03.jpeg

- Advertisement -

Sona Mohapatra (dilahirkan pada 17 Jun 1976) adalah penyanyi, komposer muzik dan lirik dari India yang dilahirkan di Cuttack, Odisha. Dia telah mengadakan konsert di seluruh dunia dan telah dipaparkan dalam album, single, webcast konsert, video muzik, filem Bollywood dan iklan. Sebagai tambahan kepada bahannya sendiri, Mohapatra telah mencatatkan remix lagu oleh David Bowie, dengan “Let’s Dance”, dan INXS, dengan “Afterglow”, dengan yang terakhir terbukti sangat berjaya.

Kerjaya

Sona Mohapatra menjadi terkenal dengan acara ceramah trendbreaking dengan Aamir Khan [Satyamev Jayate] di mana dia sering muncul sebagai penyanyi dan pelakon utama. Beliau juga merupakan pengeluar eksekutif projek muzik pada acara yang sama. Persembahan kerdilnya mencatat lebih daripada 9 juta pandangan merangkumi muat naik dan laman web mengikut kiraan digital terkini. Beliau mengaku dalam temu bual baru-baru ini bahawa projek itu semua memakan dari segi tenaga emosi dan fizikal yang dilaburkan. Pelbagai lirik, subjek yang tidak konvensional dan banyak brainstorming pada lagu, lirik, pucuk, rakaman dan ke atas semuanya, semua lagu telah diterjemahkan dan dirakam dalam pelbagai bahasa. Menurut Sona “Pengaruh Oriya di Bollywood jarang berlaku – tidak seperti overdosis Punjabi, Rajasthani, Bengali dan juga muzik Selatan.” Lagu itu, Mujhe Kya Bechega Rupaiya, dinyanyikan oleh Sona Mohapatra yang dikarang oleh Ram Sampath & disiarkan dalam episod ketiga Satyamev Jayate berdasarkan meraikan kebebasan wanita. Lagu itu telah menerima lebih daripada 5 juta hits di YouTube.

Kehidupan peribadi

Sona berkahwin dengan Ram Sampath, seorang pengarang lagu dan pengarah muzik di Bollywood. Dia pertama kali bertemu dengannya pada tahun 2002, sementara dia masih bekerja sebagai pengurus jenama dengan Marico. Mereka diperkenalkan oleh pengarah Ram Madhvani, dengan siapa Sampath bekerja untuk Let’s Talk (2002); mereka berkahwin pada tahun 2005. Ram kemudiannya menjadi nama rumah untuk skor inovatifnya filem Delhi Belly (2011), diikuti oleh Satyamev Jayate (2012) dan Talaash (2012). Sona dan Ram adalah rakan kongsi di OmGrown Music’s rumah produksi muzik mereka dan tinggal di Mumbai. Mereka juga mempunyai studio sendiri di bandar yang sama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d