04.jpg

- Advertisement -

Deeksha Seth (lahir 14 Februari 1990) adalah seorang pelakon dan model filem India. Seorang finalis di Femina Miss India pada tahun 2009, dia membuat debutnya dalam filem drama Telugu Vedam (2010).

Kehidupan awal

Deeksha dilahirkan pada 14 Februari 1990 di Haldwani. Sejak ayahnya bekerja untuk ITC Limited dan sering dipindahkan, keluarganya telah beralih secara berkala dan tinggal di pelbagai bahagian di India, termasuk Mumbai, Chennai, Kolkata, Rajasthan, Gujarat dan Uttar Pradesh dan juga di Kathmandu, Nepal. Beliau menamatkan tapak semaiannya dan bersekolah hingga ke kelas tiga di Chennai, dan mendaftar di sebuah kolej di Mumbai. Dia menghadiri sebuah sekolah berasrama penuh di Mayo College Girls ‘School, Ajmer. Dia mempunyai seorang kakak perempuan, yang kini tinggal dan bekerja di Mumbai. Dia mengutip bahawa dia mahu menjadi ahli arkeologi bawah air.

Kerjaya

Semasa tahun pertamanya di kolej pada tahun 2009, dia dikesan oleh pengakap kontes Femina Miss India semasa acara NSS, yang memujuknya menjadi model dan menyertai pertandingan kecantikan. Dia mencipta portfolio dengan bantuan rakan ayahnya, dan bertanding dalam pertandingan itu. Walaupun dia kurang pengalaman model, dia adalah salah satu daripada 10 finalis teratas, memenangi gelaran Face Fresh.

Semasa penyerahan pemodelan di Hyderabad, pengarah pemutus filem Telugu Vedam oleh Krish, telah melihatnya. Dia dilahirkan untuk peranan Pooja, teman wanita yang kaya dengan watak utama Cable Raju (yang digambarkan oleh Allu Arjun), selepas 70 gadis ditolak oleh pembuatnya, mengutip bahawa dia “menyukai skrip dan memutuskan untuk memberikannya ditembak “. Vedam, sebuah filem drama antologi, dibuka kepada pujian kritis yang tinggi, memenangi penghargaan di pelbagai fungsi anugerah. Dalam penggantian cepat, dia menandatangani dua lagi filem, dengan Ravi Teja-starrer Mirapakaay melepaskan seterusnya, yang muncul kejayaan komersil yang tinggi. Dua minggu kemudian selepas Mirapakaay, drama tindakan Wanted dengan Gopichand, yang merupakan penampilan sulungnya sebagai watak wanita utama, dikeluarkan dan berakhir sebagai bom box office. Dia telah ditandatangani untuk tiga lagi projek Telugu, Rebel bersama Prabhas dan Tamanna Bhatia, Nippu bertentangan dengan Ravi Teja lagi,  dan filem sosio-fantasi Uu Kodathara? Ulikki Padathara? Dia juga dibariskan untuk dua filem Tamil, Rajapattai Suseenthiran dengan Vikram, serta bintang-bintang Silambarasan, Vettai Mannan, yang dijadual dibebaskan pada tahun 2013.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: