Meneroka Kepulauan Ogasawara subtropika Jepun

27.jpg

Pantai murni, langit malam yang dibintangi dengan bintang, matahari terbenam dan ikan paus yang memancarkan perairan tropika bukan perkara biasa yang dijangka dalam perjalanan ke Jepun. Tetapi usaha sekitar 1000km ke selatan pusat bandar Tokyo dan itulah yang anda akan dapati.

Kepulauan Ogasawara Warisan Dunia yang baru dilantik (juga dikenali sebagai Kepulauan Bonin) terletak di tengah-tengah Lautan Pasifik dan, walaupun jauh, secara teknikalnya adalah sebahagian daripada wilayah Tokyo. Pulau-pulau utama yang didiami adalah Chichi-jima dan Haha-jima. Chichi-jima adalah di mana feri dari Tokyo dok dan menawarkan banyak restoran dan penginapan serta pantai yang menakjubkan, sementara Haha-jima kurang maju adalah lebih baik bagi mereka yang ingin pengalaman yang lebih bersendirian.

Pantai tropika pasir putih dengan air biru yang jelas dan batu karang, Kepulauan Ogasawara, Jepun. Imej oleh Ippei Naoi / Flickr Getty Images.

Syurga alam-kekasih, pulau-pulau ini menawarkan aktiviti-aktiviti yang berlimpah, dari snorkeling yang luar biasa dan berkayak laut ke hiking hutan dan menonton ikan paus; ia benar-benar salah satu petualangan hebat Jepun.

Imej oleh pha pha. CC BY-SA 2.0

Menyelam dan snorkeling

Kepulauan Ogasawara adalah kelas dunia dari segi menyelam dan menawarkan peluang untuk melihat sinar manta, jerung, penyu laut, lumba-lumba, ikan paus dan terumbu karang yang banyak. Tempat menyelam utama adalah Chichi-jima dan perairan sekitar Hyotan-jima, Minami-jima dan Hirashima. Banyak operator di Chichi-jima menawarkan pakej menyelam.

Kedua-dua pantai terbaik untuk snorkeling berada di sebelah utara Chichi-jima – Miyano-hama dan Tsuri-hama – keduanya hanya berjalan kaki singkat di atas bukit dari kampung utama. Miyano-hama terlindung dan mempunyai coral yang baik, menjadikannya sesuai untuk pemula, sementara Tsuri-hama adalah pantai berbatu dengan karang yang lebih baik tetapi lebih terdedah.

Imej oleh Forrest O. CC BY-SA 2.0

Memerhati ikan paus

Sekiranya anda ingin melihat (dan mendengar) ikan paus humpback, pertaruhan terbaik adalah melawat antara Januari dan April. (Tetapi sedar bahawa langit kelabu musim sejuk Januari dan Februari tidak membuat masa yang sesuai untuk meneroka pulau-pulau.) Dari Mei hingga November, anda mempunyai peluang untuk melihat ikan paus sperma. Banyak pengendali menjalankan lawatan ikan paus di pulau-pulau; semak dengan pejabat maklumat pelancongan di Chichi-jima dan Haha-jima.

Berenang

Pantai berenang baik bersebelahan dengan sebelah barat Chichi-jima. Serpihan jiran Copepe dan Kominato-kaigan sangat menarik. Dari Kominato-kaigan, anda boleh berjalan-jalan di atas bukit dan sepanjang pantai ke pasir putih yang mempesona di John Beach. Ia berjalan dua jam di setiap arah dan tidak ada air minuman jadi pastikan untuk membawa banyak dengan anda.

Berkayak laut

Skim melintasi laut untuk mencari pantai tersembunyi hanya boleh diakses dengan kayak atau bot. Kayaking juga merupakan peluang yang baik untuk melihat ikan dan karang melalui perairan yang jernih. Kelab Pelan Sea Kayak (www.pelan.jp; Jepun sahaja) menawarkan lawatan ke beberapa tempat yang lebih menarik di pulau ini untuk sekitar ¥ 10,000 sehari. Yuran termasuk peralatan sewa dan makanan dimasak Pelan-gaya, di dapur kem membakar kayu.

Imej oleh pha pha. CC BY-SA 2.0

Kembara dan sudut pandang

Trek melalui hutan, mengesan birdlife ketika anda membuat perjalanan ke pemandangan yang menghadap ke tebing tebing dan laut biru gelap. Di Haha-jima, jalan menuju selatan dari kampung ke permulaan Minami-zaki Yūhodō, kursus mendaki yang terus menuju Minami-zaki (secara literal ‘titik selatan’). Di sepanjang jalan anda akan mendapati Hōraine-kaigan, sebuah pantai yang sempit dengan taman karang luar pesisir yang baik, dan Pantai Wai dengan penurunan yang kadang-kadang menarik sinar elang.

Di atas Minami-zaki anda akan mendapati Kofuji, puncak 86m dengan pemandangan yang hebat ke semua arah. Kembali ke bandar, gelung naik empat jam melalui flora asli yang jarang berlaku ke Mt Chibusa (463m), puncak tertinggi di pulau itu.

Tinggal di mana

Untuk pengalaman Ogasawara desa dan asli, luangkan masa di Pelan Village (www.pelan.jp) di Chichi-jima. Ia adalah ekosistem yang mampan dalam suasana pergunungan yang berdaun, dengan kabin kayu asas, pancuran mandian solar dan tandas semak. Pengusaha menanam makanan mereka sendiri.

Jika anda lebih suka tinggal di Haha-jima, lihat yang lucu, kuning muda Anna Beach Youth Hostel (www.k4.dion.ne.jp/~annayh; Jepun sahaja) menghadap ke pelabuhan perikanan.

Praktikal

  • Satu-satunya cara untuk sampai ke pulau-pulau adalah dengan menaiki feri selama 25 jam dari Tokyo. The Chichijima-maru layar sekali seminggu antara Dermaga Takeshiba Tokyo dan pulau utama Chichi-jima (dari ¥ 25,100 pada bulan Julai dan Ogos). The Hahajima-maru berlayar lima kali seminggu antara Chichi-jima dan Haha-jima dan mengambil masa dua jam. Untuk kedua-duanya, hubungi Ogasawara Kaiun (www.ogasawarakaiun.co.jp/english) untuk maklumat lanjut.
  • Skuter sewa adalah cara terbaik untuk mendapatkan sekitar, yang boleh didapati dari sekitar 3000 yen sehari dari banyak penginapan di pulau-pulau.
  • Pastikan anda mempunyai banyak yen pada anda sebelum anda berangkat untuk pulau-pulau. Tiada perkhidmatan pertukaran mata wang asing dan sangat sedikit tempat menerima kad kredit.
  • Masa terbaik untuk dilawati adalah lewat Jun dan awal Julai untuk mengelakkan musim pelancongan.Jika anda bercadang untuk melawat Ogasawara pada musim panas (Julai hingga Ogos) pastikan anda menempah penginapan dengan lebih baik terlebih dahulu.

Untuk maklumat lanjut, lihat laman web Maklumat Pelancong Kampung Ogasawara yang sangat baik, http://www.ogasawaramura.com/en.

Kopepe [Copepe] pantai Ogasawara oleh yuukin. CC BY 2.0

Lonely Planet Panduan perjalanan Jepun mempunyai semua maklumat yang anda perlukan untuk perjalanan ke Kepulauan Ogasawara.

Cari hotel terbaik, asrama dan rumah tumpangan di pulau-pulau, semuanya ditinjau oleh penulis Lonely Planet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: