Pengalaman perjalanan 15 terbaik di Sikkim, India

31.jpg

- Advertisement -

Salah satu rahsia perjalanan terbaik Himalaya, Sikkim adalah pengalihan yang dialu-alukan dari semua gagasan konvensional mengenai cuti India. Jauh dari jejantas kerajaan Rajasthan, pantai Goa dan bukit-bukit Kerala, negeri bukit India yang kecil ini membanggakan diri di hutan alpine yang murni, gunung-gunung yang dilitupi salji yang tinggi, landskap yang penuh dengan ladang-ladang pelik dan budaya puak kaya yang dipenuhi dengan aksen Tibet Buddha yang bertenaga.

Pengembaraan yang hebat dari trek yang dipukul, Sikkim adalah tempat yang menunggu untuk diterokai. Berikut adalah 15 cara terbaik untuk mendapatkan kulitnya.

Lawati Biara Rumtek

Dianggap sebagai salah satu pusat Buddhisme Tibet yang paling penting, Biara Rumtek yang mengagumkan adalah repositori artefak yang tidak ternilai (patung-patung logam berharga, patung-patung permata yang berlapis-lapis, kelengkapan ritualistik eksotik) yang disusun di dalam portalnya yang gersang. Pejabatnya – walaupun kini kosong – tempat duduk Karmapa Lama yang dihormati, biara itu sangat menarik semasa Tari Mahakala pada bulan Februari, ketika patung-patung raksasa pelindung dewa menaikkan neraka di halaman dan melawan setan jahat.

Biara Rumtek, Sikkim Timur. Imej oleh Anirbhan Mahapatra / Lonely Planet.

Trek ke Goecha La

Pelbagai pejalan kaki yang mengeras menganggap pengembaraan yang berlangsung selama seminggu ini menjadi trek terbaik untuk melihat Gunung Khangchendzonga (8586m), puncak ketiga tertinggi di dunia. Bermula dari jajahan Yuksom di Sikkim Barat, jejak ini memancarkan medan alpine sylvan untuk akhirnya memuncak pada penangkapan graviti 4940m, dari mana anda dapat mengambil pemandangan salju yang menjulang tinggi di atas. April dan November adalah yang terbaik untuk op foto.

Terokai Sikkim Utara

Berlegar di rantau utara terpencil di negeri ini, lembah Yumthang dan Tsopta yang sangat indah dikunjungi. Sering dimusnahkan oleh tanah runtuh dan gempa bumi, pergunungan ini adalah wilayah yang sukar untuk dilawati. Tetapi, bukan, apakah perjalanan yang berani itu? Oleh itu, lompat ke dalam pacuan empat roda yang kuat dan melanda jalan menuju ke syurga. Untuk menyesuaikan diri dengan ketinggian di sepanjang jalan, bermalam di desa Lachen yang indah dan indah.

Teh Sip Temi

Perkampungan kecil Temi di Sikkim Selatan berdiri sebagai satu-satunya rantau teh yang tumbuh di negeri ini. Menghasilkan minuman aromatik yang lembut dan menyenangkan, ‘Teh Temi’ mempunyai pengikut yang setia di seluruh dunia, dan berita gembira adalah sekarang anda boleh menikmati hak nektar di mana ia dituai. Cukup menjadualkan lawatan ke taman-taman Temi yang indah, dan menikmati pemandangan gunung besar 360 darjah bersama-sama dengan setiap minuman menyegarkan minuman amber (terbaik tanpa susu atau gula).

Taman-taman yang rimbun Temi Tea Estate yang menghadap ke pegunungan Selatan Sikkim. Imej oleh Anirbhan Mahapatra / Lonely Planet.

Pergi organik

Sikkim bersedia untuk menjadi negara pertama di India untuk pergi sepenuhnya organik dari segi pengeluaran dan penggunaan bahan makanan. Peralihan itu sudah jelas di pasaran tempatan, di mana hasil organik nampaknya menjadi mentah bukan organik. Tidak perlu dikatakan, ini adalah peluang anda untuk mendetoksifikasi, menikmati percutian yang berkhasiat dan makan cara anda untuk kesihatan yang baik.

Pandu ke Tsomgo Lake

Merentasi lembah pada ketinggian 3780m, Tsomgo Lake memotong gambar cantik di latar belakang gunung yang lasak yang semakin meningkat ke arah Dataran Tinggi Tibet. Pelancongan (perjalanan pulang empat jam dari ibu negara Gangtok) sangat menyeronokkan pada musim bunga awal dan lewat musim gugur, apabila bahagian-bahagian tasik dibekukan dan gerai-gerai di tasik berfungsi untuk memancarkan teh panas dan momos (kendi yang dipenuhi daging) untuk melawan sejuk numbing. Sebuah joyride tepi tasik di yak yang mesra? Itu juga!

Kampung-kampung di Tasik Tsomgo di Sikkim Timur. Imej oleh Anirbhan Mahapatra / Lonely Planet.

Melangkah ke Teesta

Mengusik panjang Sikkim dari puncak glasier ke kawasan aluvial tropika, Sungai Teesta yang bergelora menjanjikan beberapa peluang rafting hebat di perairannya yang berbuih. Dari peregangan yang tenang untuk pemula untuk merapatkan jeram bagi para pengiring yang berpengalaman, sungai mengemas pelbagai cabaran di setiap peringkat. Sama ada rakit atau kayak, pilihlah perjalanan pilihan anda dan biarkan aliran adrenalin.

Fahami Tibetologi

Mempunyai sesuatu untuk budaya gunung antik? Kemudian berayun oleh Namgyal Institute of Tibetology seperti kubu di Gangtok, dan membiasakan diri dengan nuansa banyak budaya Tibet dan Buddhisme Vajrayana. Jangan terlepas muzium, dipenuhi dengan peninggalan seperti manuskrip purba, thangkas (lukisan tatal agama) dan objek ritualistik Tantrik (mangkuk tengkorak manusia dan sangkakala-tulang sangkakala, siapa?).

Bangunan utama Namgyal Institute of Tibetology di Gangtok. Imej oleh Anirbhan Mahapatra / Lonely Planet.

Ketahui potongan awak

Satu mangkuk mengukus sisnoo (sup jelatang), hidangan goreng ningro (fernhead ferns) dan, akhirnya, bantuan beras yang murah hati dengan gundruk ko jhol (sup daun sawi garam) dan kari babi berapi-api. Itulah makanan tradisional Sikkim, yang lazat untuk sudu terakhir. Jika rempah itu sampai kepada anda, hanya basuh dengannya chhang, bir berasaskan tempatan yang dihidangkan di dalam cawan kayu.

Rayakan kehidupan tempatan

Adakah anda fikir hotel adalah tidak berperikemanusiaan dan membosankan? Hebat. Shun pilihan tidur yang biasa dan akar untuk pengalaman menyerap sebaliknya di kawasan luar bandar Sikkim yang banyak.Berjumpa dengan tuan rumah yang mesra, berkongsi cerita dan minuman di atas kebakaran dapur pada waktu petang, bersenang-senang membantu dengan aktiviti ladang dan rumah tangga, dan membunuh masa dengan buku atau iPod untuk syarikat dalam keselesaan selesa bilik yang anda pilih.

Homestay dikendalikan oleh penduduk kampung berhampiran Pelling di Sikkim Barat. Imej oleh Anirbhan Mahapatra / Lonely Planet.

Cari agama

Kerohanian merupakan elemen penting dalam butir sosial dan budaya Sikkim, dan anda boleh membekalkannya semasa percutian anda di sini. Beri perhatian pada seorang Buddha kuno gompa, menghadiri upacara keagamaan (seperti perayaan tahun baru Losar), atau bersujud di banyak kuil di kota kuil Namchi. Sekiranya anda melawat sebuah biara, jangan lupa untuk menyalakan lampu mentega untuk keamanan, kasih sayang dan kemakmuran.

Mengambil kenaikan hari

Pergunungan Sikkim terletak bersebelahan dengan banyak jalan kaki yang digunakan oleh penduduk tempatan untuk berulang-alik di antara kampung-kampung. Bagi pelancong, ini bermakna peluang yang indah untuk menyemburkan padang rumput melalui padang gurun yang tenang, menjelajahi pemandangan bucolic di rantau ini dan pelbagai jenis tumbuhan dan haiwan di sepanjang jalan. Hari berjalan dari Yuksom ke Tasik Khecheopalri dan Tashiding sangat indah, seperti perjalanan jauh di sekitar bandar Ravangla.

Chortens peringatan Buddha merentasi landskap di kampung Tashiding di Sikkim Barat. Imej oleh Anirbhan Mahapatra / Lonely Planet.

Bau yang rhododendrons

Dikenali untuk memupuk lebih daripada 500 spesies rhododendron, hutan-hutan Varsey dan Singba (di Sikkim Barat dan Utara Sikkim masing-masing) hidup dalam mekar riam antara Mac dan Mei. Warna yang terang berwarna merah, merah jambu, kuning, mawar dan putih mencurahkan seluruh lereng bukit, dan berjalan kaki di bawah kanopi berwarna-warni ini adalah satu pengalaman yang tidak diketahuinya. Fikiran orang-orang lintah yang menjengkelkan itu menggeliat di semak belukar.

Groove ke kehidupan malam Gangtok

Senja adalah masa yang bahagia di sepanjang MG Marg, hab sosial dan budaya Gangtok. Gerai-gerai makanan ringan di sepanjang pukulan utama menyiapkan hidangan berair momos, bar lounge menjadi hidup dengan strain-rock dan blues, dan bau selera yang dimasak oleh para pengembara yang baru dipanggang menyapu udara malam yang segar. The booze adalah murah, syarikat itu mesra, dan masa yang baik terus bergulir. Minum, makan malam dan tarian malam.

Persiaran di sepanjang MG Marg, hab sosial dan budaya Gangtok, pada waktu senja. Imej oleh Anirbhan Mahapatra / Lonely Planet.

Meluncur seperti helang

Pembaikan terbaru untuk peniaga petualangan di rantau ini, paragliding adalah cara yang hebat untuk menikmati pemandangan mata burung di Sikkim. Oktober dan November, dengan langit yang cerah, adalah bulan terbaik untuk sukan – ini juga apabila Gangtok menganjurkan Festival Paragliding Sikkim tahunan. Jadi letakkan topi keledar anda, tali di pelongsor anda dan melompat dari bukit untuk penerbangan mendebarkan ke terra firma. Dan jangan lupa untuk mengambil potret diri dalam perjalanan, untuk mendapatkan hak-hak bercakap besar di rumah.

Bab Sikkim dari Lonely Planet Panduan perjalanan India dibungkus dengan maklumat orang lain untuk membantu anda memanfaatkan kawasan ini yang kurang berorientasi.

Di samping itu, berendam di salah sebuah hotel, asrama dan rumah tamu yang disyorkan pakar di Sikkim.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: