04.jpeg

- Advertisement -

Rakul Preet Singh (lahir 10 Oktober 1990) adalah seorang pelakon dan model filem India yang kebanyakannya bekerja di industri filem Telugu dan Tamil. Dia juga telah muncul dalam beberapa filem Hindi dan Kannada.

Pada masa ini, beliau dilantik sebagai duta jenama Beti Bachao, program Beti Padhao oleh Kerajaan Negeri Telangana.

Dia memulakan kerjaya sebagai model semasa di kolej, di mana dia juga membuat debutnya dalam filem Kannada Gilli (2009). Pada tahun 2011, beliau menyertai pertandingan Femina Miss India, di mana dia diletakkan kelima dan memenangi lima tajuk pertandingan termasuk Pilihan Rakyat Miss Indiatimes, Pantaloons Femina Miss Fresh Face, Femina Miss Talented, Femina Miss Beautiful Smile dan Femina Miss Beautiful Eyes.

Dia kemudian memilih untuk menjadi seorang pelakon sepenuh masa, menjadikan debut Telugu beliau di Keratam pada tahun yang sama dan debutnya Tamil di Thadaiyara Thaakka, tahun berikutnya. Pada tahun 2014, dia juga membuat debut Bollywoodnya di Yaariyan di mana prestasinya lebih baik diterima.

Beliau adalah sebahagian daripada filem komersial yang berjaya seperti Venkatadri Express (2013), Current Theega (2014), Rough (2014), Loukyam (2014), Kick 2 (2015), Sarrainodu (2016), Nannaku Prematho (2016), Dhruva 2016), Spyder (2017) dan Theeran Adhigaaram Ondru (2017) dan mendirikan dirinya sebagai pelakon utama di Pawagam Telugu.

Kerjaya

Pengiktirafan dan kejayaan awam (2015-sekarang)

Rakul Preet Singh kemudian dipilih sebagai ketua wanita dalam setengah lusin, empat daripadanya adalah filem-filem Telugu berprofil tinggi: Surender Reddy’s Kick 2 bertentangan dengan Ravi Teja, Bruce Lee Srinu Vaitla bertentangan dengan Ram Charan, Sukumar’s Nannaku Prematho bertentangan Jr. Ntr dan Sarapatiodu Boyapati Srinu bertentangan dengan Allu Arjun. Dia sangat dipuji untuk filem Nannaku Prematho ketika dia dijuluki kali pertama untuk dirinya sendiri dalam filem ini dan memperoleh penghargaan Aktres Terbaik pertama di Jio SIIMA 2017. Pada Januari 2016 ia menandatangani filem Jaya Janaki Nayaka di bawah arahan Boyapati Srinu bertentangan Bellamkonda Sreenivas yang mana dia dikenakan bayaran ₹ 1.5 crore (US $ 220,000). Pada bulan Februari 2016, dia menandatangani Dhruva Surender Reddy yang membintangi Ram Charan untuk kali kedua.

Pada awal Mac 2016, dia menandatangani filem Winner dari Gopichand Malineni yang dibintangi dengan Sai Dharam Tej buat kali pertama. Pada awal bulan Julai 2016, dia menandatangani filem dwibahasa AR Murugadoss bertentangan dengan Mahesh Babu, bertajuk Spyder. Pada September 2016, dia menandatangani satu lagi filem Telugu bertajuk Rarandoi Veduka Chudham yang diarahkan oleh Kalyan Krishna yang dibintangi Naga Chaitanya. Filem ini dikeluarkan pada 26 Mei yang merupakan blockbuster besar. Dia kemudian menerima banyak tepukan untuk melihatnya dan watak sebagai Bramaramba di Rarandoi Veduka Chudham.

Pada Disember 2016, beliau menandatangani filem berikutnya berjudul Theeran Adhigaaram Ondru untuk berpasangan bertentangan dengan Karthi.

Selepas sabatikal kecil dalam filem Hindi, dia menandatangani Aiyaary Neeraj Pandey yang dibintangi Sidharth Malhotra.

Pada awal Januari 2018, dia menandatangani filem Tamil seterusnya bertentangan dengan Suriya di bawah arahan Selvaraghavan. Pada tahun 2018, Rakul Preet Singh menjadi bintang dengan Ajay Devgn dan Tabu di filem romantis Bollywood seterusnya Luv Ranjan, De de pyaar de, yang dikeluarkan pada Mei 2019 dan mendapat ulasan positif.

Pada bulan Mac 2018, dia menandatangani satu lagi filem Tamil yang bertentangan dengan Karthi untuk kali kedua selepas kejayaan Theeran Adhigaaram Ondru.
Pada bulan Jun 2018, dia menandatangani satu lagi filem Tamil yang dibintangi oleh Sivakarthikeyan buat kali pertama yang merupakan muzik A. R Rahman

Kerja-kerja lain

Beliau mempunyai francais aktif tiga gim latihan berfungsi bernama Fungsional 45. Dua daripadanya berada di Hyderabad yang terletak di Gachibowli dan Kokapet dan satu di Visakhapatnam. Dia juga membeli sebuah apartmen baru di Hyderabad bernilai ₹ 3 crore (US $ 430,000) untuk tinggal bersama keluarganya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: