10 Tarikan Pelancong Tertinggi di Phnom Penh

0

38

- Advertisement -

Vibrant, ramai Phnom Penh adalah denyutan jantung dari Kemboja. Ibukota yang luas, yang tersebar di seberang tebing Sungai Tonlé Sap dan Mekong, adalah sebuah bandar yang luas di tengah-tengah pusat dan lorong-lorong yang kurus di mana bertaburan dan lama bertabrakan. Kompleks Royal Palace adalah bandaraya yang must-do, tetapi bagi sesiapa yang berminat untuk menjelajah sejarah abad ke-20 Kemboja, Phnom Penh juga merupakan perhentian penting, kerana ia adalah rumah kepada dua laman web yang paling menenangkan negara. Bidang pembunuhan Choeung Ek dan Tuol Sleng Museum (penjara S-21) kedua-duanya memberikan wawasan tentang pemerintahan keganasan negara ini dialami di bawah pemerintahan Khmer Rouge. Pelancong menuju ke tarikan utama Angkor Wat di Kemboja juga mendapat manfaat dari perhentian di ibu negara sebagai Muzium Nasional Angkor yang indah di sini.

Lihat juga: Tempat tinggal di Phnom Penh

1 Istana Diraja

Istana Diraja

Kemuncak Phnom Penh adalah Royal Palace yang indah; tempat duduk dan kediaman keluarga kerajaan Kambodia sejak tahun 1860-an. Paviliun bumbung bumbung kompleks ini merupakan contoh terbaik seni bina Khmer klasik. Kedua-dua Dewan Takhta kawasan dan kawasan Pagoda Perak – Terletak di dalam taman terawat – dibuka kepada orang ramai untuk dikunjungi. Dewan Throne dibina pada 1917, menggantikan struktur kayu yang lebih awal.

Pagoda Perak terkenal kerana menjadi rumah bagi Emerald Buddha patung dan 90-kilogram rama-rama Buddha Emas patung disusun dengan beribu-ribu berlian. Pagoda Perak melarikan diri dari pemusnahan kekejaman Khmer Rouge dan masih mengandungi beberapa artifak yang indah. Mural siling dalaman menggambarkan puisi epik Kemboja, Reamker, yang berdasarkan kisah Ramayana India.

Alamat: Sothearos Boulevard, Phnom Penh

2 Muzium Nasional Kemboja

Muzium Nasional Kemboja

Bangunan tradisional Khmer yang menempatkan koleksi negara itu dibina pada tahun 1920. Di dalamnya, rupa kesenian Khmer kuno yang mempesona, dengan lebih daripada 1,800 objek yang dipamerkan, adalah mesti dikunjungi bagi sesiapa yang berminat dalam sejarah Kemboja. Sorotan utama galeri muzium adalah Kepala Wisnu digali berhampiran kompleks kuil yang luas di Angkor Wat; yang luar biasa Koleksi Angkorian, dengan patung-patung dari kuil-kuil Koh Ker dan Angkor Thom; dan pameran besar artifak pra-Angkorian yang mengesan masa Funan dan Chenla Kemboja.

Alamat: Street 13, Phnom Penh

Laman rasmi: http://www.cambodiamuseum.info

3 Choeung Ek

Choeung Ek

Bidang Pembunuhan Choeung Ek adalah peringatan yang mengerikan tentang keganasan Khmer Rouge yang rejim brutal yang berniat menjadikan Kambodia menjadi masyarakat agrikultur sosialis, memerintah negara antara 1975 dan awal 1979. Di bawah empat tahun, dianggarkan antara satu dan tiga juta orang Kemboja dibunuh di bawah perintah otoriter Pol Pot. Ramai yang musnah kerana kebuluran dan penyakit, tetapi juga beratus-ratus ribu orang Kemboja – intelektual, orang yang berpendidikan seperti guru dan doktor, lawan rejim, dan hanya orang yang disyaki menjadi lawan – dibunuh.

Di sini di Choeung Ek dianggarkan 17,000 orang menemui kematian mereka. Mangsa di sini datang dari S-21, penjara keselamatan tinggi Khmer Rouge yang sekarang Muzium Tuol Sleng. Terdapat 129 kubur massa di sini, 86 yang telah digali, menggali sisa-sisa 8,985 orang. Di tengah-tengah kawasan ini ialah stupa peringatan yang mengandungi lebih daripada 8,000 tengkorak. Lawatan di sini adalah satu pengalaman yang sangat mengasyikkan yang akan membantu pemahaman anda tentang masa yang sukar ini dalam sejarah moden Kemboja. Choeung Ek terletak di Monireth Boulevard.

4 Muzium Tuol Sleng

Muzium Tuol Sleng

Di situlah di Penjara Keamanan Khmer Rouge S-21 bahawa beberapa kekejaman yang paling menyakitkan di rejim dilakukan. Lebih 17,000 orang melalui pintu-pintu ini antara tahun 1975 dan 1978, dituduh mengkhianati revolusi dalam beberapa cara. Hampir semua tawanan yang dibawa ke sini pernah menjadi anggota Khmer Rouge yang dihidupkan semasa salah satu daripada banyak pembersihan dalaman rejim itu. Pengalaman lawatan dibuat lebih mendalam dengan bukti fotografi yang dipaparkan di dinding sel-sel jarang di sebelah katil kosong. S-21 telah diuruskan dengan sangat baik oleh Komrad Duch (ketua penjara) yang memastikan rekod yang luas disimpan. Kerana penjara tergesa-gesa ditinggalkan ketika Vietnam mengambil Phnom Penh pada tahun 1979, nota dan gambar terperinci telah bertahan.

Alamat: Street 113, Phnom Penh

5 Pelayaran Sungai Perahu

Pelayaran Sungai Perahu

Phnom Penh adalah bandar sungai dan salah satu cara yang paling santai untuk melihat-lihat di bandar adalah untuk dibawa ke air. Terdapat berlepas dari kapal pesisir pantai dari 5pm hingga 7.30 malam, yang terletak di sepanjang Sungai Tonlé Sap dan Mekong, atau anda juga boleh menyewa bot persendirian berdekatan untuk menuju ke air pada bila-bila masa dalam sehari (anda ‘akan mahu meletakkan topi perundingan anda sekalipun, jika anda ingin menyewa bot persendirian). Ini adalah cara yang baik untuk menjauhkan diri daripada jalan raya yang tersumbat sepeda motor yang tersumbat selama satu jam dan menyerap laju kehidupan sungai yang lebih lembut.

Alamat: Dock Boat Tourist, Sisowath Quay, Phnom Penh

6 Wat Phnom

Wat Phnom

Phnom Penh jelas datar. Satu-satunya kenaikan dalam landskap di sini ialah bukit yang berukuran 27 meter yang merupakan rumah kepada kuil Wat Phnom. Bangunan agama pertama di tempat ini dianggap telah dibina pada abad ke-14 dan telah dibina beberapa kali, dengan kaabah kuil utama semasa bertarikh 1926.Ini adalah salah satu kuil Buddha paling penting di bandar ini dan sering ramai dengan penduduk setempat yang meninggalkan persembahan di sini dan berdoa di berbagai kuil yang mengelilingi tempat kudus utama.

Alamat: Norodom Boulevard, Phnom Penh

7 Wat Ounalom

Wat Ounalom

Kompleks kuil yang paling penting di Kemboja, Wat Ounalom adalah ibu pejabat agama Buddha di negara ini. A stupa dalam kompleks ini terdapat salah satu rambut alis Buddha. Wat adalah yang pertama kali terletak di sini pada tahun 1443 dan walaupun ia mengalami kerosakan yang besar semasa era Khmer Rouge, dengan banyak patung-patung dan ikonografi agama yang dimusnahkan, ia berkembang lagi hari ini. Nota khas bagi pelawat adalah patung Buddha yang indah di tingkat tiga bangunan utama yang telah disusun semula selepas dihancurkan oleh Khmer Rouge dan patung yang memperingati Huot Tat, patriark keempat, yang dibunuh oleh Pol Pot, pada ke-2 Lantai.

Alamat: Sothearos Boulevard, Phnom Penh

8 Pasar Rusia

Pasar Rusia Allie_Caulfield / foto diubah suai

Pasar Rusia yang kacak dan meriah di Phnom Penh bersahabat dengan kehidupan setempat, dan menghasilkan beberapa peluang membeli-belah yang hebat juga. Anda akan mendapati segala-galanya di sini dari cenderahati yang tidak diingini (banyak dibuat di negara jiran Thailand dan bukannya dihasilkan secara tempatan) ke kraftangan kayu tempatan dan sutera Kamboja yang indah, bersama dengan gerai-gerai yang menjual pakaian yang sangat murah. Ini bukan tempat untuk menjelajah tengah hari, kerana suhu meroket di pasaran, jadi bertujuan untuk lawatan awal pagi. Pasaran dibuka untuk perniagaan pada pukul 6 pagi. Ini juga merupakan tempat untuk meletakkan topi anda yang tawar-menawar dan mencuba kemahiran tawar-menawar anda. Nama sebenar pasaran ialah Psar Tuol Tom Pong, tetapi memperoleh monikernya disebabkan bilangan penduduk asing Rusia dari Phnom Penh yang biasa berbelanja di sini.

Alamat: Jalan 155, Phnom Penh

9 Psar Thmei

Psar Thmei

Bangunan kubah tersendiri yang memegang pasar Psar Thmei pusat dibina pada tahun 1937 dalam gaya Art Deco dan menguasai bandar pusat Phnom Penh. Terdapat peluang yang baik untuk menyerap sepotong kehidupan setempat di sini dengan pelbagai produk tempatan yang dipamerkan di pasaran dan banyak kesibukan dan kesibukan. Segala-galanya dijual di sini, dari buah-buahan segar dan sayur-sayuran untuk perhiasan dan pakaian, dan pasar sangat menggembirakan dengan tenaga dari awal pagi hingga awal malam. Ia adalah tempat yang bagus untuk bersiar-siar tanpa tujuan, dan jurugambar yang berminat akan mendapati banyak adegan berwarna-warni untuk ditangkap.

Alamat: Street 126, Phnom Penh

10 Monumen Kemerdekaan

Monumen Kemerdekaan

Tembok rumput yang memotong Sihanouk dan Norodom Boulevards adalah rumah kepada Monumen Kemerdekaan Phnom Penh, yang dibina untuk merayakan kemerdekaan Kemboja dari pemerintahan penjajah Perancis pada tahun 1953. Struktur batu pasir itu merupakan kuil Angkorian, yang dihiasi secara intricate dengan naga (ular berkepala). Selain memperingati kemerdekaan negara, monumen ini juga merupakan peringatan kepada perang mati Kemboja. Hanya berjalan-jalan pendek dari monumen itu adalah hamparan hijau Wat Botum Park, di mana anda akan dapati Monumen Persahabatan Kemboja-Vietnam, dibina pada tahun 1979 selepas pasukan Vietnam mengalahkan Khmer Merah.

Alamat: Sihanouk Boulevard, Phnom Penh

Tempat tinggal di Phnom Penh untuk Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel-hotel dan rumah tumpangan yang bernilai tinggi di Phnom Penh, berhampiran tarikan utama di bandar:

  • La Rose Suites: hotel butik mewah, lokasi yang hebat, katil empat tiang, urut percuma, kolam renang yang indah.
  • iRoHa Garden Hotel & Resort: harga jarak pertengahan, kakitangan yang ramah, daerah kedutaan yang aman, kolam renang yang indah.
  • G Mekong Hotel: kadar harga yang berpatutan, kakitangan yang membantu, bilik yang selesa, kolam renang atas bumbung, stesen mi.
  • Angkor International Hotel: hotel bajet, lokasi pusat, bilik-bilik berhawa dingin yang besar, katil yang selesa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: