Subaru Forester 2019 dipertontonkan di Malaysia

10

- Advertisement -

Seperti yang diuar-uarkan sebelum ini, TC Subaru bakal melancarkan Subaru Forester 2019 tidak lama lagi, kami jangkakan pada minggu hadapan. Namun sebelum itu, hujung minggu ini SUV segmen-C tersebut dipertontonkan di Setia City Convention Centre (SCCC).

Berdasarkan risalah yang pernah dikongsikan sebelum ini, tiga varian akan ditawarkan – 2.0i-L, 2.0i-S dan 2.0i-S ES – yang kesemuanya dijanakan oleh enjin yang sama seperti sebelum ini iaitu unit petrol FB20 2.0 liter naturally-aspirated empat-silinder dengan suntikan terus bahan api. Enjin boxer ini mampu meledakkan kuasa sehingga 156 PS pada 6,000 rpm dan tork 196 Nm pada 4,000 rpm, dengan pacuannya disalurkan ke semua roda menerusi Lineartronic CVT dan sistem Symmetrical All-Wheel Drive.

Paling menarik, Forester 2019 ini bakal ditampilkan dengan sistem bantuan pemanduan EyeSight untuk varian tertinggi 2.0i-S ES, menjadikan Forester sebagai model Subaru kedua di Malaysia yang menerima teknologi ini selepas Outback yang telah pun dilancarkan. Senarai untuk sistem ini termasuklah Pre-Collision Braking & Throttle Management, Lane Sway dan Departure Warning, serta Adaptive Cruise Control dan Lead Vehicle Start Alert.

11

Malah varian tertinggi 2.0i-S ES juga menjadi satu-satunya varian yang menerima Bantuan Menukar Lorong, Kepekaan Trafik Lintasan Belakang, Paparan Pandangan Tepi dan Pengesan Titik Buta.

Untuk kit keselamatan standard bagi semua varian termasuk Sistem Kawalan Dinamik Kenderaan (VDC), Penvektoran Tork Aktif, bantuan brek, ABS, EBD, penahan kenderaan auto, pengesan undur, isyarat berhenti kecemasan, cagak Isofix dan tujuh beg udara (hadapan, sisi, tirai dan bahagian lutut pemandu).

Merupakan model yang diimport sepenuhnya (CBU) dari Thailand, kesemua varian hadir dengan active grille shutter dan lampu utama LED automatik, tetapi hanya varian 2.0i-S dan 2.0i-S ES didatangkan dengan fungsi respon stereng dan pelarasan auto, serta lampu nyalaan siang LED. Kedua-dua varian ini juga menerima lampu kabus LED dan roda aloi 18-inci dengan tayar profil 225/55, dengan pilihan asas 17-inci bersama tayar 225/60.

Untuk dalamnya pula, kesemua varian didatangkan dengan tempat duduk hadapan larasan kuasa lapan-cara, sistem infotainmen dengan skrin lapan-inci, kawalan suhu dwi-zon, paparan kluster instrumen, pedal penukar gear, kemasukan tanpa kunci dan butang push/start, kawalan kelajuan, brek parkir elektronik, akses kod PIN dan roda stereng pelbagai-fungsi.

12

Ciri spesifik untuk varian 2.0i-S dan 2.0i-S ES pula termasuklah pedal aluminium dan liftgate berkuasa. Manakala Special X-Mode iaitu versi yang dipertingkatkan dari X-Mode biasa ditampilkan dengan mod ‘Snow/Dirt’ dan ‘Deep Snow/Mud’, yang tidak lagi memerlukan suis manual untuk mematikan kawalan cengkaman.

SUV ini yang dibangunkan dengan Subaru Global Platform baharu, mempunyai jarak roda yang lebih panjang berbanding model terdahulu iaitu pertambahan 30 mm menjadi 2,670 mm, memberikan ruang dalaman yang lebih luas untuk penumpang belakang. Ruang but secara maksimum boleh mencapai sehingga 2,155 liter dengan tempat duduk belakang dengan nisbah 60:40 dibaringkan (meningkat sehingga 40 liter) dan maksimum bagi bukaan tailgate lebih lebar sebanyak 135 mm.

Buat masa ini, belum ada lagi harga rasmi, tetapi berdasarkan sumber yang kami peroleh mendedahkan harga anggarannya sekitar RM165k untuk model spesifkasi penuh. Untuk perincian penuh dan kepastian soal harga, kena tunggu hari pelancarannya kelak.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: