30.jpg

- Advertisement -

Perjalanan di Gurun Sahara memerlukan peralihan besar dalam perspektif. Landskap begitu luas sehingga mustahil untuk menilai jarak. Palet warna – seribu warna greige – menjadikannya sukar untuk membezakan bentuk tertentu, dan cahaya matahari yang sengit mencerminkan sifat-sifat pasir yang melihat benda-benda yang tidak wujud. Diri sendiri, jika tidak aset kepada pelancong, adalah potensi liabiliti: satu kesilapan dan anda boleh lenyap selamanya. Sewa panduan.

Saya membuat perjanjian dengan Abdel Benalila, pemilik Perkhidmatan Sahara, di dalam air bawah tanah M’Hamid di sempadan Maghribi. Tugas saya adalah untuk menerokai Erg Chicaga, satu siri guntur pasir emas gergasi yang meningkat 300 meter di atas lantai padang pasir. Saya hanya mempunyai tiga hari untuk pergi ke sana dan kembali, dan mahu membuat perjalanan sepenuhnya oleh unta. Saya akan membaca bahawa habuk yang dijana oleh 4WDs yang melayari sekitar Sahara menyumbang kepada penolakan tanah yang tidak teratur sejauh Sepanyol dengan menghalang pembentukan awan di atmosfera.

Abdel melahirkan rasa terima kasihnya atas hati nuraniku, dan menceritakan kisah-kisah keluarga yang dipindahkan oleh kemarau. Kami melakukan lawatan cepat di sekitar pinggir bandar untuk melihat di mana kawasan tanah yang subur sekali baru telah dimakan oleh pasir hanyut. Namun dia meyakinkan saya bahawa jika seseorang memandu perlahan-lahan dan tetap berada di laluan utama yang keras, kenderaan menghasilkan debu yang minimum. Kesalahan saya hanya sebahagiannya disandarkan, saya bersetuju untuk melakukan perjalanan dengan 4WD.

Kami tidur di sebuah bilik tidur yang agak enak, sebuah perkhemahan separa kekal di khemah berdinding dengan tempat tidur di dalamnya, dipasang dalam bulatan untuk menghalang ribut pasir. Sebuah khemah lilin besar yang diletakkan dengan karpet Maghribi yang berfungsi sebagai ruang makan. Di tengah-tengah khemah berdiri lubang api gergasi. Tidak ada yang meremehkan keselesaan tempat tidur, makan malam yang baik, dan api yang menderu apabila anda sejuk dan habis di Sahara, tetapi saya pasti gembira untuk berkhemah di mana-mana – satu pilihan panduan saya ditawarkan, tetapi satu yang saya enggan, kerana ia memerlukan banyak kerja tambahan oleh kru pembantu, salah seorang daripadanya mempunyai sakit gigi yang sangat menyakitkan. Saya memberinya Vicodin. Hadiah adalah penting di Maghribi, terutamanya kepada mereka yang membantu anda bertahan.

Kelemahan jelas Sahara bivouacs adalah bahawa mereka mempunyai tandas dan pancuran mandian, yang dipasang untuk keselesaan orang Barat. Bukan sahaja air langka, tetapi bagaimana seseorang boleh membina sistem septik yang berkesan di dalam pasir? Walaupun penampilannya yang kasar, padang pasir adalah ekosistem yang halus dan rapuh.

Nasihat saya kepada pelancong yang menimbangkan untuk tinggal di sebuah bilik tidur: Langkau ke tandas dan pancuran. Sebaliknya membawa sekop kecil dan ikuti garis panduan padang gurun yang standard dengan menggali lubang untuk sisa. Pakai kertas tandas di dalam beg plastik penutup atau bungkusnya di dalam api unggun anda. Dengan cara ini, anda dapat menikmati kemewahan bivouac, seperti bir dan wain di suppertime dan kediaman tahan angin, sambil meninggalkan kesan di belakang.

Saya masih tidak dapat membungkus kepala saya tentang bagaimana kehidupan penduduk Berbers nomad ini. Rupa-rupanya, jika anda tahu di mana hendak melihat, air tidak lebih dari 10 kilometer jauhnya. Didakwa jika saya dapat menjumpai apa-apa. Namun, orang-orang ini berjaya mempertahankan diri mereka sendiri, bergantung kepada caravan cara untuk berdagang. Memasak lebih mudah daripada yang mungkin kelihatan, dan saya terkejut melihat wanita membuat roti di dalam oven tanah liat yang dipecat kayu. Semasa ia dibakar, kami memecahkan tarikh keluar dari kerang mereka dengan batu besar.

Saat-saat paling sederhana membuktikan yang paling bermanfaat – belajar untuk mengikat serban, menyanyi dengan panduan saya semasa kami memindahkan kumpulan unta, berdiri di atas bukit pasir gunung berjemur, dan menjilat di sebelah api yang penuh dengan cahaya bulan purnama. Tetapi pada masa yang akan datang, saya mencondongkan 4WD yang bising. Saya ingin mengalami, sepanjang perjalanan keseluruhan, kemewahan terbesar Sahara memberikan: senyap.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: