24 jam di Belfast

28

- Advertisement -

Di Ireland Utara, Belfast positif dengan keyakinan baru. Bandar ini adalah rumah kepada beberapa tarikan yang paling popular dan pengalaman pelawat yang unik di seluruh Britain dan Ireland. Inilah caranya untuk membuat sebahagian besar satu hari di bandar.

Pagi

Cara tradisional untuk memulakan hari ini ialah Ulster Fry – versi Ireland Utara dari sarapan pagi penuh Ireland. Hidangan ini akan dimuatkan dengan telur goreng, bacon, sosej, puding hitam, roti kentang dan roti soda. Tuck di tengah-tengah orang ramai pelajar yang mengantuk di hangout Quarter Queen yang telah lama ditubuhkan Maggie May, atau bergegas ke akhbar-akhbar di persekitaran Harlem Cafe yang lebih canggih.

Sebaik sahaja anda telah membersihkan piring anda, mulailah penerokaan bandar anda dengan lawatan ke Muzium Ulster. Anda boleh dengan mudah menghabiskan sebahagian besar hari melayari pameran berteknologi tinggi, tetapi membataskan diri anda selama 90 minit dan pastikan anda mengambil di dalam Bilik Armada. Bahagian ini muzium menganjurkan artifak-artifak yang diperolehi dari kapal selam 1588 dari galleon Sepanyol Girona, mumia Mesir berusia 2500-an Putri Takaju (dibungkus di Belfast pada tahun 1835), dan Bann Disc gangsa, contoh Besi Celtic Iron Age reka bentuk.

Di tingkat bawah muzium adalah sejarah Troubles, buku utama sempurna untuk lawatan hitam-teksi 1½ jam di West Belfast (anda boleh mengatur untuk dijemput di mana-mana di pusat bandar). Walaupun selamat hari ini, kejiranan ini menyediakan tingkap ke masa lalu apabila ketegangan agama meruntuhkan bandar di dekad-dekad terakhir abad ke-20. Pelancong West Belfast akan mencari mural politik, peringatan dan Talian Keamanan yang terkenal – siri halangan empat mil jauh antara komuniti Protestan dan Katolik yang dimulakan pada tahun 1969 sebagai langkah sementara tetapi masih berdiri hari ini. Bersama-sama dengan dinding-dinding ini, anda akan mendapati mesej keamanan yang sentiasa berubah dari pelawat dari seluruh dunia.

Terdapat beberapa syarikat yang menawarkan lawatan termasuk Terkenal Black Cab Tours, Harper Taxi Tours dan Black Taxi Tours.

Mintalah pemandu teksi untuk mengetepikan anda di Dewan Bandaraya, sebuah monumen untuk kemakmuran yang diperoleh daripada fabrikasi linen dan industri pembinaan kapal Belfast. Taman-taman ini dipenuhi dengan patung-patung, termasuk salah satu daripada Sir Edward Harland (1831-95), Datuk Bandar Belfast dan pengasas galangan kapal Harland & Wolff yang terkenal yang membina SS Titanic.

Berjalan ke timur sepanjang Chichester St ke Sungai Lagan, di mana pembangunan semula yang menghidupkan kembali kekayaan bandar bermula pada tahun 1990-an. Plaza tepi sungai kini menjadi rumah kepada Waterfront Hall (tempat konsert utama di bandar itu), Obel Tower (bangunan tertinggi di utara Ireland), dan satu siri karya seni moden (mengambil risalah selaras Art Lagalanide di pejabat pelancong).

Moored berhampiran Waterfront Hall, Belfast Barge menempatkan muzium yang menarik yang mencatatkan sejarah maritim dan perindustrian di bandar melalui gambar-gambar lama, model kapal dan wawancara video dengan jurutera bersara dan pekerja galangan kapal.

Tongkang juga merupakan rumah kepada restoran Holohan, tempat yang ideal untuk makan tengahari setengah tiram yang diikuti dengan rebus Irlandia yang hangat. Selain itu, terdapat OX di seberang jalan untuk masakan Ireland moden yang halus, atau hidangan makanan artisanal yang berlainan di St George’s Market dengan berjalan kaki singkat ke selatan.

Petang

Selepas makan tengah hari, berjalan kaki di jambatan kaki di Lagan Weir, di mana anda akan dapati sebuah patung gergasi seramik salmon (yang dikenali sebagai Ikan besar) yang meraikan pembersihan Sungai Lagan pada tahun 1990-an. Beralih ke kiri di sepanjang sungai, anda akan masuk ke Titanic Quarter. Kawasan sekali perindustrian ini telah mengalami pembangunan semula pesat yang berpusat di bekas kapal-kapal dan dermaga di mana kapal-kapal laut yang besar pernah dibina.

Pusat utama kawasan ini ialah seni bina moden Titanic Belfast, sebuah galeri multimedia yang berkilauan yang mengisahkan warisan industri Belfast dan kisah Titanic yang tidak dibina, yang dibina di sini pada tahun 1912. Memaparkan berteknologi tinggi membolehkan anda meneroka setiap detail pembinaan kapal , termasuk ‘fly-through’ komputer dari keel ke jambatan dan replika penginapan penumpang.

Memperluaskan bangunan Titanic Belfast adalah dua slip di mana kapal Titanic dan kakaknya, Olimpik, dibina dan dilancarkan. Berdekatan ialah Dewan Cat, sekali digunakan untuk lukisan bahagian kapal; hari ini ia menempatkan Titanic Studios, yang digunakan semasa penggambaran siri TV Game of Thrones. (Beberapa pakaian menawarkan lawatan bas sepanjang hari Game of Thrones lokasi filem di seluruh Ireland Utara, termasuk Game of Thrones Tours dan McComb’s Tours.)

Petang

Sekitar pukul 5 petang, balik ke pusat bandar untuk menikmati sajian gourmet Guinness di pub terkenal di Belfast. Crown Liquor Saloon bermula dari abad ke-19 dan terkenal dengan dekorasi Victorian hiasan kaca berwarna dan potong, marmar yang dipoles, jubin seramik, mosaik, cermin dan mahogany, semuanya dinyalakan dengan gas asli. Walaupun ia merupakan bangunan bersejarah dan tarikan pelancong yang dimiliki oleh National Trust, ia masih mengisi dengan ramai penduduk setempat yang menjatuhkan minuman selepas bekerja.

Ambil minuman anda ke salah satu sangkar intim Mahkota dan selesaikan kerja keras untuk memilih tempat untuk makan malam.Hari-hari ini anda dimanjakan untuk pilihan kerana tempat makan Belfast dapat memegang sendiri terhadap yang terbaik di rantau ini.

Untuk santapan yang elegan, cuba dahulunya Deanes Eipic yang bertaraf Michelin, hanya sekitar sudut dari Crown; untuk makanan yang lebih santai (tetapi dengan makanan yang setinggi tinggi) anda tidak boleh mengalahkan Halia di pusat bandar, atau Barking Dog di Belfast Selatan. Ketiga-tiga mencipta menu imajinatif berdasarkan hasil terbaik Irish yang segar.

Tempah meja untuk jam 8.30 malam, yang memberikan anda masa untuk mengambil tur malam di Crumlin Road Gaol pertama (lawatan bermula jam 6 petang, Jumaat dan Sabtu sahaja; semak waktu dan menempah terlebih dahulu). Dibina pada tahun 1846, penjara yang paling terkenal di Belfast telah dimodelkan di Pentonville di London, dan menjadi 17 eksekusi di antara 1854 dan 1961.

Selepas itu, angkat semangat anda dengan minuman di salah satu bar di Cathedral Quarter – bir kerajinan di John Hewitt, artisan gin dan tonik di Muriel, atau rum dan lagu-lagu sejuk di Sepanyol, sebelum menuju ke tempat makan malam yang anda pilih.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: