04.jpg

- Advertisement -

Amrita Rao adalah seorang pelakon dan model filem India. Dia telah muncul sebagai wanita terkemuka di beberapa filem Hindi di Bollywood dan satu filem di Telugu. Rao dilahirkan dan dibesarkan di Mumbai; dia membuat debutnya di Ab Ke Baras (2002), di mana dia dicalonkan untuk Anugerah Debut Perempuan Terbaik Filmfare pada tahun 2003. Salah satu peranannya yang paling popular adalah dalam filem romantik Vivah (2006).

Peranan Rao dalam Selamat Datang ke Sajjanpur (2008) dan Main Hoon Na (2004) memperolehnya sebagai Anugerah Pelakon Terbaik Stardust dan penamaan Anugerah Pelakon Terbaik Filmfare. Dia telah dipanggil “gadis utama Bollywood di depan” oleh pelbagai saluran media. Times Of India menamakan Rao sebagai salah satu “50 Wanita Paling Diingini Tahun 2011”. Legendary Painter MF Husain mengucapkan Amrita Rao sebagai pelukis ke-2nya 11 tahun selepas dia melukis Madhuri Dixit dan membuat beberapa lukisan khusus untuk peran Actresses di Vivah.

Kerjaya

2013-sekarang

Selepas ketiadaan dua dan setengah tahun dari skrin, Rao membintangi filem pemenang anugerah, mahkamah, filem drama komedi Jolly LLB (2013). Dia memainkan peranan utama Sandhya, teman wanita watak Arshad Warsi. Filem ini mendapat ulasan bercampur-campur dan memenangi Anugerah Filem Kebangsaan untuk Filem Ciri Terbaik di Hindi dan Anugerah Filem Kebangsaan untuk Pelakon Pembantu Terbaik. Prestasi Rao dipuji.

Rao membintangi bersama Sunny Deol dalam filem aksi Singh Saab the Great (2013), yang diarahkan oleh Anil Sharma. Rao menggambarkan seorang wartawan Shikha Chaturvedi. Filem ini kontroversial dan berlari ke dalam masalah dengan SGPC, yang membantah tajuknya. Filem ini sebahagian besarnya disiarkan oleh pengkritik tetapi prestasi Rao mendapat ulasan positif. Namrta Joshi of Outlook berkata, “Amrita Rao memainkan peranan yang pasti merasakan sesuatu yang telah dia lakukan, semua sokongan emosi”. Filem ini mendapat ulasan yang agak negatif tetapi adalah kejayaan box-office sederhana dengan pendapatan sebanyak ₹ 29 crore (US $ 4.2 juta).

Kemudian pada tahun itu, dia muncul bersama Amitabh Bachchan, Ajay Devgn, Kareena Kapoor, Arjun Rampal dan Manoj Bajpai dalam drama politik Prakash Jha di Satyagraha. Rao memainkan peranan Sumitra, watak menantu Amitabh Bachchan. Rao telah dipuji khususnya; Resham Sengar dari Zee News menulis, “Cik Rao mempunyai penampilan cantik kerub, dia meyakinkan kebanyakan adegan emosi, tetapi sekali lagi, skop persembahannya hanya terhad untuk mengucapkan beberapa dialog penting.” tidak diterima dengan baik oleh pengkritik dan gagal membuat keuntungan di box office. Saibal Chatterjee dari NDTV berkata, “Satyagraha tidak memberi sebarang usaha untuk mencerminkan kemarahan kemarahan orang ramai terhadap sistem bergetar, korup dan ketat yang memperlakukan warga negara seperti beban kotoran. Skrip ini mendapat inspirasi dari beberapa penipuan kehidupan sebenar dan penangkapan politik, dan membina naratif yang boleh diramal yang menggariskan kemungkinan media sosial yang tidak boleh dinafikan. “Walaupun mempunyai ulasan yang sederhana, filem tersebut telah menghasilkan lebih daripada 60 krore (US $ 8.7 juta) di pejabat kotak domestik. Dia juga memaparkan rancangan TV Meri Awaaz Hi Pehchaan Hai di TV, yang memberitahu semula persaingan Lata Mangeshkar dan Asha Bhosle yang terkenal di mana Rao memainkan watak Lata.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: