Artis India- Neha Dhupia

04.jpg

Neha Dhupia (lahir 27 Ogos 1980) adalah seorang pelakon India dan pemenang pertandingan kecantikan yang bekerja dalam filem bahasa Hindi, Punjabi, Telugu dan Malayalam. Beliau memenangi pertandingan Femina Miss India 2002. Debutnya Bollywood adalah Qayamat: City Under Ancaman.

Kehidupan awal

Dhupia dilahirkan di Kochi, India untuk keluarga Sikh. Bapanya, Panglima Pradip Singh Dhupia, berkhidmat di Angkatan Laut India dan ibu, Manpinder, (Babli Dhupia) adalah seorang suri rumah. Dia pergi ke Sekolah Kanak-kanak Angkatan Laut Kochi kemudian dipindahkan ke Sekolah Awam Tentera, Dhaula Kuan, New Delhi. Dia lulus dari Jesus and Mary College di New Delhi, yang bergabung dengan Universiti Delhi, dengan Kepujian dalam Sejarah.

Kerjaya

Dhupia membuat debutnya dalam drama di New Delhi yang dipanggil Graffiti. Selepas itu dia muncul dalam video muzik untuk band Euphoria Indipop dan dimodelkan untuk kempen iklan. Dia kemudiannya muncul dalam siri TV Rajdhani. Pada tahun 2002, beliau menyertai pertandingan Femina Miss India, di mana dia dinobatkan sebagai Miss Universe India 2002. Dia kemudiannya dihantar ke pertandingan Miss Universe 2002 di Puerto Rico di mana dia diletakkan di atas 10.

Kerjaya filem

Dhupia membuat debut filemnya pada 1994 sebagai artis kanak-kanak dalam filem Malayalam Minnaram yang dibintangi Mohanlal. Debutnya Bollywood adalah dengan filem Qayamat 2003: City Under Threat, yang mempunyai prestasi rata-rata di box office. Dia meningkat dengan peranannya Julie dan kemudian muncul dalam Sheesha (2005) dalam peranan dua saudara kembar tetapi tidak berjaya di box office. Beliau kemudian membintangi filem-filem seperti Kyaa Kool Hai Hum (2005) dan Shootout di Lokhandwala (2007), yang berjaya di box office, dan dipaparkan dalam segmen filem antologi Dus Kahaniyaan (2007).

Pada tahun-tahun berikutnya, Dhupia muncul dalam menyokong peranan dalam beberapa filem termasuk Chup Chup Ke (2006), Ek Chalis Ki Last Local (2007), Mithya (2008), Maharathi (2008), Singh Is Kinng (2008) dan Dasvidaniya (2008 ). Pada tahun 2011, dia bermain Eva Braun dalam filem Dear Friend Hitler mengenai Mahatma Gandhi.

Lain-lain

Pada tahun 2016, Neha menyusun konsert dan menjadi tuan rumah podcast Bollywood yang bernama #NoFilterNeha di App Music India yang dipanggil Saavn, di mana dia menemubual selebriti Bollywood yang terkenal. Acara ini mendapat ulasan positif, dengan lebih daripada 2.3 juta pendengar. Pada tahun 2017, dia kembali dengan #NoFilterNeha Musim 2.

Kehidupan peribadi dan kerja di luar skrin

Dhupia telah berlari di Marathon Mumbai untuk menyokong Yayasan Keprihatinan India dan membantu menaikkan lebih daripada 5 lakhs. Beliau juga membantu mengumpul wang untuk mangsa gempa Sikkim 2011. Dia tampil di Anugerah GR8 Wanita 2012.

Beliau turut mengambil bahagian dalam Anugerah Hiru Golden Film 2014 di Sri Lanka sebagai tetamu khas bersama pelakon Bollywood seperti Sunil Shetty, Vivek Oberoi, Anil Kapoor dan pelakon Bipasha Basu.

Dia berkahwin dengan pelakon Angad Bedi dalam upacara persendirian di Gurudwara pada 10 Mei 2018. Pada 18 November 2018, dia melahirkan anak sulungnya, seorang gadis, Mehr Dhupia Bedi. Neha Dhupia telah menjadi malu kerana kenaikan berat badan pasca kehamilan oleh seksyen tertentu media.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: