Wayanad Treks: Kerala Terbaik Disimpan Rahsia

43

- Advertisement -

Jika anda tidak pernah mendengar Wayanad, atau jika anda mempunyai dan tidak boleh meletakkannya, jangan salahkan diri anda. Menyalahkannya di Kalpetta, ibu pejabat daerah. Tidak seperti ibu pejabat daerah lain yang berkepentingan di Kerala seperti Kasargod, Kannur, Kottayam, Alappuzha dan Ernakulam, yang tidak disebut namanya. Dalam perjalanan baru-baru ini, penduduk tempatan mengeluh bahawa seseorang tidak dapat menemui sebuah bas yang mengatakan Bangalore-Wayanad, dan ia adalah tepat kerana pengawasan ini dalam penjenamaan bahawa Wayanad tidak pernah membuatnya besar di litar pelancongan. Saya mengambil masa untuk mencerna itu, tetapi itu benar. Dan dengan cara yang sama, ia adalah rahmat untuk pelancong mencari sesuatu yang baru, sesuatu yang tidak disentuh.

Kalpetta (Gambar oleh TouroFNilgiris)

Terletak di selatan Coorg dan berkongsi sempadan dengan Taman Negara Nagarhole, Wayanad terletak di tengah-tengah Ghats Barat. Mungkin penduduknya yang paling terkenal adalah Wayanad ketawa tertawa, dan peluang untuk mendengar panggilan ketawa seperti itu cukup insentif untuk berada di sini. Daerah berbukit tidak mempunyai laluan trek linier seperti di Himalaya; Sebaliknya, ia dipecah menjadi satu hari kecil dan berjalan kaki yang mengambil masa beberapa jam. Oleh itu, pelanlah percutian anda mengikut masa yang ada. Anda boleh menghabiskan hujung minggu di satu destinasi atau menghabiskan masa seminggu di sekeliling mereka. Walaupun bilangan hari yang diperlukan untuk menampung Wayanad hanya menunjukkan jadual perjalanan yang minimum, anda akan merasa sukar untuk meninggalkan pusat peranginan yang hebat yang terletak di padang gurun yang lengkap.

Untuk mencapai nod-nod jauh ini, anda harus berada di belas kasihan sistem pengangkutan awam, yang tidak semuanya buruk. Tetapi mempunyai kenderaan anda sendiri menjimatkan masa dan juga memberi anda kelenturan. Intinya, anda masuk dari Sulthan Bathery, timur Edakkal, melakukan perjalanan litar melalui selatan melalui Meenmutty dan Air terjun Soochipara, memanjat Puncak Chembra, tutup Lakkidi dan Vythiri di barat, sampai ke ibu kota pusat Kalpetta dan kemudian menuju ke utara Thirunelly dan Pakshipathalam. Jika anda mempunyai kemewahan masa dan kehendak untuk melakukan perjalanan yang panjang, anda boleh melayari laman web Bukit Brahmagiri dari Irpu di Coorg, menyeberang ke Thirunelly melalui Pakshipathalam, melakukan perjalanan Wayanad secara terbalik dan akhirnya muncul di Sulthan Bathery di pinggir timur.

Kallar dan Meenmutty jatuh (Gambar oleh Pillai.mech)

HARI PERTAMA

KUPAMUDI ESTATE DAN SEKITAR

DISTANCE: SEBAGAIMANA SEBAGAIMANA ANDA SUKA

LEVEL MUDAH

Sekiranya Wayanad adalah Sekolah Pengembaraan Tinggi, tidak boleh ada kursus persiapan yang lebih baik daripada 400 ekar Estam Kupamudi, yang mempunyai 11 buah jalan raya di dalam ladang itu sendiri. Untuk sampai ke sini, belok kiri 5 km sebelum Sulthan Bathery di Jalan Ambalavayal menuju Edakkal. Luncurkan bonggol, kemudian jambatan dan anda akan dapati gerbang biru estat di sebelah kiri anda. Sebagai permulaan, anda boleh cuba Indiana Jones (berjalan sederhana melalui kopi dan rumpun buluh melampaui lampiran berbatu), Hati yang berani (naik mendaki untuk pemandangan Wayanad) dan berjalan melepasi banglo lama perladangan ke Sitakully, sebuah kolam di mana Sita dikatakan telah bermandikan.

Sebaik sahaja anda menyesuaikan diri, anda boleh lulus Cliffhanger (kenaikan curam ke Kupamudi Peak untuk pandangan 360 darjah), Terminator (lorong menurun yang melampau) dan Anappara (Gajah Rock), yang terletak di luar perkebunan. Memandangkan kawasan itu terletak di kawasan rainshadow, ia mendapat hujan yang terhad dan sangat baik sepanjang tahun, walaupun kelebihan terbesar adalah ketiadaan lintah yang mutlak. Menangkapnya, untuk menikmati berjalan kaki ladang, anda perlu memanfaatkan keramahan yang ditawarkan oleh Tranquil Plantation (lihat di bawah). Maksudnya, anda tidak boleh berkhemah di luar sempadan ladang dan melakukan apa yang akan menjejaki penyusupan merentas sempadan! Diberi sebagai hotel eksklusif ‘eksklusif semua’ di dunia, Persembunyian Perladangan Tenang (Tel: + 91-4936- 220244; Tarif: Rs 7,250-14,500) adalah sebuah resort mewah dengan kolam renang dan bilik-bilik yang diperbuat dari kayu. Resort indah terletak di ladang kopi dan lada. Mereka mempunyai banyak jalan-jalan dan jalan-jalan kecil di dalam kawasan mereka sendiri. Terdapat prasmanan buah-buahan Continental, India dan buah-buahan segar. Hubungi Victor atau Jini, Perladangan Tenang, Kuppamudi Coffee Estate, Kolagapara, untuk tempahan.

HARI DUA

EDAKKAL-AMBUKUTHYMALA-EDAKKAL

DISTANCE 3 KM WAKTU 3-4 JAM

LEVEL MUDAH

Hanya 5 km dari Kupamudi melalui Ambalavayal adalah jalan berliku ke Edakkal dan anda boleh mengambil bas atau berjalan kaki ke peregangan yang indah. Dari tempat letak kereta sementara di dasar gunung, Gua Edakkal adalah 1 km bukit menanjak melalui lereng bukit yang dibumbui dengan kopi dan tanaman perladangan lain. Pendakian mengambil 30-45 minit, walaupun ia bukan gradien tetapi landskap pemandangan yang menjadikan anda menangkap nafas anda. Tiket masuk boleh diambil dari pejabat tiket paling jauh yang anda boleh berharap untuk mencari. Edakkal, mungkin kerana lukisan prasejarahnya yang berharga, dijaga oleh sebuah gerbang besi dan disimpan di bawah kunci dan kunci. Wilson Thomas, pegawai keselamatan, mengiringi pengunjung ke gua-gua dan beregu sebagai panduan. Pendakian curam dari sana dibuat mudah oleh beberapa tangga keluli.Anda memerlukan kasut yang baik dan trek dapat dielakkan semasa hujan apabila jejak menjadi sangat licin.

Ukiran dinding di Gua Edakkal (Gambar oleh http://www.edakkal.com)

◆ Bayaran kemasukan Dewasa Rs 15, kanak-kanak Rs 10 Timing 9.30 pagi-5 petang Dari Gua Edakkal, pendakian 305m membawa anda melalui landskap batu-lereng yang subur ke puncak Ambukuthymala, yang mengambil masa kira-kira 11/2 jam. Jejak ini lebih teguh dalam peregangan ini dan ketiadaan dedaunan yang rendah memberikan pandangan yang lebih panorama ke kawasan sekitarnya. Legenda mengatakan bahawa anak panah ditembak oleh Lord Rama menusuk gunung itu menyebabkan celah yang aneh. Ambu bermaksud anak panah, kuthy adalah ‘untuk menembusi’ dan pasti, fissure raksasa ada untuk anda melihat dari Gua 2 di bawah di Edakkal.

Anda boleh tinggal di Edakkal Hermitage (Tel: + 91-4936-260123; Tarif: Rs 3,950, dengan makanan), yang merupakan satu-satunya kediaman yang boleh dihuni di kawasan itu – itu jika anda tidak termasuk perkhemahan di bukit di atas Ambukuthy. Resort indah ini terletak di dasar laluan Edakkal. Pondok tertua, yang mempunyai dua bilik, dinamakan Fawcett selepas Malabar SP yang terkenal yang menggali Edakkal, manakala satu lagi pondok dua tempat tidur, yang dipanggil Holtzsch selepas pembantu Fawcett, berada pada ketinggian yang lebih tinggi dan dengan itu memerintahkan pandangan terbaik. Hermitage juga mungkin satu-satunya restoran gua di negara ini. Pada hari-hari yang jelas, anda dapat melihat matlamat anda yang seterusnya, Chembra, puncak tertinggi di Wayanad, menjulang di kejauhan. Hubungi Sibiraj atau Shokraj Raveendran untuk tempahan.

HARI TIGA

VADUVANCHAL-MEENMUTTY

DISTANCE 7 KM TIME 3 JAM

LEVEL MODERATE

Meenmutty mungkin tiada persaingan untuk air terjun Amazon, tetapi cuba untuk sampai ke tempat itu tidak kurang daripada pengembaraan di hutan Amazon. Anda perlu terlebih dahulu sampai ke dusun kecil yang dipanggil Vaduvanchal, yang berjarak 13 km dari Edakkal. Dari sini, jalan kotoran 6 km membawa anda ke Chellangode, persimpangan kecil di mana anda boleh mendapatkan panduan, dan yang membawa anda ke trek, hampir dipadamkan oleh hujan lebat. Dalam sesetengah tompok, semak semak begitu tebal sehingga hampir menghilangkan trek. Ambil panduan atau lepasan sendiri dengan bahaya anda! Berjalan kaki selama 1 jam membawa anda melalui medan beralun dan penurunan tajam sehingga anda akhirnya mencapai Meenmutty, tetapi usaha itu berbaloi. Air terjun yang mengagumkan di tengah-tengah mana-mana mengalir turun dalam tiga langkah dan boleh berpengalaman terbaik dari Neelimala Viewpoint.

Soochipara Falls (Gambar oleh Srinivasagopalan Narasimhan)

Dari sini, anda juga boleh menyemak Kanthanpara dan air terjun Soochipara, ke arah selatan. Ia berhampiran dengan Kampung Vellarimala dan bandar / perkhemahan yang paling dekat Chooralmala. Dinamakan selepas batu jarum seperti (jarum) yang tajam (soochi) (para), di mana air terjun mengalir ke bawah, Soochipara juga dipanggil Sentinel Rock selepas Estet Teh Sentinel berdekatan. Majlis Promosi Pelancongan Daerah kadang-kadang menganjurkan rappelling ke bawah wajah batu pada bulan November. Hutan air yang luasnya berkisar dari 30-90m dan kolam cetek yang terbentuk di bawah adalah baik untuk berenang dan berakit. Soochipara juga mempunyai pondok treetop yang menawarkan pandangan yang sangat baik terhadap Ghats Barat. Untuk tempat tinggal, anda perlu menuju ke Meppady melalui Vaduvanchal dan menginap di beberapa hotel sederhana atau Rumah Rehat PWD. Sekiranya anda mencari lebih banyak keselesaan, dari Vaduvanchal, memandu atau naik bas 22 km ke utara ke ibu pejabat daerah Kalpetta. Hubungi pejabat DTPC di Kalpetta untuk maklumat lanjut.

EMPAT HARI

MEPPADY-CHEMBRA PEAK-VYTHIRI

TIME 4-6 JAM

LEVEL MODERATE

Sekiranya anda ingin melihat keindahan Wayanad, apakah tempat yang lebih baik daripada Chembra, puncak tertinggi di daerah ini. Berdiri secara megah pada 2,000 m, Chembra terletak berhampiran Meppady, dan trek ke puncak mengambil masa setengah hari. Ia adalah pendakian yang keras, tetapi jejak ini ditandai dengan baik, menjadikan ini kenaikan paling popular di Wayanad. Mengambil kebenaran daripada Ranger, Jabatan Hutan Meppady, sebelum menuju ke puncak Apabila anda sampai ke puncak, tahap tanah menjadi patch rumput. Tasik air tawar di puncak membuat perkhemahan sangat mudah. Pengembara sehari digoda tinggal di Chembra selama beberapa hari, jadi buat rancangan anda dengan sewajarnya. Peruntukan boleh diambil dari Meppady tetapi lebih baik untuk melangkau ke DTPC di Kalpetta (17 km jauhnya), dari mana anda boleh menyewa panduan dan menyewa beg tidur, kanvas kanvas dan trekking.

Tasik Pookot (Gambar oleh Samadolfo)

Dalam perjalanan dari Chembra, anda boleh memandu ke Pookot Lake (3 km selatan Vythiri), dengan mudah tempat pelancongan yang paling banyak dikunjungi di Wayanad. Tasik air tawar semulajadi yang dikelilingi menawarkan bot dan 2-km berjalan kaki yang indah di laluan di sekelilingnya. Kompleks pelancongan mempunyai akuarium, kafeteria, nurseri dan Uravu Eco-Shoppe yang menjual kraftangan tempatan. Semasa musim puncak (Sep-Mei), terdapat tarikan tambahan penunggang setengah kilometer di Rs 15 seorang.

◆ Bayaran kapal bot Rowboat kos Rs 40 seorang, pedal bot untuk 2 Rs 75, pedalboat untuk 4 Rs 150 Timings 9 am-5 petang Bayaran masuk Dewasa Rs 10, kanak-kanak di bawah 12, Rs 5. Hubungi pejabat Pookot Lake, Tel: + 91-4936-255207 Di Vythiri, anda boleh tinggal di Green Magic Eco Resort(Thiruvananthapuram Tel: + 91-471-2330437; Tarif: Rs 6,580-9,400), di mana jejak hutan membawa anda jauh ke dalam hutan. Terletak di atas kanopi pokok, 30m dari lantai hutan, adalah rumah pokok yang akan meletakkan Phantom dan Bandarsnya malu. Dilengkapi dengan baik, dengan katil bersaiz maharaja yang rendah, tempat duduk, bilik mandi dengan air yang mengalir dan pemandangan yang luar biasa, Green Magic mudah dengan Attic of Wayanad.

Mereka yang menemui tarif terlalu tinggi boleh mencuba kotej jauh lebih murah di bawah.Adalah wajar untuk menempah penginapan sehari dan diambil dari Vythiri. Vythiri Resort (Tel: + 91-4936-255366; Tarif: Rs 6,500-12,000), dengan 18 kotej, 6 bilik dan 9 pondok dan semua perangkap resort pelancongan, adalah alternatif yang lebih murah. Stream Valley Cottages (Tel: + 91-4936-202787; Tarif: Rs 6,500-9,000), yang mempunyai kotej kayu yang dibina di atas panggung, dapur serba lengkap (dengan makanan atas permintaan) dan aliran murmuring yang mengalir berdekatan, pilihan mesra. Terdapat juga yang indah Rain Country Resorts (Tel: + 91-4936-329798, Tarif: Rs 3,500-4,800) dalamLakkidi yang mempunyai 8 bilik di rumah warisan kerucut dan kolam renang semula jadi.

HARI LIMA

VYTHIRI-KALPETTA

DISTANCE SEBAHAGIAN SEBAGAIMANA ANDA SUKA

LEVEL MUDAH

Sejak Green Magic berada di pengasingan mutlak, kawasan ini sangat kaya dengan birding. Anda boleh menghabiskan pagi pengamatan burung dari rumah pokok dan turun kemudian untuk melakukan treks. Anda melihat banyak minivet merah, burung sunbird, flycatcher, dan beberapa burung endemik yang boleh anda lihat termasuk burung kelabu kelabu Malabar, Malabar parakeet, Wayanad ketawa cemuhan dan cengkerik penyiaran Malabar. Jalan-jalan hutan yang santai boleh membuang kejutan lain seperti siput mentega kuning cerah dan kucing India. Vythiri mungkin satu titik dalam keseluruhan perjalanan di mana anda merasa sangat menyakitkan untuk pergi dan terus seterusnya merasakan seperti impian kasar.

Jalan ke Vythiri (Gambar oleh Karthik Raman)

Walau bagaimanapun, jangan berjalan kembali dalam usaha untuk menikmati persekitaran kerana ia adalah 20 km dari jalan utama. Lebih masuk akal untuk mengambil pemindahan jip ke Vythiri, yang ditawarkan oleh resort di mana anda tinggal dan menuju ke Kalpetta. Di sini, anda boleh tinggal di Hotel Green Gates (Tel: + 91-4936-202001; Tarif: Rs 2,000-5,500), hanya dari NH212, yang terbaik yang ditawarkan oleh Kalpetta. Ia mempunyai bilik-bilik yang luas, Internet dan pelbagai hidangan yang sangat baik Restoran Pazhassi Raja.

Green Gates mempunyai kebenaran akses dari DTPC untuk penerokaan Wayanad yang luas dan menyediakan khemah, peralatan trekking dan panduan. Mereka juga menganjurkan lawatan ke Chembra, Edakkal, Pulau Kuruva, Pakshipathalam dan banyak destinasi lain, menjadikannya kedai sehenti untuk keperluan percutian anda. Oleh kerana kebanyakan pelancong yang melawat sini adalah pengunjung akhir pekan dan kedai-kedai biasanya ditutup pada hari Ahad, hotel ini mempunyai butik yang menjual kraf tangan pada kadar yang berpatutan. Hubungi Manjunath untuk tempahan.

Pilihan lain yang tinggal ialah Royal Palm Resort (Tel: 206096; Tarif: Rs 1,700-7,000) dengan 6 kotej, restoran, kemudahan Internet yang sangat diperlukan, urutan Ayurvedic dan pusat yoga-cum-meditasi. Mereka juga mempunyai kolam renang, berperahu dan permainan luaran. Anda juga boleh membeli-belah di Uravu, kampung kraftangan di Vellithol. Sekitar 4 km dari Kalpetta ke arah Sulthan Bathery adalah sebuah bandar kecil bernama Muttil, dari mana giliran kanan membawa anda 6 km ke Uravu. Ia mempunyai komuniti artisan kecil (Tel: + 91-4936-231400) yang memproduksi berbagai jenis kraftangan buluh dan tanah liat yang cantik, dijual dengan harga yang berpatutan.

HARI ENAM

KALPETTA-KURUVADWEEP

DISTANCE 10 KM WAKTU 4-5 JAM

LEVEL MUDAH

Dari Kalpetta, anda memandu utara dan menyeberangi Mananthavady (35 km) untuk sampai ke Jalan Kartikulam-Palvelicham, dari mana kenaikan 5 km ke kanan anda membawa anda ke Kuruvadweep. Tempat yang baik untuk dimakan sebelum anda berangkat adalah Asbe Restaurant di Mananathavady. Kari ikan, kari ayam, ikan goreng, daging kambing, daging lembu, udang masala, kerang – tempat ini melayani semuanya. Rasa makanan di rumah dimasak dan perkhidmatannya cepat. Hidangan yang sihat untuk tiga akan dikenakan biaya sekitar Rs 200. Kuruvadweep adalah 950 ekar hutan malar hijau di anak sungai Kabini yang mengalir timur.

Kuruvadweep (Gambar oleh RejiK)

Sungai ini adalah kira-kira 70m lebar dengan tiada jambatan, tiada bot dan tidak ada rakit buluh untuk membantu anda menyeberang. Anda semestinya perlu menyeberang di dalam air, yang dalam monsun menjadi arus yang mengamuk dan selama tiga bulan, Kuruvadweep menjadi tidak terikat. Jika anda menginap di Green Gates Hotel di Kalpetta, hotel ini menyediakan naturalis, menjaga logistik dan boleh mengatur panduan. Walau bagaimanapun, anda boleh bertanya di Mananthavady atau Kartikulam untuk orang tempatan yang akan berganda sebagai panduan kepada Kuruvadweep. Terdapat tiga pulau di sini dengan beberapa pulau satelit yang boleh ditenggelami. Pulau utama mempunyai dua tasik air tawar dan beberapa burung migrasi boleh dilihat di sini.

Pulau-pulau ini tidak berpenghuni dan oleh itu mempunyai ekosistem yang dipelihara dengan baik dengan pelbagai herba, orkid dan bunga. Tidak ada tempat untuk tinggal tetapi dengan kebenaran terlebih dahulu dari Jabatan Hutan dan dengan bantuan pemandu mereka, anda boleh berkhemah dan berjalan di pulau tebing yang tebal. Selepas perjalanan sehari ke Kuruvadweep, anda boleh menuju Thirunelly untuk menginap malam sebelum anda keluar Pakshipathalam. Anda boleh tinggal di Panchateertha Rest House atau Bungalow Pemeriksaan dalam Thirunelly.

HARI Tujuh

THIRUNELLY-PAKSHIPATHALAM

DISTANCE 7 KM TIME 3 JAM

LEVEL MUDAH

Kuil Thirunelli (Gambar oleh Vijayakumarblathur)

Langkah-langkah di sebalik Kuil Thirunelly membawa kepada Panchateertha dan spring Papanashini. Legenda bagaimana Papanashini memperoleh kuasa pembersihannya adalah kerana Brahma telah menyucikan Idola Vishnu di Thirunelly, Garuda melarikan diri dengan amrita kumbha (periuk madu), tiba di Thirunelly tepat pada masanya untuk pemasangan idola tuannya. Dia melangkah ke atas tiga kali dan satu drop amrita jatuh ke dalam sungai, mengagungkannya dengan kuasa pembersihan yang mengagumkan.Dipercayai bahawa selepas penerbangan di udara, Garuda bertengger di Karimala, di mana pada hari ini anda dapat melihat unjuran kecil berbentuk burung helang. Batu ini dikenali sebagai Garudapara dan Garuda, Raja Burung, menjaga mata-mata bersayapnya di Pakshipathalam, surga burung yang benar.

Pakshipathalam atau ‘Burung Subterranean’ adalah gua batu alam yang terletak di hujung utara Bukit Brahmagiri. Trek 7-kilometer dari Thirunelly membawa anda ke sana melalui hutan tebal dan boleh diliputi dalam 3 jam. Tiada tempat penginapan yang tersedia, jadi kebanyakan orang melakukan perjalanan sehari dan berjalan pulang. Jika anda seorang pembuka avid dan mahukan tinggal yang lama di sini, anda mesti membawa peralatan perkhemahan dan mengambil panduan hutan dari Appapara Forest Station atau tempatan dari Thirunelly. Terdapat juga menara pengawal di sini, 4 km dari Thirunelly, yang menawarkan hamparan yang baik untuk menonton burung.

Pakshipathalam (Gambar oleh Vinayaraj)

◆ Permit Hubungi Jabatan Hutan di Tholpetty / Appapara atau DFO (Tel: + 91-4935-240627) di Mananthavady untuk pergi ke Pakshipathalam. Kini dari batas-batas dalam bulan-bulan, dari bulan Jun hingga Ogos, Pakshipathalam tetap berada di luar batas kerana jalannya lemah, jejaknya licin dan hutan dengan lintah dan haiwan terancam beragam. Pada bulan-bulan kering, dari bulan Februari hingga Mei, terdapat bahaya kebakaran hutan secara tiba-tiba.

Oleh Anurag Mallick

Mengenai pengarang: Dari penulisan tulis ke penulisan Perjalanan dan band rock ke stesen radio, Anurag Mallick adalah seorang nomad di hati dan penulis dengan pilihan. Beliau telah berkunjung ke Himalaya, berenang di Maha Kumbh, bermeditasi di sebuah biara Buddha, mendokumenkan Banci Ranthambore Tiger dan beberapa kajian burung.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: