Produksi Honda Accord, Civic di Amerika dikurangkan kerana permintaan turun; jualan CR-V meningkat

12

- Advertisement -

Atas permintaan yang berkurangan, Honda Amerika Syarikat telah mengurangkan produksi berberapa model sedannya yang dibuat di kilang Marysville, Ohio. The Detroit Bereau melaporkan bahawa pengurangan produksi tersebut adalah melibatkan Honda Accord, Acura ILX dan Acura TLX. Namun selepas itu Honda telah memberikan respon kepada Motor1.com bahawa pengurangan ini sebenarnya adalah ditumpukan kepada model Accord dan Civic, yang masing-masing dibuat di Marysville Auto Plant (MAP) dan Honda Manufacturing of Indiana (HMIN).

Honda mengambil keputusan untuk menghentikan satu daripada dua syif yang memproduksi Accord di Marysville. Langkah ini nampaknya berlawanan apa yang Toyota lakukan – atas permintaan yang meningkat 6% terhadap Toyota Camry berikutan tawaran diskaun yang agresif diambil jenama tersebut, produksinya turut perlu ditingkatkan.

“Secara asasnya, kami ingin mengelakkan dari persaingan membuang harga,” kata ketua pegawai operasi Honda, Seiji Kuraishi. Accord yang sebelum ini antara model popular di Amerika Syarikat dilihat merekodkan kejatuhan jualan sebanyak 3.1% pada Julai lalu, dan 5.9% secara keseluruhan mengikut tahun kalender semasa. Namun untuk model SUV, khususnya CR-V mencatatkan kenaikan jualan sebanyak 2.5% bulan lalu, lapor laman akhbar tersebut lagi.

Menurut jurucakap Honda Chris Abbruzzese, buat masa ini kedua-dua kilang MAP dan HMIN sememangnya memasang CR-V. Ini membolehkan Honda mengalihkan produksi CR-V lebih ke HMIN, dan tidak akan menjejaskan produksi model-model Acura.

The Detroit Bureau turut menyatakan bahawa walaupun model-model Civic sedan, coupe dan hatchback menunjukkan sedikit peningkatan kebelakangan ini, permintaan kereta penumpang secara keseluruhan telah menjejaskan jumlah jualan Honda untuk tujuh bulan pertama tahun ini. Ini adalah antara faktor utama Honda mengumumkan keuntungan global mereka bagi suku kedua 2019 berjumlah 172.3 bilion yen, merosot berbanding 244.3 bilion yen dalam tempoh sama tahun lalu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: