04

- Advertisement -

Chinmayi Sripaada adalah penyanyi main balik India, yang bekerja terutamanya untuk industri filem India Selatan. Dia juga seorang pelakon suara, penyampai televisyen dan joki radio. Beliau adalah pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif sebuah syarikat perkhidmatan terjemahan bernama Blue Elephant. Dia sering dikreditkan sebagai Chinmayee / Indai Hazaa tetapi nama kelahirannya adalah Chinmayi. Dia bangkit untuk memenangi lagu “Oru Deivam Thantha Poovae” dari filem yang memenangi Anugerah Kebangsaan Kannathil Muthamittal.

Kehidupan awal dan latar belakang

Mengucapkan terima kasih kepada keluarga yang kaya dengan muzik, Chinmayi dilahirkan di Sripada dan Padmahasini. Dia dibesarkan oleh ibunya, yang mengajar muzik Carnatic dan muzik klasik Hindustani. Selepas kelahirannya dan awal kanak-kanak di Mumbai, Chinmayi berpindah ke Chennai, di mana dia menghadiri sekolah Taman Kanak-Kanak hingga umur 10 tahun. Dia kemudiannya mendaftar di Sekolah Menengah Senior Hindu, Indira Nagar dan melanjutkan pendidikan sekolahnya melalui pengajian di rumah modul di mana dia sebahagiannya bersekolah di rumah selepas standard ke-10nya.

Chinmayi menerima Biasiswa CCRT untuk Bakat Muda untuk Muzik Karnatik dari Kerajaan India pada 10. Beliau memenangi pingat emas dari All India Radio untuk Ghazals pada tahun 2000 dan Silver for Hindustani Classical Music pada tahun 2002. Dia belajar bahasa Jerman sebagai bahasa di Max Mueller Bhavan di Chennai dan menyelesaikan kursus pensijilan dari NIIT dan SSI dalam reka bentuk web. Semasa hayat sekolahnya, beliau memegang jawatan dengan Sify dan studentconcepts.org. Chinmayi kini memegang ijazah Sarjana Muda Sains dalam psikologi dari Universiti Madras. Dia juga seorang penari serba boleh dan kebanyakannya menikmati bentuk tarian Odissi. Selain bahasa ibunya, Tamil, dia bercakap bahasa Hindi, Bahasa Inggeris, Marathi, Bengali, Telugu, Malayalam dan Jerman dengan lancar.

Chinmayi berkahwin dengan Rahul Ravindran, sejak 5 Mei 2014.

Kerjaya

Nyanyian

Nyanyian main balik

Beliau menyertai dan memenangi nyanyian Sun TV, Saptasawarangal, yang mana dia diperkenalkan oleh Penyanyi Srinivas kepada komposer filem A. R. Rahman. Kerjaya penyanyi main balik Chinmayi bermula dengan prestasinya “Oru Dheivam Thanta Poove” Rahman untuk filem Kannathil Muthamittal. Selepas beberapa tahun menyanyi secara eksklusif untuk filem Tamil, Telugu, Tulu dan Malayalam, dia membuat debut Bollywoodnya di Mangal Pandey: The Rising dengan lagu “Holi Re”. Setahun kemudian, dia mendapat lebih banyak pengiktirafan dengan persembahannya “Tere Bina” dan “Mayya” dalam filem Guru. Pada tahun 2007, lagu “Beda Beda” menandakan usaha pertamanya untuk menyanyi main balik Kannada. Beliau telah menerima pujian kritis untuk lagu-lagu seperti “Oru Dheivam Thantha Poove”, “Sahana”, “Vaarayo Vaarayo”, “Kilimanjaro”, “Sara Sara” dan “Asku Laska”. Beliau juga telah dinyanyikan dalam bahasa Marathi dalam filem-filem seperti “sairat”. Chinmayi pada tarikhnya mempunyai kredit lebih 1,000 lagu dalam lapan bahasa yang berbeza.

Kerja tambahan

Chinmayi mengumumkan bahawa dia akan melepaskan lagu tunggal dalam bahasa Tamil, Malayalam dan Telugu dalam iTunes pada kesempatannya untuk Menyambut Minggu Berlian pada 2 Okt, dan hasilnya akan pergi ke 17000 ft.org untuk mempromosikan kedermawanan, amal dan konsep memberi.

Dia juga bekerjasama dengan Shekar Ravjiani untuk melancarkan satu dalam bahasa Tamil / Telugu nama albumnya iaitu Sitakokachiluka, sekali lagi yang muat turun undang-undang itu akan pergi ke Ma Niketan, sebuah rumah yang menjaga anak-anak perempuan yang ditinggalkan atau ditinggalkan di Thane , sebuah amal yang komposer Shekhar telah menyokong.

Kerjaya Dubbing Chinmayi menjadi pelakon suara untuk filem Tamil Sillunu Oru Kadhal (2006), bercakap dengan dubbing untuk pelakon Bhumika Chawla. Sejak itu, beliau telah menggelar beberapa pelakon utama dalam filem Tamil, termasuk Tamannaah Bhatia, Sameera Reddy, Samantha Ruth Prabhu dan Trisha Krishnan. Beliau juga telah memberikan suaranya dalam filem-filem Telugu yang digelar. Dia dijuluki untuk watak fiksyen yang terkenal yang ditonjolkan oleh Jessie yang digambarkan oleh Trisha di Vinnaithaandi Varuvaaya. Watak yang sama muncul dalam versi Telugu filem Ye Maaya Chesave dan digambarkan oleh Samantha, ketika digambarkan oleh Amy Jackson dalam versi Hindi Ek Deewana Tha. Chinmayi digelar untuk watak dalam ketiga-tiga filem itu dan memenangi Anugerah Nandi untuk Artis Perempuan Terbaik Dubbing untuk Ye Maaya Chesave pada tahun 2010. Chinmayi digelar di Vettai untuk Sameera Reddy dan telah dijuluki untuknya dalam semua filem Tamil. Dia dijuluki Samantha Ruth Prabhu di Eega di Telugu dan versi Tamil Naan Ee pada tahun 2012. Dia dijuluki suara untuk Nayantara untuk versi Tamil filem Sri Rama Rajyam. [6] Chinmayi telah dijuluki Samantha Ruth Prabhu dalam banyak filem seperti “Rabhasa”, “Atharintiki Daaredi”, “Ramayya Vastavayya”, “Eega”, “Sithamma Vakitlo Sirimalle Chettu”, “24”, oh bayi dan banyak lagi di Telugu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: