03.jpg

- Advertisement -

Raveena Tandon (lahir pada 26 Oktober 1974) adalah seorang pelakon India, pengeluar dan model bekas yang muncul dalam filem-filem Hindi. Dia adalah anak perempuan pengarah Ravi Tandon. Beliau telah menerima Anugerah Filem Kebangsaan dan dua Anugerah Filmfare.

Tandon membuat debutnya pada tahun 1991 dengan Patthar Ke Phool. Beliau muncul secara ringkas dalam beberapa kejayaan komersil termasuk Laadla (1994), Dilwale (1994), Mohra (1994), Khiladiyon Ka Khiladi (1996), Ziddi (1997), Bade Miyan Chote Miyan (1998) dan Dulhe Raja menerima pengiktirafan kritikal untuk persembahannya, dalam drama drama 1999 Shool, drama 2001 Daman: Seorang Korban Kekerasan Perkawinan dan aksi supernatural 2001 Aks.

Pemangku kerjaya

2000-2006: Anugerah Kebangsaan dan kenaikan menjadi terkenal

Pada tahun 2000an, Tandon berpaling kerjaya beliau. Dia terus bekerja lebih jauh dengan pengarah filem seni dan pawagam yang realistis. Ia terbukti sebagai perubahan yang baik seperti filem-filem seperti Shool (1999), Bulandi (2000) dan Aks (2001) memenangi pujian yang besar. Beliau memenangi banyak anugerah serta Anugerah Prestasi Khas Filmfare untuk persembahannya di Aks Rakeysh Omprakash Mehra.

Tahun-tahun beliau di industri ini telah membuahkan hasil apabila dia memenangi Anugerah Filem Kebangsaan untuk Pelakon Terbaik untuk persembahannya di Daman Kalpana Lajmi: Seorang Mangsa Keganasan Perkawinan (2001), di mana dia memainkan isteri yang telah ditembak menjadi suami yang kesat. Dia mengejutkan pengkritik dan penonton dengan persembahannya di dalam filem itu dan menerima banyak penghargaan untuk kerjanya. Kritikan Taran Adarsh ​​berkata: “Raveena Tandon memberi kredibiliti kepada peranan seorang isteri yang telah dibebani dan pergi dengan kepujian. Kesedarannya melalui ekspresinya membuat anda menyedari bahawa dia seorang pelaku bahan”.

Sejak itu, dia telah membintangi beberapa filem yang terkenal, seperti Satta (2003) dan Dobara (2004), tetapi tidak banyak kejayaan di box office. Peranannya sebagai seorang wanita kelas menengah ke dalam dunia politik yang terdahulu dipuji. Kritikan Taran Adarsh ​​menulis: “Raveena Tandon menyampaikan persembahan bravura, pelakon itu mengambil langkah gergasi sebagai pelaku, memberikan sentuhan yang tepat kepada wataknya. Berikut adalah pertunjukan yang pasti dapat diperhatikan”. Peranannya sebagai skizofrenia di Dobara juga dipuji dengan seorang pengkritik yang mengatakan: “Raveena berselaras dengan wataknya, memainkan peranannya dengan elaan”. Satu-satunya keluarannya pada tahun 2006 adalah Sandwich yang dibuka kepada ulasan yang kurang baik dan penerimaan.

2015-sekarang: Comeback

Pada tahun 2015, dia membuat kemunculan semula ke Bollywood dalam rakan lama Anurag Kashayp yang berketurunan Bombay Velvet. Bermain penyanyi jazz yang sihat, prestasi ringkasnya dipuji oleh pengkritik. Pada tahun 2017, dia dilihat dalam filem thriller Maatr di mana dia memainkan seorang ibu yang cuba membalas dendam untuk merogol anak perempuannya. Persembahannya dihargai dan mendapat penghargaan kritikal untuk persembahannya. Pembebasan seterusnya tahun itu ialah Shab Onir, di mana dia bermain sosialit. Di samping itu, dia juga dilaporkan komited kepada Hadiah Balik Anurag Kashyap.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: