Proton X70 CKD ikut jadual untuk pelancaran tahun ini, komponen tempatan ditambah secara berperingkat

0

11

- Advertisement -

Semasa pembentangan strategi masa hadapan Proton semalam, CEO syarikat itu, Dr Li Chunrong turut berkongsi sedikit tentang rancangan pengeluaran dalam masa terdekat ini. Beliau memberitahu sekali lagi bahawa Proton berada dalam laluan yang betul untuk menyiapkan X70 versi pemasangan tempatan (CKD) dalam masa separuh kedua tahun ini. Beliau turut menambah, kilang di Tanjung Malim sudah pun mengeluarkan unit ujian pertama April lalu.

Meskipun dengan adanya pengenalan model serba baru (dan beberapa model baru lain pada masa beberapa tahun akan datang), Li memberitahu syarikat cuma membina dua kilang baru untuk pemasangan badan, trim dan pemasangan akhir. Ini menurut beliau dapat mengurangkan kos, dan kami beranggapan proses pengeluaran lain seperti tempaan badan dan mengecat akan dilakukan di tempat yang sedia ada.

Li turut memberitahu penggunaan bahan tempatan pada model CKD akan ditambah secara berperingkat untuk menepati komitmen Proton kepada vendor mereka – syarikat ini telah mengambil masa hampir 20 bulan untuk menyediakan X70 CKD. Proton juga berjanji untuk mengekalkan jumlah penggunaan bahan tempatan yang tinggi pada model sedia ada seperti Saga facelift yang baru dilancarkan semalam.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: