Geely Coolray – Binyue pasaran Filipina, dilancarkan suku keempat tahun ini; harga sekitar RM96k-RM105k

0

12

- Advertisement -

Ketika kita di Malaysia tertunggu-tunggu kehadiran Proton X50, iaitu SUV segmen-B berasaskan Geely Binyue, pasaran Filipina nampaknya bakal menerima model tersebut lebih awal. Filipina yang menggunakan konfigurasi pemanduan sama dengan China iaitu di sebelah kiri (LHD) akan menerima SUV tersebut pada suku keempat tahun ini, dan akan dipasarkan dengan nama Geely Coolray, menurut laporan Wheels.ph.

Model tersebut akan dibawa dari terus China dan diedarkan di Filipina oleh Sojitz Auto Philippines, bakal dijual pada harga sekitar 1.2 juta hingga 1.3 juta peso atau RM96k hingga RM105k.

Coolray di Filipina akan dijana oleh enjin petrol turbo 1.5 liter tiga-silinder berkuasa 177 hp/255 Nm, digandingkan bersama kotak gear klac berkembar automatik tujuh-kelajuan. Pelanggan di Filipina turut akan ditawarkan dengan fungsi-fungsi seperti sistem parkir automatik dan juga kamera pemantau sekeliling 360 darjah.

“Buat masa sekarang, kami telah mempunyai tujuh rakan perniagaan. Kesemua tujuh ini dijangka akan membuka outlet pengedar mereka pada suku terakhir tahun ini. Dalam masa yang sama, kami di Sojitz akan bertindak sebagai pengedar dan penjual,” kata pengurus bahagian servis pemasaran Sojitz Auto, Ryan Christopher Isana kepada Wheels.ph.

Kita di Malaysia nampaknya perlu menunggu sekitar setahun lagi untuk menerima Proton X50 dan ini hampir disahkan menerusi pembentangan strategi Proton oleh CEOnya, Dr. Li Chunrong ketika perasmian Saga facelift 2019 awal minggu ini. Model tersebut bukan sahaja perlu “dijadikan sebuah Proton” menerusi perubahan rupa, malah kedudukan pemandu pada sebelah kiri juga perlu dialihkan ke kanan (RHD).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: