Artis India- Rhea Pillai

03.jpg

- Advertisement -

Rhea Pillai adalah model India yang terkenal dengan karya-karya beliau dalam televisyen dan iklan. Pada tahun 2003, beliau mendapat penghormatan sebagai “Wanita Tahun”, bersama Raveena Tandon, Anoushka Shankar dan Ritu Beri, pada Hari Wanita Antarabangsa untuk perkhidmatan sosial. Pada tahun 2006, dia mempunyai peranan skrin kecil dalam filem Hindi. Pillai terlibat dalam Yayasan Seni Hidup.

Kehidupan awal

Pillai dilahirkan anak perempuan Raymond Pillai dan isterinya Durr-e-shahwar Dhanrajgir. Kedua-dua ibu bapanya adalah warisan komunal yang bercampur, dan mereka juga perkahwinan bercampur. Ayahnya, Raymond Pillai, adalah anak seorang bapa Hindu yang berbahasa Malayalam dan ibu Anglo-India, dan dia dibesarkan sebagai seorang Kristian. Ibu Pillai, Durr-e-shahwar Dhanrajgir, adalah anak perempuan Maharaja Narsinghraj Dhanrajgir Gyan Bahadur, seorang Hindu dan salah seorang bangsawan teratas negeri Hyderabad, oleh perkawinannya Zubeida, yang berasal dari keluarga royals Muslim dan telah bertindak dalam filem pertama India sound Alam Ara (1931).

Kehidupan peribadi

Pada tahun 1984, Pillai berkahwin dengan seorang warga Amerika Syarikat bernama Michael Vaz. Vaz dan Pillai dipisahkan pada tahun 1988 dan bercerai pada tahun 1994.

Pada tahun 1998, Pillai berkahwin dengan pelakon Sanjay Dutt, tetapi mereka berpisah selepas beberapa tahun. Dia menyatakan pada tahun 2006 bahawa mereka kekal sebagai kawan rapat. Selepas perceraian itu menjadi rasmi pada tahun 2008 dan butiran penyelesaian telah diterbitkan oleh tabloid MiD DAY, akhbar broadsheet The Telegraph mengkritik Pillai untuk materialisme dan kelakuannya berhubung dengan Dutt.

Pillai mempunyai hubungan langsung dengan pemain tenis India, Leander Paes pada tahun 2005. Pasangan ini mempunyai anak perempuan, Aiyana. Dia telah memfailkan kes terhadap Paes dan bapanya yang mendakwa keganasan rumah tangga pada bulan Jun 2014 di mahkamah metropolitan tempatan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: