Spoon tala Civic 1.5L Turbo cecah 200 PS hanya guna komputer Hondata, dedah ekzos dan kelengkapan lain

0

17

- Advertisement -

Penala yang terkenal jentera-jentera ‘perang’ Honda, Spoon mendedahkan mereka telah menala semula sebuah Honda Civic Hatchback FK7 1.5L VTEC Turbo (menggunakan enjin sama L15B7 dengan Civic FC sedan pasaran Malaysia) hanya dengan menggunakan kotak komputer (ECU) Hondata Flashpro.

Menurut Spoon, dengan menggunakan ECU tersebut, enjin pada Civic berkenaan dengan mudah akan menghasilkan 30 ps kuasa tambahan dari kuasa asal 173 PS/220 Nm tanpa mengusik mana-mana komponen lain, dan memberikan rasa “seakan kuasa dari enjin V6 2.5 liter”.

Dalam masa yang sama, Spoon turut mendedahkan berberapa komponen baharu yang boleh dipadankan terus kepada Honda Civic 1.5L VTEC Turbo hatchback dan sedan anda. Antaranya sistem ekzos N1 Spoon, yang akan menggantikan dua tip kiri dan kanan standard kepada dua muffler lebih besar diletakkan pada bahagian tengah seakan Civic Type-R FK8.

Komponen lain yang turut diperkenalkan untuk model FK7 dan sedan FC ini termasuk radiator aluminium lebih besar, stiff plate untuk menguatkan lagi kerangka hadapan kereta, dan juga bonet hadapan gentian karbon yang mampu mengurangkan berat keseluruhan kereta.

Sebelum ini Spoon turut telah mendedahkan sistem brek dengan angkup enam-omboh monoblok untuk Civic ini, dan juga memperkenalkan semula rim aloi forged lagenda mereka Spoon SW388.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d