Pandangan yang luar biasa: stargazing di Amerika Syarikat Barat Daya – Lonely Planet

41

Gurun dan ruang terbuka luas di Barat Daya Amerika Syarikat adalah antara tempat paling gelap di Amerika dan menawarkan beberapa kemungkinan terbaik negara untuk melihat Bima Sakti dalam segala kemuliaannya. Iklim yang gersang pasti jelas di bahagian dunia ini, yang bermaksud langit adalah malam yang paling mahal tanpa awan, sempurna untuk mengintip ke langit.

Tidak mengejutkan dengan syarat-syarat ini, Barat Daya telah lama menjadi tempat kegemaran para ahli astronomi amatur dan profesional, dan beberapa penemuan surgawi yang paling luar biasa di dunia telah dibuat di padang pasir ini, termasuk Pluto, yang pertama kali dilihat dari utara Arizona pada tahun 1930.

Sama ada anda mempunyai buruj memfoto atau hanya menikmati cahaya terang cahaya bintang di wajah anda, Amerika Syarikat Barat Daya menawarkan sesuatu untuk semua jenis ahli astronomi. Rebutlah teleskop anda, keluarkan teropong atau semata-mata menetap di kerusi perkampungan dan menatap ke atas untuk meraung Orion di tempat-tempat panas yang mengintai.

Taman Negara Big Bend

Jauh, jauh dari segala-galanya, Big Bend boleh menuntut langit yang paling tercemar di mana-mana taman negara di bawah 48 negeri. Sekiranya anda melihat Big Bend pada peta, taman sempadan Mexico mengikat gelung (kejutan!) Melalui Texas barat daya, dan tidak terdapat banyak penempatan utama di mana-mana berhampiran di kedua-dua belah sempadan. Untuk boot, taman ini telah menyalakan semula lampu luaran dengan mentol LED di bangunan dan tempat letak kereta untuk mengurangkan pencemaran cahaya.

Big Bend adalah besar, dan hampir di mana sahaja anda masuk ke dalam taman akan membuktikan sangat baik untuk pengamatan (mereka mencadangkan anda dapat melihat kira-kira 2000 bintang pada malam purata di sini). Pengembara dan pengembara padang pasir yang berpengalaman harus pergi ke mana-mana laluan taman untuk lawatan semalaman (mengambil banyak makanan dan air; ia adalah panas dan terpencil), tetapi jika anda kurang lekas, tempat seperti Trail Alam Semula Jadi Rio Grande sangat mudah diakses pada jalan yang telah diaspal dan mempunyai pemandangan luar biasa walaupun selepas gelap. Terdapat perkhemahan yang disertakan di sini.

Sedikit jauh ke utara dari taman, Observatorium McDonald di Fort Davis menganjurkan pihak bintang tiga kali seminggu yang didahului oleh ‘Program Twilight’ di mana anda belajar tentang langit malam, gerhana, bulan dan planet solar kami menggunakan model dan demonstrasi .

Parti bintang Grand Canyon

Grand Canyon National Park merangkumi hampir 2000 batu persegi di utara Arizona, kebanyakannya sempurna untuk pengamatan berkat kekurangan cahaya ambien untuk, secara literal, batu sekitar. Menambah kepada itu adalah romantis semula jadi di sini: pandangan anda berpindah dari salah satu keajaiban alam semula jadi yang paling besar di dunia untuk kehebatan murni alam semesta yang luas. Titik Yavapai dan Lipan Point, kedua-duanya di Rim Selatan, adalah tempat yang mudah diakses dengan pemandangan luas Bima Sakti.

Pengamatan adalah mudah di sini pada setiap masa sepanjang tahun, sama ada diliputi oleh lapisan cahaya serbuk musim sejuk atau berkhemah pada malam musim panas yang mengalir. Setiap tahun, taman ini menganjurkan parti bintang tahunannya (selalunya pada bulan Jun), ketika para stargazers berkumpul untuk satu minggu peristiwa astronomi; ceramah dari ahli astronomi profesional, paparan teleskop, lawatan konstelasi dan banyak lagi dihoskan setiap malam.

Perkhemahan Kosmik

Perkhemahan Kosmik di New Mexico barat daya jauh direka khas untuk pengamatan. Terletak di dalam hutan negara Gila yang liar dan lasak, perkhemahan itu telah ditetapkan sebagai Sanctuary Sky Dark International pada tahun 2016 untuk langit yang luar biasa sepanjang tahun. Kaedah di perkhemahan melarang pencemaran cahaya: lampu buatan diharamkan selepas matahari terbenam dan lampu suluh mesti ditutup dengan plastik merah. Penggemar astronomi sebenar boleh membawa teleskop untuk ditubuhkan pada platform konkrit khusus, tetapi langit di sini sangat berbintang sehingga anda boleh duduk terpesona berjam-jam dengan hanya mata kasar.

Balai Cerap Lowell

Lihat bintang melalui teleskop terkenal yang pertama kali melihat Pluto di Observatorium Lowell. Terletak di Flagstaff, Arizona – sendiri yang dilantik sebagai Dark Sky City Antarabangsa – pemerhatian 120 tahun yang menjalankan program astronomi malam yang membolehkan anda meneroka kosmos melalui pengumpulan teleskop, termasuk 1894 Clark Refracting Telescope di mana astronomer Percival Lowell ditemui Pluto pada tahun 1930.

Gabungan Gelap Gelap Flagstaff juga menganjurkan pihak bintang tetap di Buffalo Park yang memanfaatkan kod pencahayaan mesra langit-langit di bandar itu untuk melihat langit.

Great Sand Dunes

Gunung guntur pasir gergasi di sepanjang gunung tertinggi di Amerika Syarikat – Great Sand Dunes National Park sudah menjadi teka-teki, dan melihat landskap Rocky Mountains-bertemu-bukit pasir ini pada malam hanya meningkatkan misteri. Untuk boot, bukit pasir tertinggi di sini (dan di negara ini) adalah Star Dune yang tinggi dengan nama 750 kaki tinggi.

Meneroka bukit-bukit pasir pada waktu malam adalah sangat ajaib, tetapi boleh membingungkan, jadi ini adalah tempat untuk berhati-hati dan datang bersenjata dengan lampu merah. Perkhemahan dibenarkan di mana-mana di dalam dunefield 30-batu, bermakna anda boleh menaikkan khemah anda di dunetop paling gelap yang anda dapati, selagi keadaan cuaca dan angin mesra.

Taman ini mengadakan program petang yang biasanya bertujuan untuk menemui hidupan liar tempatan malam atau kemahiran hidup malam, serta kenaikan cahaya bulan di atas bukit-bukit pasir.

Monumen Nasional Jambatan Semulajadi

Pada tahun 2007, Jambatan Semulajadi menjadi taman langit gelap yang pertama di dunia.Utah tenggara bukanlah tempat yang mengejutkan untuk mencari langit yang gelap, tetapi ia kekal sebagai salah satu tempat yang paling ajaib di barat daya untuk pengkajian, terutamanya kerana ciri-ciri geologi yang unik yang memberikan nama taman itu – jambatan batu pasir yang dibentuk beribu-ribu tahun oleh aliran purba hakisan – menyediakan bingkai semula jadi di mana untuk melihat langit.

Terdapat 13 tapak perkhemahan kering di dalam taman untuk menginap semalaman. Jika berkhemah tidak merayu, bandar kecil Bluff terletak kira-kira satu jam perjalanan jauhnya dan menawarkan penginapan yang baik, serta tempat-tempat mengasyikkan di sepanjang Sungai San Juan yang menenangkan.

Array sangat besar

Tidak secara teknikal tempat yang menonjol (walaupun langit malam di sini sudah pasti indah), peminat astronomi tidak akan terlepas lawatan ke Array Sangat Besar (VLA) di pusat New Mexico. Salah satu pusat penyelidikan astronomi yang paling penting di negara ini, VLA adalah koleksi 27 hidangan satelit yang sentiasa bekerja mencari gelombang radio dari luar alam semesta.

Pelancongan berjalan kaki sendiri membolehkan anda untuk mendekatkan diri dengan hidangan dan sistem pergerakan keretapi mereka yang unik, dan juga melihat tempat Jodie Foster mendengar kehidupan extraterrestrial dalam filem astronomi popular Hubungi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: