Artis India- Shweta Menon

03.jpg

- Advertisement -

Shweta Menon (lahir 23 April 1974) adalah model India, pelakon dan televisyen utama. Dia memenangi Femina Miss India Asia Pacific 1994. Dia kebanyakannya bertindak dalam filem bahasa Malayalam dan Hindi, selain muncul dalam beberapa produksi Tamil.

Bermula dengan kerjayanya sebagai pelakon dalam filem-filem Melayualam pada awal 1990-an, dia menceburi bidang pemodelan dan menjadi terkenal, selepas menyertai dan memenangi beberapa penyanyi kecantikan yang membawa kepada debutnya di Bollywood. Ia adalah filem Ishq (filem 1997) di mana dia mendapat perhatian yang ketara sebagai penari sihat untuk lagu itu, “Humko Tumse Pyaar Hai”, yang menampilkan Aamir Khan dan Ajay Devgan dan juga di Bandhan. Berikutan penampilan di lebih 30 filem Hindi, di mana dia pada umumnya menyampaikan imej yang glamor, kerjaya lakonannya mengambil gilirannya pada pertengahan 2000-an, dengan kembali ke pawagam Malayalam dan menerima peranan yang substansial. Beliau menerima pujian kritis dan beberapa penghargaan termasuk Anugerah Kerala State Film untuk Pelakon Terbaik untuk persembahannya di Paleri Manikyam: Oru Pathirakolapathakathinte Katha (2009) dan Salt N ‘Pepper (2011). Dia telah dihapuskan sebagai peserta dari TV Show Bigg Boss yang realiti selepas 36 episod yang disiarkan di Asianet yang diselenggarakan oleh veteran Pelakon Mohanlal.She adalah salah seorang selebriti berbayar paling tinggi di pawagam Malayalam.

Kerjaya

Filem

Beliau memulakan kerjayanya sebagai pelakon dalam filem Malayalam Anaswaram (1991), yang diarahkan oleh Jomon, memainkan betina yang bertentangan dengan Mammootty, selepas itu dia memberi tumpuan kepada pemodelan. Beliau bertanding dalam pertandingan Miss India pada 1994 dan menamatkan saingan ketiga di belakang Sushmita Sen, Aishwarya Rai dan Fransesca Hart. Dia menjadi model super wanita Gladrags pertama pada 1994 (Kelly Dorjee adalah model super lelaki) dan kemudian, separuh akhir Miss Asia Pacific pada 1994 di Manila Cebu Island, Filipina. Kemudian dia membuat debutnya di Bollywood dan muncul di lebih daripada 30 filem; beberapa filem Bollywoodnya termasuk Asoka (2001), Maqbool (2003) dan Corporate (2006).

Menon kembali ke Malayalam pada 2006 dengan Thantra dan kemudian melakukan filem-filem Malayalam yang terkenal seperti Keerthi Chakra (2006) dan Paradesi yang memenangi anugerah. Persembahannya sebagai Sarojini, seorang wanita kelas pertengahan yang bertarung melawan peluang yang melampau, di Madhya Venal mendapat perhatian khusus oleh pengerusi juri Bahman Ghobadi, seorang pengarah Iran yang terkenal di Festival Filem Antarabangsa Kerala. Pada tahun 2010, beliau memenangi Pelakon Terbaik Kerajaan Negeri Kerala untuk penggambarannya Cheeru, seorang wanita kampung dalam filem Paleri Manikyam: Oru Pathirakolapathakathinte Katha diarahkan oleh Ranjith. Beliau memenangi Anugerah Juri Khas TV Mathrubhumi-Amrita dan Anugerah Filem Asianet untuk Pelakon Terbaik untuk filem yang sama. Pada tahun 2011, Shweta Menon membintangi pembuatan semula Rathinirvedam Filem Erotik, memainkan watak titul, yang asalnya dimainkan oleh Jayabharathi. Pada tahun yang sama, beliau mendapat Anugerah Negeri Kerala untuk Salt N ‘Pepper. Untuk filem seterusnya, Naval Enna Jewel, Shweta Menon telah menjalani penggambaran yang luar biasa sebagai seorang lelaki tua.

Pada tahun 2010, Menon menghampiri sebuah mahkamah tempatan dan Suruhanjaya Wanita di Kerala selepas pengedar filemnya terikat dengan Musli Power, sejenis dadah perangsang seks, bersama-sama mempromosikan filem itu. “Bertemu dengan Suruhanjaya Wanita mengenai iklan Kayam dan mereka menawarkan saya sokongan penuh. Terima kasih semua dan saya harap keadilan akan dilakukan,” dia tweet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: