Menunggang mudah: meneroka Amerika Syarikat dengan motosikal

0

24

- Advertisement -

Mungkin keputusan terbaik yang pernah saya lakukan dalam hidup saya adalah untuk pergi bersama-sama dengan sekumpulan rakan-rakan dalam perjalanan motosikal dua minggu, 3000 kilometer dari Portland, Oregon, ke Knoxville, Tennessee, dengan motosikal kecil dan menahan belanjawan. Kami mengambil jalan-jalan terkecil melalui bandar-bandar kecil, berkemah di jalan, dan melihat negara dari sudut yang tidak dijangka.

Bikers di Rocky Mountain National Park. Imej oleh Franz Marc Frei

Tidak ada rancangan; kami mendapati tapak perkhemahan setiap malam kebanyakannya bergantung kepada kebaikan orang yang tidak dikenali. Sebaik sahaja kami tinggal di atas alasan sekolah lama di Idaho, disarankan oleh seseorang yang kami temui di sebuah kedai serbaneka. Pada masa yang lain kami tidur di seberang perahu di perkhemahan yang penuh sesak, terima kasih kepada keluarga yang kaya dengan aksen Selatan yang luar biasa.

Ringkasnya, ia adalah pengembaraan. Saya belajar banyak mengenai perjalanan itu tentang bagaimana untuk menikmati perjalanan motosikal jarak jauh; terutamanya bahawa ia adalah cara yang hebat dan tiada tandingan untuk perjalanan.

Bagaimana untuk mendapatkan basikal

Jika anda tidak mempunyai basikal anda sendiri, mudah untuk menyewa. Model ini bergantung pada jenis menunggang yang anda sedang merancang untuk dilakukan: di lebuh raya terbuka yang besar, anda mungkin mahu kapal penjelajah; untuk jalan-jalan yang berliku-liku, sukan nimbler; untuk kerikil dan kotoran, dwi-sukan. Kos sewa disambung kira-kira AS $ 100- $ 180 sehari, ditambah dengan bayaran tambahan untuk insurans, bagasi dan helm (wajib di sisi undang-undang di banyak negeri tetapi benar-benar masuk akal).

Pastikan syarikat sewa memahami tahap kemahiran anda dan di mana anda merancang untuk pergi – tidak susah-susah bergelut dengan basikal yang anda tidak dapat mengendalikan atau yang salah untuk rupa bumi. Cari internet untuk syarikat sewa basikal berhampiran titik permulaan laluan anda; beberapa syarikat, seperti Eagle Rider (http://www.eaglerider.com), mempunyai cawangan di seluruh AS. (Cenderung berani atau mekanikal mungkin mempertimbangkan mencari Craigslist (http://www.craigslist.com) untuk basikal murah di kawasan itu.)

Apa yang harus dikemas

Anda boleh menjejalkan sejumlah barang yang mengejutkan ke atas basikal, tetapi menganggap bahawa anda akan membongkar dan mengemas semula semua itu setiap hari untuk perjalanan keseluruhannya. Melekatkan minimum. Jika anda mempunyai bagasi khusus basikal, hebat; jika tidak, gunakan beg kering dan tali atau tali bungee. Pastikan tiada apa-apa yang mengepak; sebaik sahaja anda pergi beberapa batu, berhenti dan semak semuanya selamat.

Perkara yang anda pasti ingin dibawa: peta yang baik, pakaian hangat, air, makanan ringan, peralatan hujan, cermin mata hitam, pelindung matahari, penyumbat telinga, telefon dan pengecas, stoking tambahan dan undi, lampu suluh atau lampu perkhemahan berkhemah, sepadan, aspirin, peralatan mandi, peralatan perkhemahan jika anda berkhemah (jangan lupa semburan pepijat!).

Tambahan pilihan: pakaian cuaca panas, kasut yang comel, peralatan gas, peralatan asas, tali bungee tambahan, alat pembaikan tayar, kertas tandas, kain pembasuh muka pakai buang untuk menghapuskan kotoran jalan, sapu tangan yang boleh menjaga angin dan pepijat daripada leher anda atau dibasahkan untuk menyejukkan anda.

Menunggang Harley Davidson di Wyoming. Imej oleh Johnny Haglund

Tinggal di mana

Perkhemahan bermaksud gear tambahan, tetapi ia membolehkan fleksibiliti yang lebih besar dari segi laluan dan jadual anda, apatah lagi anggaran; anda boleh berhenti di mana-mana tempat yang bagus, tentukan khemah anda dan kembali ke jalan pada keesokan harinya pada waktu matahari terbit. Penduduk tempatan di stesen minyak dan kafe adalah sumber maklumat yang besar tentang tempat berkhemah yang murah atau percuma, kayu api, dan lain-lain. Motel adalah pilihan yang baik juga kerana laluan motosikal yang paling terkenal melalui bandar-bandar kecil di mana bilik-bilik adalah murah dan jarang ditempah. Saya suka pengganti; mandi dan katil hangat setiap beberapa hari membuat perbezaan yang besar dalam semangat.

Petua untuk menjadikannya perjalanan yang hebat

Sikap positif adalah kunci, tetapi lebih mudah untuk mempunyai satu ketika anda hangat, kering, beristirahat, didorong, tidak hilang, dan yang paling tidak menunggang di luar tahap kemahiran anda. Periksa kawasan di mana anda pergi sebelum anda keluar; minta penduduk tempatan tentang keadaan jalan raya. Selalunya seseorang boleh memberitahu anda bahawa sejauh 10 batu di jalan adalah pembersihan yang tidak boleh anda lerengkan, membiarkan anda melencong sejauh 20 batu. Di bandar-bandar kecil, membawa wang tunai; sesetengah stesen minyak tidak mengambil kad, dan ini sentiasa satu-satunya stesen minyak selama 100 batu.

Menetapkan pelan dengan semua orang dalam kumpulan anda tentang apa yang harus dilakukan jika (bila) anda dipisahkan. Ketahui di mana untuk bertemu dan bila, jadi jika seseorang tidak muncul, anda boleh mencari mereka. Sukar untuk mempunyai sekurang-kurangnya satu mekanik. Dalam kebanyakan kumpulan, terdapat pelbagai tahap kemahiran; adalah penting untuk tidak membiarkan pelumba perlahan merasa bergegas, atau mereka mungkin mengambil risiko yang tidak perlu. Atas sebab yang sama, adalah bijak untuk menetapkan perhentian hari pada waktu pagi sehingga tiada siapa yang jatuh terlalu jauh. Telefon bimbit telah menjadikan semua ini lebih mudah, tetapi di banyak kawasan luar tidak akan menjadi perkhidmatan telefon, jadi sebaiknya tidak bergantung kepada mereka.

Bercakap tentang rakan kongsi anda, pilihlah dengan bijak: mereka sepatutnya menjadi orang yang anda masih sukai apabila anda dengan mudah hilang, beku, terlalu panas, duduk berseorangan dengan rambut topi keledar, mengetuk di dalam hutan, dipecahkan di tepi jalan , dan lain-lain. (Sekiranya anda fikir anda mungkin perlu kencing dan ada tandas bersih di stesen minyak, selalu gunakannya.

Bahaya dan gangguan

Bahaya: terhempas, yang biasanya menjadi masalah untuk cuba melangkaui tahap pengalaman anda; kerosakan mekanikal; cuaca buruk; kehabisan minyak; rusa dan hidupan liar di jalan pada waktu senja dan selepas gelap.

Keguguran: membongkar semua gear anda setiap malam dan repackingnya pada waktu pagi; punggung sakit; cuaca buruk; perlu kembali bekerja apabila perjalanan tamat.

Bikers melanda lebuh raya berhampiran Burns, Oregon. Imej oleh Johnny Haglund

Jadual perjalanan

Terdapat banyak tunggangan hebat di AS kerana ada jalan kecil, tetapi beberapa menonjol:

  • Di Oregon, laluan 250 kilometer dari Maupin (sebelah timur Mt Hood, 100 batu dari Portland) di sepanjang Jalan Bakeoven dan ke bandar perlombongan lama Sumpter adalah luar biasa. Ia berjalan melalui bandar-bandar hantu Shaniko dan Antelope, kemudian futuristik moonscape dari John Fossil Bed Bed dan bandar Fossil, ke terpencil, Long Creek terpencil (pada dasarnya hanya sebuah stesen minyak dan pendirian hamburger), dan melalui Hutan Nasional Umatilla ke dalam Sumpter. Semasa di sini, jangan lepaskan peluang untuk melihat Sumpter Valley Gold Dredge bersejarah.
  • Satu lagi jalan yang bernilai mencari ialah Laluan AS 129, yang bermula di Knoxville, Tennessee, dan terus ke Florida. Bahagian yang terkenal ialah Tawaran Gap, yang selebar 11 kilometer yang diberi nama ‘The Dragon’ mempunyai 318 lengkung, banyak yang telah dinamakan (seperti ‘Gravity Cavity’). Jalan raya bersempadan dengan Taman Negara Great Smokey Mountains; ia legenda di tempat-tempat dan benar-benar baik dari Knoxville melalui North Carolina.
  • Salah satu jalan terbaik sepanjang masa adalah Lebuhraya California 1, di sepanjang Pantai Pasifik. Lengkung dan rollercoaster yang tinggi dan rendah adalah cukup mendebarkan walaupun tanpa pemandangan laut yang hebat. Bermula di Leggett di Redwood Forest (jangan mengabaikan lawatan ke taman pokok pemanduan), laluan penuh berjalan kira-kira 700 batu ke arah Dana Point berhampiran Laguna Beach dan termasuk laman dan tarikan yang lebih berharga daripada yang mungkin disenaraikan di sini. (Kaveat: ada banyak trafik di beberapa bahagian.)

Walau bagaimanapun, perkara utama yang saya pelajari dalam perjalanan ke Tennessee adalah bahawa ia tidak penting di mana anda pergi – perkara utama, seperti semua perjalanan, adalah bagaimana anda sampai ke sana.

Dibuka untuk pengembaraan beroda dua, menyatakan? Chuck salinan Lonely Planet Perjalanan Terbaik Amerika Syarikat dalam beg pakaian.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: