03

- Advertisement -

Nazriya Nazim (lahir 20 Disember 1994) adalah seorang pelakon dan penerbit filem India, yang kebanyakannya bekerja dalam filem Malayalam juga filem Tamil.

Beliau memulakan kerjaya sebagai saluran utama dalam saluran televisyen Malayalam Asianet sebelum mengejar kerjaya sebagai pelakon. Dia menjadikan debutnya sebagai seorang artis kanak-kanak dengan Palunku (2006) dan kemudian sebagai pelakon utama dalam filem Malayalam 2013 Maad Dad. Dia telah membintangi filem-filem yang berjaya seperti Raja Rani (2013), Ohm Shanthi Oshaana (2014) dan Naiyaandi dan Bangalore Days (2014). Berikutan perkahwinannya dengan pelakon Fahadh Faasil, dia mengambil rehat dari bertindak. Dia membuat kemunculan semula pada tahun 2018 dengan filem Anjali Menon Koode.She kini mula menghasilkan filem dan varathan Fahadh Faasil adalah salah seorang daripada mereka.

Kerjaya

Beliau memulakan kerjayanya di televisyen sebagai jangkar dalam pertunjukan kuiz televisyen berorientasikan Muslim bernama Punyamaasathiloode dan penglihatan Digital Orbit Shruthilayam pada Kairali 2005, yang dihasilkan oleh Sameer Glory. Dia kemudian memulakan karier aktingnya pada tahun 2006 sebagai seorang artis kanak-kanak dalam filem Palalamku (2006), yang diarahkan oleh Blessy, di mana dia memainkan watak anak perempuan Mammootty. Dia terus menjadi sauh pada penyanyi Munch Star Singer. Mohanlal-starrer Oru Naal Varum (2010) adalah usaha seterusnya, di mana dia bermain Dhanya, anak perempuan Sreenivasan. Dia ditayangkan dalam album berjudul Yuvvh oleh Sony Music Entertainment, yang menjadi sangat popular di kalangan remaja.

Nazriya akhirnya mendarat dalam peranan utama wanita pertama dalam filem Malayalam Maad Dad (2013). Dia dikaitkan dengan pasukan Yuvvh-pengarah Alphonse Putharen dan pelakon Nivin Pauly- lagi untuk filem komedi romantis komedi Neram-yang secara serentak dibuat dalam bahasa Tamil dan Malayalam. Filem ini menjadi kejayaan besar, dan pasangan utama dihargai oleh kedua-dua pengkritik dan penonton. Adegan di mana Nivin mencadangkan kepada Nazriya memperoleh status kultus di kalangan ahli-ahli sinema. Dia kemudian dilihat di Raja Rani, sebagai seorang profesional IT bernama Keerthana. Gautaman Bhaskaran dari Hindustan Times menulis: “Satu orang yang menarik perhatian saya ialah Nazriya Nazim, yang sebagai kekasih Arya Keerthana, benar-benar cantik dengan wajah yang sangat ekspresif sehingga kita tidak perlu dia bercakap”. Siaran berikutnya ialah Naiyaandi, di mana dia memainkan doktor gigi.

Pada tahun 2014, dia pertama kali dilihat di Salalah Mobiles, yang gagal walaupun mempunyai bintang hebat, termasuk Dulquer Salmaan. Dia telah menyelesaikan penggambaran untuk Thirumanam Enum Nikkah di Tamil, di mana dia bertindak sebagai gadis Tamil Iyengar dan Om Shanthi Oshaana dalam Malayalam, berkongsi skrin dengan pesona bernasib Nivin Pauly. Seperti yang dijangkakan, filem itu menjadi hit besar, dan menjadi blockbuster, yang berlangsung 50 hari di hampir semua teater. Filem-filem terbarunya ialah Bangalore Days dan Samsaaram Aarogyathinu Haanikaram dalam Malayalam, Thirumanam Ennum Nikkah dan Vaayai Moodi Pesavum dalam bahasa Tamil. Nazriya ditandatangani untuk membintangi Nee Nalla Varuvada pada Oktober 2013. Walau bagaimanapun, pada bulan Mac 2014, Kajal Aggarwal telah ditandatangani dan menggantikan Nazriya. Pada tahun 2014, beliau menerima Anugerah Vijay dalam kategori Pelakon Debut Terbaik kerana beliau bertindak dalam Neram (2013). Beliau memenangi pelakon terbaik dalam Anugerah Filem Negeri Kerala ke-45. Nazriya membuat comeback dengan bintang Prithviraj, filem Anjali Menon, Koode, selepas berehat dari filem selepas perkahwinannya dengan Fahadh Faasil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: