Perancis sans frontières: bandar perbatasan Perancis terbaik

26.jpg

Mencari sudut baru di jalan raya Perancis yang baik? Kemudian perjalanan ke sempadannya. Ketiga bandar lebat ini mempamerkan yang terbaik di Perancis sambil memberikan sekilas mengujakan ke seluruh Eropah – Lille melancarkan sempadan Belgium di utara; ke timur, Strasbourg merumput Jerman; dan Perpignan terletak berhampiran dengan sempadan selatan dengan Sepanyol. Setiap bandar bersinar terang di budaya Gallic dengan rasa yang tidak dijangka dan kehidupan malam yang meruncing.

Lille: bandar pesta dengan semua yang anda boleh makan

Aksen utara yang kuat dan cuaca sejuk adalah sasaran banyak ribbing baik dari seluruh Perancis, tetapi Lille mempunyai ketawa yang terakhir. Dengan dataran bandar coklat-kotak-cantik, masakan yang diilhamkan Flemish dan beberapa tarikan yang benar-benar asli, Lille adalah permata yang tidak diingini – dan saiz yang sempurna untuk percutian bandar.

Palais des Beaux-Arts di Lille menawarkan koleksi seni bertaraf dunia, termasuk potongan-potongan oleh Rubens, Goya dan Delacroix. Tetapi ia La Piscine di Roubaix (20 minit oleh métro dari pusat) yang mencuri pertunjukan. Seperti namanya, galeri seni ajaib ini ditempatkan dalam kolam renang seni deco lama. Patung-patung marmar tercermin dalam air, yang memancar dari pantulan yang dilemparkan oleh tingkap kaca berwarna yang besar dalam bentuk matahari terbenam.

Selepas bergaul dengan orang-orang yang berbudaya, sembuh dengan pancake soba di Le Galichon (24 rue Royale). Restoran kecil ini yang bersahaja tetapi bergaya akan melayani anda galet yang disumbat dengan salmon asap, brie atau usus halus tartiflette (kentang, krim, bacon dan keju Reblochon). Buangkannya dengan menumbuk jalan-jalan di Vieux-Lille (bandar lama), mungkin dengan berhenti berdosa di pembuat macaroon Patrick Hermand (rue Basse). Bungkus biskut badam ini datang dalam pelangi perisa dari karamel garam hingga raspberry yang sangat jammy.

Lille mata air pada waktu malam: rumah kedai dan tembaga hanya mula mengisi dari pukul 11 ​​malam, apabila pelancong dan penduduk tempatan berkongsi cerita dalam lubang minum berdinding kayu dari Grand Place dan sepanjang Vieux-Lille. Cuba Le Bar Parallèle (41 rue Lepelletier) untuk koktel kalah mati, tangga yang menyebelahi dan tidak menghiraukan tanda ‘tidak menari’. Selesaikan malam anda dengan sup bawang atau sesetengah frendi mayonnaise dalam brasserie 24-jam seperti La Chicorée (15 Place Rihour).

Hanya 1.5 jam dari London oleh Eurostar, bandar yang mesra ini merupakan percutian hujung minggu yang popular untuk Brits, dan lokasi yang hebat untuk perjalanan seterusnya ke medan perang Somme, pusat hiburan Gothic Amiens atau membeli-belah coklat di Belgium. Iaitu, jika anda mempunyai sebarang tenaga yang tersisa selepas pantas lillois hujung minggu.

Strasbourg: canalside berjalan di jantung Eropah

Strasbourg mencampurkan kemodenan cut-and-thrust dengan rasa desa. Sebagai kerusi Parlimen Eropah, hotel boleh dipenuhi dengan ahli politik. Tetapi apabila hujung minggu datang, stail canalside mendedahkan kadar yang lebih perlahan ke bandar. Anda akan menemui latar langit yang mengagumkan, adegan seni yang berkembang maju dan taman-taman yang mewah dihiasi bunga.

Penduduk tempatan melalui trem dan sistem penyewaan basikal Vélhop, tetapi dua kaki anda sendiri adalah semua yang anda perlukan untuk pemandangan utama Strasbourg. Bermula di Cathédrale de Notre Dame karat yang menjulang di tengah-tengah Strasbourg’s Grand Île. Setelah mengagumi karya gothic ini, jalankan ke kanal-kanal kaca Petite France untuk melihat yang terbaik di bangunan separuh kayu Strasbourg dan kawasan rumah berjalur zebra. Untuk mengalami keunggulan bandar, menuju ke arah Musée d’Art Moderne et Contemporain. Lantai metaliknya yang megah menempatkan banyak ahli seni, seperti Monet, Picasso dan Magritte.

Sightseeing Strasbourg bekerja agak dahaga, dan kedekatan dengan Jerman bermakna tempatan winstubs (bar) melayani setiap naungan bir yang anda boleh bayangkan. Terdapat banyak untuk menikmati vinophiles juga: anggur dari rantau Alsace terkenal dengan wataknya yang kering dan kompleks. Tetapi pastikan anda selar perut anda dengan beberapa masakan Alsatian yang padat, mungkin fondue melekit di La Cloche a Fromage (27 rue des Tonneliers).

Strasbourg sama-sama baik pada musim panas dan musim sejuk: apabila ia hangat, berlumba dengan bot dayung di seberang air di Parc de l’Orangerie dan bersiar-siar di sekitar zoo percuma. Datang musim sejuk, Strasbourg meletup dalam awan cinnamony cheer bermusim, ketika pasaran Krismas bercambah di sekitar katedral. Fikirkan lampu berkilauan, biskut pedas dan celaan wain berkuasa super.

Dan anda hanya beberapa jam dengan kereta api dari petualangan anda yang seterusnya: menuju timur ke Stuttgart, Jerman, atau mempercepat selatan ke ibukota perayaan Switzerland, Basel.

Perpignan: Benteng-benteng Catalan dan bakat perayaan

Selesaikan perbatasan sempadan anda di selatan yang indah. Perpignan yang berwarna-warni terletak di pergunungan Pyrénées dan merupakan pusat yang sempurna untuk perjalanan sehari ke pantai. Dan hanya tiga jam dengan kereta api dari Barcelona, ​​itu adalah titik perhentian yang hebat jika anda bepergian antara Sepanyol dan Perancis.

Tetapi berikan bandar itu sendiri sedikit masa untuk bersinar. Bendera Scarlet dan emas terbang tinggi di sekitar menara Le Castillet, sebuah pintu abad ke-14 dan bekas penjara.Masuk ke dalam untuk merenung warisan Catalan Perpignan dan ditinggikan oleh pemandangan bandar yang unggul.

Biarkan diri anda dalam sejarah dengan berjalan kaki ke Palais des Rois de Majorque. Benteng-benteng abad ke-13 yang terang-benderang ini berlaku ketika Perpignan menjadi ibu kota Kerajaan Majorca.

Mengamati orang ramai adalah cara yang sempurna untuk bersantai di Perpignan – memilih restoran pinggir sungai dan menghidupkan hidangan yang dipengaruhi oleh Sepanyol dan ikan segar untuk batu. Pergi ke kelas atas dengan makan malam yang mewah di institusi Perpignan La Galinette (23 rue Jean-Payra).

Lebih baik lagi, masa lawatan anda untuk bulan Julai untuk mengalami ‘les jeudis de Perpignan‘: Semasa perayaan ini, jalan-jalan hidup setiap malam Khamis dengan penari, jugglers, teater piroteknik dan minuman bersahabat dalam udara musim panas yang hangat. Berharap untuk menyiapkan malam-malam yang terpesona, teruk, tertutup bergemerlapan dan bersumpah untuk kembali tahun depan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: