Advertisements

Artis India- Namrata Shirodkar

03.jpeg

Namrata Shirodkar adalah seorang pelakon, pengeluar dan bekas model yang dikenali untuk karya-karyanya di Bollywood. Beliau dianugerahkan Femina Miss India pada tahun 1993. Dia terkenal dengan karya-karya beliau dalam filem-filem seperti Kachche Dhaage (1999), Ezhupunna Tharakan (1999), Vaastav: The Reality (1999), Pukar (2000), yang mana dia dicalonkan untuk Anugerah Aktris Penyokong Terbaik IIFA, Astitva (2000), Dil Vil Pyar Vyar (2002), LOC Kargil (2003), dan pawagam crossover Bride and Prejudice (2004) , terutamanya di UK. Dia berkahwin dengan pelukis Telugu Mahesh Babu pada 10 Februari 2005, dan pasangan itu mempunyai seorang anak lelaki dan seorang anak perempuan.

Kehidupan awal

Namrata Shirodkar adalah adik perempuan aktris Shilpa Shirodkar. Dia adalah cucu wanita aktris Marathi Meenakshi Shirodkar, yang membintangi Brahmachari (1938).

Kerjaya pemodelan

Shirodkar bekerja sebagai model, dan dinobatkan Miss India pada tahun 1993. Dia mewakili India dalam pertandingan Miss Universe dan berada di tangga keenam. Pada tahun yang sama, beliau juga mewakili India dalam pertandingan Miss Asia Pacific dan dipilih sebagai pelari pertama.

Pemangku kerjaya

Dia muncul dalam peranan ringkas sebagai artis kanak-kanak dengan sinetron Sinha dalam filem 1977 “shirdi ke Sai baba”

Filem pertama Shirodkar itu bertujuan untuk menjadi Purab Ki Laila Pachhim Ki Chhaila, bersama Akshay Kumar dan Sunil Shetty dalam memimpin dan muzik oleh Nadeem Shravan. Filem ini tidak pernah dilepaskan. Filem itu selesai selepas persaraannya dan tajuknya ditukar kepada Hello India tetapi masih menunggu pembebasan. Shirodkar membuat debutnya yang sebenarnya dengan peranan kecil dalam filem super-hit Jab Pyaar Kisise Hota Hai (1998), bersama Salman Khan dan Twinkle Khanna. Dia kemudian pergi ke bintang di Vaastav. Persembahannya dihargai dan dia menjadi nama terkenal di Bollywood.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: