Cara memasak seperti tempatan di jalan-jalan di Maghribi

0

31

- Advertisement -

Di Maghribi, ia adalah satu perkara yang perlu dimakan di jalan, tetapi ia adalah satu lagi perkara untuk memasak di atasnya. Ketika seorang teman di Fès Madinah berkata dia ingin mengajar saya cara membuatnya tanjia, rebus yang dimasak dengan lambat, saya berminat. Apabila dia memberitahu saya untuk berjumpa dengannya di penjual kegemarannya, dan dia akan membawa pisau dan papan pemotong, saya terkesima.

Tanjia adalah makanan pekerja, hidangan tradisional yang dibuat oleh lelaki Maghribi. Seperti yang tajine, nama itu merujuk kepada makanan itu sendiri dan bekas tembikar itu dibuat – dalam kes ini periuk berleher panjang seperti amphora Yunani.

Pada tukang daging itu, kami menyampaikan kepada kami tanjia, dan ia dipenuhi dengan potongan murah pada tulang, ditambah segenggam ras el hanout, Campuran rempah klasik Maghribi. Saya telah diserahkan beberapa bawang dan kepala bawang putih, yang saya patuh dan dicampakkan ke dalam periuk, sambil menangkap mata yang berminat pembeli di jalan, dan kadang-kadang bersandar di jalan untuk mengelakkan keldai yang dibekalkan bagasi.

Seterusnya kami membawa tanjia ke kedai menjual lemon yang diawetkan – dalam perjalanan mereka – dan ke kedai rempah, di mana kami menambah jintan dan helai safron. Kemudian minyak zaitun yang sihat, dan air dari (di mana lagi) pancutan jalanan. Akhirnya, bahagian atas dibalut kertas dan diikat dengan rentetan. Kami tanjia sudah siap untuk memasak.

Jika anda ingin mencari oven di medina, cari a hammam. Air untuk mandi dipanaskan oleh api tradisional: tempat yang sempurna untuk memasak rebusan. Jadi dalam tanjia pergi memasak dengan lembut di dalam embers sehingga daging akan jatuh dari tulang.

Tujuh jam kemudian saya membawa tanjia rumah seolah-olah ia adalah trofi, aroma wafting melukis senyuman dari orang yang lewat. Sudah tentu, ia adalah lazat – memasak lambat telah mencipta rebus yang kaya dan tidak jelas, tetapi sihir sebenar adalah dalam penyediaan tidak senonoh. Panci dan kuali pada ketuhar di rumah tidak merasakan yang sama sejak itu.

Lawatan berjalan-jalan masakan di Fès (termasuk membuat sendiri tanjia) boleh diatur dengan Makanan Fez.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: