Artis India- Padma Lakshmi

04

Padma Parvati Lakshmi Vaidynathan (lahir 1 September 1970), dikenali secara profesional sebagai Padma Lakshmi (Tamil: பத்மா லட்சுமி, disebut [pəd̪maː ləkʃmiː]) adalah seorang penulis, pelakon, model, tuan rumah televisyen dan pengeluar eksekutif Amerika. Buku masakan sulungnya Easy Exotic memenangi anugerah “Best Book First” pada Anugerah Cookbook Dunia Gourmand 1999. Beliau telah menjadi tuan rumah program Chef Chef yang berpangkalan di Amerika sejak dua musim pada 2006 (memasuki musim 16 Disember 2018) di mana beliau menerima penamaan Emmy pada tahun 2009 untuk Host Realiti Luar Biasa. Memoir sulungnya Cinta, Kehilangan dan Apa yang Kami Ate dikeluarkan pada Hari Wanita Antarabangsa, 8 Mac 2016.

Kerjaya

Pemodelan

Kerjaya pemodelan Lakshmi bermula pada usia 21. Semasa belajar di luar negeri di Madrid, dia telah ditemui oleh seorang ejen di kafe. Dia berkata, “Saya adalah model India pertama yang berkarir di Paris, Milan, dan New York. Saya yang pertama mengakui bahawa saya adalah sesuatu yang baru.” Lakshmi dapat membayar kolejnya pinjaman dengan bekerja sebagai model dan pelakon.

Lakshmi telah menjadi model untuk pereka seperti Emanuel Ungaro, Giorgio Armani, Gianni Versace, Ralph Lauren, dan Alberta Ferretti, dan muncul dalam kempen iklan untuk Roberto Cavalli dan Versus. Dia adalah model kegemaran jurugambar Helmut Newton, yang gambarnya sering menyerlahkan parut besar di lengan kanannya.

Lakshmi telah muncul di sampul Redbook, Vogue India, FHM, Cosmopolitan, L’Officiel India, Wanita Asia, Avenue, Majalah Industri, Marie Claire (Edisi India), Bazar Harper, Town & Country, dan Newsweek. Dia juga menonjol untuk isu Allure pada Mei 2009.

Buku

Buku masakan pertamanya, Easy Exotic, penyusunan resipi antarabangsa dan esei ringkas, dianugerahkan Best First Book pada Anugerah Buku Masakan Gourmand Dunia 1999 di Versailles. Beliau menjadi tuan rumah Siri Pasca Makanan Passport Padma, yang merupakan sebahagian daripada siri Melting Pot yang lebih besar pada tahun 2001, di mana Lakshmi memasak resipi dari seluruh dunia. Beliau juga menjadi tuan rumah dua jam khas di India Selatan dan Sepanyol untuk menunjukkan pelancongan masakan British Planet Food, yang disiarkan di Rangkaian Makanan di A.S. dan di peringkat antarabangsa di Saluran Penemuan. Buku masakan kedua, Tangy, Tart, Hot dan Sweet, dikeluarkan pada 2 Oktober 2007. Memoir pertama, “Cinta, Kehilangan dan Apa yang Kita Ate,” dikeluarkan pada Hari Wanita Antarabangsa, 8 Mac 2016. Lakshmi mengeluarkan “Ensiklopedia Rempah dan Herba” pada bulan Oktober 2016.

Filem dan televisyen

Peranan filem pertama Lakshmi adalah dalam filem lanun Itali, Il figlio di Sandokan dan Caraibi (Pirates: Blood Brothers). Dia mempunyai bahagian sokongan yang lucu sebagai penyanyi disko lip-synching Sylk dalam filem Amerika Syarikat 2001 Glitter, yang dibintangi Mariah Carey. Lakshmi membintangi filem Boom Bollywood tahun 2003, bersama Katrina Kaif, sebagai salah satu daripada tiga supermodel yang dituduh mencuri berlian. Dia memainkan peranan Geeta dalam filem 2005 The Mistress of Spices, Paul Mayeda Berges. Lakshmi juga membuat penampilan tetamu di NBC siri Rock 30 pada tahun 2009, dan muncul di Whose Line Is It Anyway? pada tahun 2014.

Lakshmi berkhidmat sebagai tuan rumah Domenica In, pameran televisyen tertinggi Itali pada tahun 1997. Pada tahun 2002, beliau membuat penampilan tetamu sebagai puteri alias Kaitaama dalam “Precious Cargo,” episod ke 37 filem siri fiksyen sains Star Trek: Enterprise. Lakshmi menggambarkan musuh Madan Sean Bean Madhuvanthi dalam siri TV 2004-05 Sharpe Challenge. Pada tahun 2006, Lakshmi muncul dalam siri TV ABC The Ten Commandments dengan Dougray Scott, Naveen Andrews, dan Omar Sharif.

Beliau berkhidmat sebagai tuan rumah dan salah seorang hakim di pameran televisyen Top Chef, yang menyertai pada tahun 2006 semasa musim kedua. Chef Top telah dicalonkan untuk Anugerah Primetime Emmy untuk Program Pertandingan Reality yang Cemerlang pada tahun 2007. Lakshmi telah dicalonkan untuk Anugerah Emmy untuk Host Cemerlang bagi Program Realiti atau Realiti-Pertandingan pada tahun 2009 untuk Top Chef. Acara ini memenangi Emmy untuk Program Pertandingan Realiti Luar Biasa pada tahun 2010. Lakshmi juga menjadi penerbit eksekutif pameran itu.

Lakshmi merupakan penyumbang rasmi untuk Musim 19 dari The View dari 2015 hingga 2016. [23] Dia juga bertanding dan menang dengan pengeluar muzik Randy Jackson dalam satu episod Drop the Mic yang ditayangkan pada 26 Disember 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: