Perjalanan selama 4 hari untuk Shimla: Queen Of Hills

34

Mudah-mudahan untuk melihat mengapa Shimla mendahului senarai undian yang paling perlu di India – ia adalah stesen bukit di India untuk menggabungkan keindahan Himalaya yang tinggi, tenaga bandar dan daya tarikan stesen bukit yang mengantuk. Berikut adalah 4 hari perjalanan untuk Shimla supaya anda boleh meneroka keindahannya dengan hinggalah!

Hari 1- Mall, Ridge dan Visceral Lodge

Cara terbaik untuk mengetahui Shimla adalah berjalan! Mulailah hari anda dengan Mall Road, yang merupakan salah satu yang terpanjang di lapangan terbang terbuka, pejalan kaki, berjalan-jalan-belanja-belanja di dunia. Gereja Kristus, dengan strukturnya yang tinggi berdiri di Jalan Mall dan di sebelahnya adalah bangunan Perpustakaan Negeri yang menawan. Satu lagi tapak yang dikunjungi adalah Biara Dorje Drag, penuh dengan bendera doa Tibet, lagu para sami dan roda doa.

The Ridge-to-Viceregal Lodge sedikit Mall membentuk teras “Warisan Zon” yang diberitahu Shimla. Kuda kuda dan penjaja ais krim menarik kanak-kanak, bar dan restoran menarik orang dewasa, dan bangku dan pandangan yang selesa menarik semua orang. Mulakan awal supaya anda boleh menampung tarikan seperti Bangunan Telegraph, Gereja Katolik, bangunan Bank Negara India dan bangunan warisan lain di Jalan Ridge. Juga, jangan ketinggalan Wake and Bake Cafe, salah satu kafe pelancongan terbaik di India, di antara ekspedisi bersiar-siar di Mall.

Hari 2- A joy ride pada kereta mainan

Mendengar banyak tentang kereta mainan Kalka-Shimla dan sentiasa mahu menempah perjalanan untuk diri anda untuk pengalaman kereta api yang tidak dapat dilupakan? Nah, mulakan awal dan terus ke stesen keretapi Shimla untuk menempah tiket di kereta mainan atau anda boleh melakukannya secara online juga dengan aplikasi kereta api ixigo. Sekiranya anda tidak mempunyai tempahan terlebih dahulu, dianjurkan untuk sampai ke stesen keretapi sebelum 10 pagi sebagai kereta api pertama (Himalayan Queen) berlepas pada 10:30 pagi untuk Kalka. Perjalanan kereta api mainan hampir seharian kerana anda akan kembali tidak sebelum 4:00 petang.

Anda boleh memilih untuk berjalan kaki dari stesen kereta api ke Mall Road (berjalan kaki lama) atau naik teksi sehingga kawasan lif di pasaran utama. Terokai kawasan membeli-belah Shimla dalam perjalanan pulang termasuk Bazar Lakkar yang terkenal di mana anda mesti mencari barangan kayu yang sangat baik. Kawasan membeli-belah adalah terutamanya Mall sendiri – lebih tepat lagi, kawasan antara Jambatan Combermere dan pejabat Telegraph.

Hari 3: Perjalanan sehari ke Kufri dan Chail


Walaupun Shimla mempunyai begitu banyak untuk meneroka dengan sendirinya, terdapat percutian yang indah dan menyeronokkan seperti Kufri dan Chail yang mudah dikunjungi dalam sehari. Bas HPTDC tetap dari Shimla untuk tempat-tempat ini dan anda boleh mendapatkan tempahan anda dari Pejabat Pelancongan Himachal Pradesh yang terletak di Mall Road.

Ia mengambil masa kira-kira satu jam dari Shimla ke Kufri dan sekiranya anda tidak mahu memilih pengangkutan awam, menempah teksi untuk pengalaman perjalanan yang bebas kerumitan. Kufri mempunyai banyak persembahan untuk memilih dari ski, trekking, tobogganing, perkhemahan, mendaki batu untuk tunggangan kuda dan berjalan kaki yang damai. Chail adalah perhentian seterusnya tetapi tidak ada banyak yang perlu dilakukan di sini kecuali mengunjungi Chail Palace di mana anda boleh berjalan-jalan di sekitar kampus yang luas, menikmati menu mewah di restoran di rumah dan klik beberapa gambar menakjubkan istana yang indah.

Foto oleh Biswarup Ganguly

Hari 4: Jakhoo Hill and Heritage Walks

Jakhoo adalah yang tertinggi di bukit Shimla (7,500 kaki) dan menara di atas The Ridge. Ia dinobatkan oleh Kuil Jakhoo Hanuman yang terkenal dan patung tuhan yang hebat. Terdapat mata tontonan dan bangku-bangku melihat matahari terbit dan matahari terbit yang mempesonakan. Anda boleh memanjat bukit dari lorong berhampiran Gereja Kristus atau anda boleh memandu di seberang bukit dari Sanjauli.

Shimla juga merupakan surga walker dan terdapat banyak laluan pejalan kaki yang menarik termasuk Ridge-St. Walk Bede, Jalan Vidhan Sabha-Annandale dan berjalan kaki Hill-Ridge Sanjauli-Jakhoo yang patut diambil. Pilihlah Tour Walking Heritage di Shimla, salah satu lawatan berjalan kaki terkenal di India, untuk mendapatkan yang terbaik dari stesen bukit yang cantik ini.

Di mana hendak makan: Di antara lawatan bersiar-siar dan ekspedisi, pergi ke restoran seperti Ashiana & Goofa, Baljees, Restoran Combermere dan Kedutaan. Untuk pengalaman makan yang muktamad, selalu ada The Oberoi Cecil. Masakan mewah dihidangkan di tengah-tengah keanggunan kayu dan keramik. Sekiranya anda sedang terburu-buru, cobalah bhature chhole di Sita Ram di Lakkar Bazaar.

saya harap ini 4 hari perjalanan untuk Shimla akan membantu anda dalam menjelajahi perisa tempatan stesen bukit cantik ini dan membawa pulang beberapa kenangan menarik.

Mengenai Pengarang:

Jigyasha suka membaca dan melancong.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: