkan lebih daripada 73 batu dari laluan hiking dan berbasikal, bersama-sama dengan laluan trekking kuda. Kawasan ini juga popular di kalangan peminat memancing, yang ditarik untuk banyak tasik dan kolamnya, serta sungai gunung yang jelas dan sungai dengan trout yang banyak (lesen memancing negeri diperlukan). Ia juga merupakan kawasan yang popular untuk penggemar luar datang musim sejuk, terutamanya untuk pemain ski bersilang dan peminat kasut snowshoe.

10 The Snowbowl Montana

The Montana Snowbowl Evan Lovely / foto diubahsuai

Bagi mereka yang mencari tindakan menurun sedikit, yang Montana Snowbowl, hanya sejauh 12 batu memandu barat laut Missoula, menyediakan banyak. Resort ski alpine ini sangat popular di kalangan penyewa papan salji yang berpengalaman dan pemain ski untuk mencari berjalan lebih lama seperti West Bowl yang terkenal. Walaupun hanya mempunyai dua lif utama dan asas-asas dari segi kemudahan ski après (ada chalet dan hotel yang menawarkan kemudahan ski-in / ski keluar), pemain ski tegar datang dari jauh dan meluas untuk cabaran, sedangkan pada musim panas ia popular destinasi untuk penunggang gunung dan pejalan kaki (lif masih terbuka untuk aktiviti ini). Dan pemula tidak diabaikan, dengan beberapa pilihan pemula di sekolah ski di tempat, serta pilihan cerun kurang mencabar.

Laman rasmi: http://www.montanasnowbowl.com

Tempat tinggal di Missoula untuk Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel-hotel bertaraf tinggi ini di Missoula, dengan akses mudah ke padang gurun dan tarikan di sekitar bandar:

  • Holiday Inn Missoula Downtown: hotel tepi sungai 3-bintang, lokasi yang selesa, katil yang selesa, menu bantal, suite dengan dapur.
  • Best Western Plus Grant Creek Inn: harga sederhana, kolam renang dalaman, tab mandi panas dan sauna, sarapan pagi percuma percuma.
  • C’mon Inn: penginapan gaya barat yang berpatutan, air terjun dalaman, meja ping pong, tab mandi panas.
  • My Place Hotel-Missoula, MT: harga bajet, dapur, tilam atas bantal, kemudahan dobi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: