04.jpg

Monali Thakur adalah penyanyi dan pelakon India. Beliau adalah penerima Anugerah Filem Kebangsaan dan Anugerah Filmfare. Thakur memenangi Anugerah Filem Kebangsaan untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik untuk lagu “Moh Moh Ke Dhaage” dari filem Dum Laga Ke Haisha (2015) dan Anugerah Filmfare untuk Penyanyi Main balik Wanita Terbaik untuk lagu “Sawaar Loon” dari filem Lootera (2013). Dia seorang hakim pada Sa Re Ga Ma Pa L’il Champs Zee TV 2014. Dia juga seorang “pakar” pada Rising Star Warna TV selama dua musim berturut-turut.

Kehidupan dan kerjaya

Thakur dilahirkan dalam keluarga muzik Bengali di Kolkata. Ayahnya Shakti Thakur adalah penyanyi Bengali dan kakaknya Mehuli Thakur juga penyanyi main balik. Dia dilatih dalam muzik klasik Hindustani di bawah Pandit Jagdish Prasad dan Pandit Ajoy Chakraborty. Dia telah belajar hip-hop dan Bharatanatyam dan juga seorang penari salsa terlatih.

Thakur mula bernyanyi di pertandingan sekolah dan kolej dan mengadakan majlis-majlis tempatan, dan menerima Anugerah Penyanyi Terbaik Playback di Anugerah Anugerah untuk Sri Ramkrishna bersiri ketika berusia 14 tahun. Dia meningkat menjadi popular selepas meletakkan kesembilan dalam Indian Idol 2.

Dia terpaksa berjuang walaupun selepas Idol India mendapat kedudukan yang kuat dalam industri muzik. Beliau mendapat tawaran daripada pengarah muzik Pritam Chakraborty untuk menyanyi dua lagu untuk perlumbaan filem Bollywood pada tahun 2008 – “Khwab Dekhe” (Sexy Lady) dan “Zara Zara Touch Me”. Dia pada asalnya dijadualkan menyanyi hanya satu lagu, tetapi rekaman pertamanya mengagumkan pengarah filem Abbas-Mustan cukup untuk mereka menempahnya sesaat. “Zara Zara Touch Me” sangat berjaya, menjadi lagu keempat yang paling dimainkan di radio India pada separuh pertama 2008. Dia juga dinominasikan untuk Anugerah IIFA untuk Pemain Main Wanita Terbaik dan Anugerah Apsara untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik untuk lagu “Zara Zara Touch Me”. Konsert live format besar pertama Monali adalah di Powai Sarvajanin Durgotsav pada tahun 2011. [rujukan?]

Dia seorang hakim dalam pertunjukan realiti muzik Bengali Bengali Sa Re Ga Ma Pa Li’l Champs selama dua tahun. Dia juga muncul dalam pertunjukan Bengali Fan Hobe Terbesar dan merupakan sebahagian daripada Coke Studio.

Pada tahun 2014, Thakur memenangi Anugerah Filmfare untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik untuk lagu “Sawaar Loon” dari filem Lootera. Pada bulan Mac 2016, beliau menerima Anugerah Filem Kebangsaan untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik untuk lagu “Moh Moh Ke Dhaage” dari filem Dum Laga Ke Haisha dan memperoleh pencalonan di Anugerah Filmfare untuk Penyanyi Main Balik Wanita Terbaik untuk yang sama.

Bertindak

Sebagai seorang kanak-kanak, dia muncul dalam rancangan televisyen Bengali, Aalokito ek Indu, di mana dia memainkan peranan utama Indubala. Ia diikuti oleh dua telefilma,  termasuk Sudeshna Roy’s Phagune Agun, di mana ia dilihat sebagai Ruman. Dia membuat debutnya dalam filem Bengali Raja Sen, Krishnakanter Will, di mana dia bermain Bhromor. Pada tahun 2014, dia membuat debutnya Bollywood di Lakshmi Nagesh Kukunoor. Filem itu adalah mengenai pemerdagangan manusia dan pelacuran kanak-kanak dan Thakur memainkan gadis berusia 15 tahun yang terperangkap di dalamnya. Dia akan dilihat di Mango multistarrer Abbas Tyrewala. Dia juga bertindak dalam filem pendek berjudul Jangle Bells bersama dengan Namit Das. Filem ini dikeluarkan pada Krismas 2015.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.