03

- Advertisement -

Shilpa Shetty (dilahirkan pada 8 Jun 1975), yang juga dikenali dengan nama Shilpa Shetty Kundra yang sudah berkahwin, adalah pelakon India, penerbit, ahli perniagaan. Terutamanya dikenali kerana karya beliau dalam filem Hindi, dia juga telah muncul dalam filem bahasa Kannada, Telugu dan Tamil.

Dia membuat debut aktingnya di Baazigar thriller tahun 1993. Selepas itu, beliau menampilkan beberapa filem komersial yang berjaya, termasuk drama komedi Main Khiladi Tu Anari, drama romantik Dhadkan, 2001 drama drama India dan filem Kannada 2005 Auto Shankar-dan mendapat pujian untuk persembahannya dalam drama Rishtey (2002) Phir Milenge (2004) dan Kehidupan di … Metro (2007).

Shetty menjadi tokoh global setelah memenangi siri televisyen realiti British 2007 Celebrity Big Brother 5, dengan 63% undi terakhir, berikutan kontroversi perkauman antarabangsa. Shetty berkahwin dengan pengusaha Raj Kundra pada tahun 2009, dengan siapa dia mempunyai seorang anak lelaki.

Kehidupan awal dan kerjaya pemodelan

Shetty dilahirkan di sebuah keluarga Tuluva Bunt, di Mangalore. Ayahnya Surendra dan ibunya, Sunanda adalah kedua-dua pengeluar cap air-bukti dalam industri farmaseutikal. Di Mumbai, Shetty menghadiri Sekolah Tinggi St. Anthony Girls di Chembur, Mumbai, dan kemudian menghadiri Podar College di Matunga. Seorang penari Bharatanatyam yang terlatih, dia juga kapten pasukan bola tampar di sekolah.

Pada tahun 1991, selepas menamatkan peperiksaan kelima, Shetty memulakan kerjayanya sebagai model dengan komersial televisyen Limca, dan kemudiannya dipaparkan dalam beberapa iklan dan iklan lain, yang mana dia mula menerima tawaran untuk peranan filem. Shetty meneruskan kerjayanya sebagai model, sehingga dia menjadi seorang aktris.

Peranan yang diiktiraf secara kritis; kejayaan komersil (2000-2007)

Pada tahun 2000, Shetty menerima pujian untuk peranannya dalam Dhadkan, yang mendapat pengiktirafan yang wajar di pejabat kotak India. Beliau menerima beberapa pencalonan di bawah kategori Pelakon Terbaik dalam upacara anugerah. Dia kemudiannya akan bertanding dengan Anil Kapoor dan Karisma Kapoor dalam filem Rishtey (2002). Persembahan komiknya sebagai nelayan eksentif dihargai dan dia menerima pencalonan di bawah kategori Anugerah Pelakon Terbaik Pelakon Filmfare dan pencalonan untuk Pelawak Terbaik juga.

Pada tahun 2004, Shetty muncul di Garv, di mana dia menggambarkan seorang gadis yatim piatu dan penari meja kecewa yang bertaburan Salman Khan. Menurut Shetty, dia memilih untuk melakukan filem itu kerana dia suka subjek. Filem itu adalah drama polis. Beliau mendapat banyak pujian untuk persembahannya di Phir Milenge, di mana dia membuat penggambaran yang sensitif terhadap sebuah bandar raya berprestasi tinggi yang berjaya menghidap HIV daripada seks yang tidak dilindungi dan menjadi buangan sosial akibatnya. Filem ini, berdasarkan Philadelphia tahun 1993, dilihat telah menangani pantang sosial yang belum ditangani oleh Bollywood. Filem itu menerbitkan Shetty sebagai pencalonan Aktor Terbaik Filmfare, dan memberikan dorongan untuk kerja amal yang berkaitan dengan HIV (lihat di bawah). Pengkritik filem Taran Adarsh ​​dari IndiaFM mencatat: “Phir Milenge milik Shilpa Shetty sepenuhnya. Dia memberikan, apa yang dapat dipanggil dengan tepat, prestasi karirnya.” Ini menandakan pemergian dari tren sebelumnya lagu cetek-dan- barang-barang tarian memihak kepada peranan yang mempunyai kedalaman watak yang lebih besar, dicontohkan oleh filemnya Dus (2005), satu tindakan thriller. Walaupun menerima purata pulangan di box office, Shetty menyatakan bahawa dia telah mengambil peranan untuk mencipta dirinya dengan menggambarkan watak yang agak tidak konvensional dari anggota skuad anti-pengganas.

Pada tahun 2005, Shetty membintangi Upendra dalam filem Kannada Auto Shankar. Filem ini merupakan kejayaan besar di box office dan ia mendapat nama “The Gabbar Singh dari Selatan” kerana peranan jahatnya dalam filem itu. Pada tahun yang sama, dia membintangi filem Fareb bersama adik perempuannya, Shamita Shetty. Shetty mempunyai satu pembebasan pada tahun 2006, yang banyak ditangguhkan Shaadi Karke Phas Gaya Yaar. Filem ini adalah sebuah kotak pejabat, namun dia mendapat ulasan yang baik untuk peranannya sebagai isteri yang tidak disenangi sepenuhnya. Pada tahun 2006, dia menjadi hakim bersama Farah Khan & Sanjay Leela Bhansali pada Jhalak Dikhhla Jaa, pameran tarian Sony Entertainment Television berdasarkan pertunjukan asal Inggeris yang Strictly Come Dancing.

Shetty pernah dipaparkan dalam rancangan panggung Mani Ratnam, Netru, Indru, Naalai.

2007 terbukti menjadi tahun yang paling berjaya di Shetty di box office. Siaran pertama beliau, Life in a … Metro, memenangi sambutan yang penting dan menjadi filem Bollywood pertama untuk perdana di Leicester Square. Filem ini berfungsi dengan baik di kotak pejabat dan diisytiharkan sebagai separa melanda dalam tempoh tiga minggu. Di samping itu, filem itu terkenal dengan penghargaan dan prestasi Shetty dihargai, dengan Rajeev Masand dari penulisan CNN-IBN: “Ini prestasi hebat dan tidak dapat dipersoalkan oleh Shilpa untuk tarikh”. Pembebasan kedua, bersama tiga Deols (Dharmendra, Sunny dan Bobby), drama Apne, juga kejayaan box office.

Shetty membintangi drama Indo-Cina 2010, The Desire, sebuah filem yang diselamatkan semasa pengeluaran oleh ibunya yang melangkah ketika produsernya meninggalkan projek yang belum selesai.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: