10 Tarikan Pelancong Tertinggi di Messina

28.jpg

Messina

Messina, bandar ketiga terbesar di Sicily selepas Palermo dan Catania, adalah tempat penyiar kereta api dan kereta mula-mula menginjakkan kaki di tanah Sicily. Ia juga merupakan pelabuhan pelayaran popular. Pelabuhan semulajadi Messina yang terlindung dan kedudukannya di Selat Messina, dekat dengan tanah besar, telah menentukan sejarah bandar dari masa-masa awal. Tetapi lokasinya sebagai pintu masuk ke Sicily juga bermaksud bahawa pelancong cenderung tergesa-gesa melewati perjalanan mereka ke banyak tarikan lain di pulau itu. Messina layak mendapat tempat di mana-mana jadual Sicily untuk banyak perkara yang dapat dilihat dan dilakukan dan berpeluang untuk bertemu dengan penduduknya yang ramah dan mesra, mungkin semasa salah satu perayaan yang meriah yang mengisi jalan-jalannya dengan muzik dan warna. Yang paling berwarna-warni ialah Vara, setiap 15 Ogos, apabila sebuah patung Madonna yang beratnya 15 meter yang beratnya hampir lapan tan dibawa masuk melalui jalanan.

Lihat juga: Tempat tinggal di Messina

1 Katedral dan Piazza del Duomo

Katedral dan Piazza del Duomo

Katedral itu membentuk satu hujung luas Piazza del Duomo, Pusat bersejarah Messina, dan di hadapannya adalah Air pancut Orion, dicipta dari 1547 hingga 1551 oleh G.A. Montorsoli dari Florence, seorang pelajar Michelangelo. Di sebelah kiri katedral berdiri tiang Baroque Perawan Maria oleh Giuseppe Buceti, didirikan pada tahun 1758. Gereja itu dibina pada tahun 1100 oleh Norman, yang memerintah Sicily pada masa itu, tetapi ia telah rosak secara serius oleh gempa bumi yang menghancurkan banyak Messina pada tahun 1908. Hampir pulih daripada itu, katedral sekali lagi rosak teruk oleh pengeboman Perang Dunia II. Berikutan kedua-duanya, pembinaan semula itu kekal sejajar dengan bentuk asal dan mengekalkan ciri-ciri masa depan yang penting seperti portal batu yang diukir dari tempoh Gothic lewat, ukiran relief zaman pertengahan di permukaan bawah, dan tiga apes di sebelah timur yang tarikh dari penubuhannya.

Sama seperti semua katedral Norman di Sicily, katedral adalah basilica bertajuk dengan tiga lorong, transept, dan tiga apresiasi. Bahagian dalaman yang monumental mempunyai kekuda bumbung berwarna terang dan arked dengan gerbang tajam; mozaik apse dari Kristus yang dihidupkan adalah rekonstruksi, seperti halnya altar para rasul di sisi lorong. Melalui kesibukannya, ia tetap menjadi salah satu katedral terbaik di Sisilia.

Peta Katedral Messina

2 Menara Loceng dan Jam Astronomi

Menara Loceng dan Jam Astronomi

Ini menara loceng 60 meter yang tinggi, dibina semula dengan menggunakan reka bentuk lama, mengandungi salah satu yang paling besar dari semua jam astronomi, sebuah karya oleh firma Strasbourg Ungerer yang ditempatkan di sana pada tahun 1933. Setiap hari di tengah hari (atau kadang-kadang tidak lama selepas itu) bergerak dan menunjukkan pemandangan dari sejarah Messina, termasuk penyerahan huruf legenda perlindungan dari Madonna ke Messina. Pertunjukan ini bermula dengan singa yang dililitkan melambaikan sepanduk dan menderu, dan aksi itu berlangsung selama 15 minit dengan angka-angka animasi muncul dari tingkap. Di sisi menara yang menghadap ke permukaan gereja, wajah jam menunjukkan maklumat astronomi.

3 Santissima Annunziata dei Catalani

Gereja yang paling penting kedua di Messina ialah Santissima Annunziata dei Catalani. Ia adalah satu-satunya bangunan yang dapat bertahan dalam gempa bumi 1908, tetapi tidak begitu beruntung dalam pengeboman Perang Dunia II. Gereja ini dibina pada separuh kedua abad ke-12 di bawah pemerintahan Norman, dan sebelah timur tarikh dari masa ini. The apse utama di antara senjata transept dibezakan oleh susunan arsitetik yang lembut dari arked palsunya pada tiang-tiang elegan kecil, dan oleh bahan-bahan binaan berwarna-warni. Bahagian barat dengan tiga portalnya bermula dari abad ke-13, ketika bangunan itu mengalami beberapa perubahan. Dalam pedalaman tiga-lorong, lengkungan yang disandarkan disokong pada lajur dengan pelbagai kapital. Lorong tengah mempunyai barisan tong, manakala lorong sebelah mempunyai lilitan silang.

Alamat: Via Garibaldi Giuseppe 111, Messina

4 Muzium Serantau

Setiap tiga bahagian Muzium Serantau Messina – galeri lukisan, koleksi arca, dan seksyen arkeologi – mengandungi kepingan penting. Sorotan arca termasuk arca Antonello Gagini St Antonius, Francesco Laurana Madonna dengan Anak, dan Goro di Gregorio Madonna of the Cripples, serta asal-usul angka di Fountain of Neptune. Dalam Galeri Gambar adalah “Polyptychon Saint Gregory” dua bahagian berjudul Antonello da Messina, dicat pada tahun 1473 tetapi rosak dalam gempa bumi tahun 1908. Pentingnya adalah Penyembahan Gembala dan Peningkatan Lazarus dari Mati oleh Caravaggio, dan mendapati dari Zancle kuno di bahagian arkeologi.

5 Fontana di Nettuno (Neptune Fountain)

Fontana di Nettuno (Neptune Fountain) Eduardo M. / foto diubahsuai

Fontana del Nettuno, atau Neptune Fountain, terletak di taman, diasingkan dari pusat bandar. Ia dibina pada tahun 1557 dan, seperti pancutan Orion, adalah karya Montorsoli. Mata air menunjukkan tuhan laut yang ditangkap antara Scylla dan Charybdis, dua raksasa Selat Messina. Via della Liberta bermula di mata air ini dan membawa keluar dari bandar menuju ke landasan pameran Fiera di Messina.

Alamat: Via Giuseppe Garibaldi, Messina

6 Camposanto

Di sebelah barat Piazza Dante adalah Camposanto, atau Cimitero Monumentale, salah satu kuburan Itali yang terbesar dan paling indah. Di atas bukit adalah sebuah gereja Ionik, Pantheon penduduk terkemuka di bandar, yang mana terdapat pemandangan indah kota dan selat.Patung-patung Neoklasik dan Art Nouveau dan monumen yang ditanam di taman menjadikannya nampak lebih seperti galeri seni udara terbuka.

Alamat: Via Catania, Messina

7 Jalan Panorama dan Sacrario di Cristo Re

Jalan Panorama dan Sacrario di Cristo Re

Laluan panorama yang menarik, Viale Italia, bermula dari barat universiti dan terus ke barat di bawah nama yang berbeza-beza (Viale Principe Umberto, Viale Regina Margherita). Jalan-jalan dan boulevards berjalan di atas bandar, mengikuti perjalanan kubu-kubu lama, dan berakhir di utara di jalan pantai. Laluan laluan itu Taman Botani, yang dibina semula Santuario di Montalto, dan gereja votive Sacrario di Cristo Re. Kuil ini, dengan kubah oktagonnya yang besar, adalah peringatan kepada mangsa perang, dan tolnya setiap jam dalam ingatan mereka. Berhampiran Prince Umberto Avenue adalah esplanade yang indah dengan pemandangan panoramik di seluruh bandar dan pelabuhan.

Alamat: Viale Principe Umberto, 89, 98122 Messina

8 Scenic Drive ke Torre di Faro

Scenic Drive ke Torre di Faro

Jalan yang indah berjalan 15 kilometer di sepanjang pantai timur laut Messina. Vila-vila dan taman-taman adalah laluan, yang melepasi dua laguna garam, Pantani, juga dikenali sebagai Laghi di Ganzirri. Jalan ini akhirnya datang ke kampung Torre di Faro, di Punta del Faro, hujung utara Sicily di Sicily. Menikmati pemandangan halus dari rumah api adalah salah satu perkara yang paling popular untuk dilakukan. Dari Torre di Faro, jalan pantai terus mengelilingi tanjung paling utara di Sicily. Anda boleh kembali ke Messina ke atas Colle San Rizzo, yang mencapai ketinggian 465 meter.

9 Madonnina

Madonnina

Sebuah gerbang menjulang dari barat Messina ke pelabuhan dengan mayat benteng yang dipanggil Fort San Salvatore, yang dibina pada tahun 1681. Ia membentuk pangkalan untuk lajur segi tiga 60 meter yang didirikan pada tahun 1934, di puncak oleh patung Madonna della Lettera. Penduduk tempatan menyebutnya Madonnina, Madonna kecil. Tertulis pada monumen itu adalah “Vos et ipsam civitatem benedicimus” (Kami memberkati kamu dan bandar kamu), kutipan dari surat yang Perawan Maria dipercayai telah menghantar orang-orang Messina. Tiang itu dapat dicapai dengan berjalan kaki dengan melintasi trek di stesen kereta api, walaupun lebih baik menggunakan perkhidmatan bot.

10 Galleria Vittorio Emanuele III

Galleria Vittorio Emanuele III

Mengenang galeri besar di Piazza Duomo di Milan, galeri yang mengagumkan ini juga dibina dari besi – jarang ditemui di Itali – tetapi dibina kemudian, pada awal abad ke-20. Seperti Milan, ia berfungsi sebagai pusat membeli belah gabungan dan salon bergaya di mana penduduk tempatan dapat melihat dan dilihat di kafe dan restorannya. Di dalamnya, galleria dihiasi dengan karya stuko, dengan lantai mosaik hitam dan putih yang indah.

Alamat: Piazza Antonello, Messina

Tempat tinggal di Messina untuk Sightseeing

Lebih banyak B & B daripada hotel berdekatan tarikan utama di pusat bandar dan sering lebih banyak pilihan mewah. Jika menggunakan Messina sebagai pangkalan untuk melawat pantai timur laut yang berhampiran dan indah, pertimbangkan tinggal di salah satu bandar tepi pantai dan melihat Messina di perjalanan sehari. Berikut adalah beberapa hotel bertaraf tinggi di sekitar Messina:

  • Hotel Mewah: Sekitar 25 minit berjalan kaki dari Duomo dan stesen kereta api dan di trem, Guest House Residence adalah sebuah hotel moden dengan bilik yang luas, tempat letak kereta dan sarapan percuma. La Casa di Dadda berada di sebuah rumah 1900 yang indah dihiasi dengan teres atas bumbung dan sarapan pagi termasuk, berhampiran dengan laluan panorama Viale Italia dan berjalan kaki singkat dari duomo. Berhampiran stesen keretapi dan berjalan kaki yang mudah dari tempat-tempat tarikan, Royal Palace Hotel telah bertarikh tetapi bilik yang luas, beberapa dengan pemandangan pelabuhan dari balkoni.
  • Hotel Julat-Pertengahan: Bilik-bilik moden yang terang di B & B Crystal memudahkan dengan kereta api dan feri serta berjalan kaki yang mudah ke tempat-tempat tarikan utama. Oasi Azzurra Village yang dikendalikan oleh keluarga dan mesra keluarga adalah sebuah resort pantai di pantai utara, tempat yang bagus untuk perjalanan jalan raya, dengan restoran dan kolam renang yang bagus. Dengan tingkap dan balkoni kecil yang menghadap ke menara jam dan dataran utama, Garibaldi B & B mempunyai bilik bersaiz yang baik dan termasuk sarapan pagi dengan cappuccino.
  • Hotel Budget: Dekat dengan Duomo dan restoran, mudah berjalan kaki ke stesen dan terminal feri, Opera Relais B & B termasuk sarapan yang dibawa ke bilik. Di pantai utara, dengan bilik-bilik yang direka dengan baik, pemandangan laut, dan pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan, La Casa A Mare B & B agak sukar untuk dijumpai tetapi tempat yang baik untuk meneroka Messina dan pantai. Di pantai, kira-kira 11 kilometer di utara pusat bandar Messina, Hotel Donato terletak berhampiran restoran dan mengatur pengangkutan ulang-alik ke bandar.

Lebih Must-See Tarikan berhampiran Messina

Mungkin lebih daripada wilayah Itali yang lain, pulau Sicily dipenuhi dengan khazanah dunia purba, dan beberapa yang terbaik adalah mudah dicapai oleh Messina. Yang paling dekat ialah Teater Yunani di Taormina, salah satu dari beberapa perjalanan sehari yang mudah dari Messina. Salah satu teater terbesar di Empayar Yunani purba adalah di taman arkeologi di Syracuse, di pantai selatan Messina. Dalam perjalanan ke Syracuse, berhenti di bandar kedua terbesar di Sicilia, Catania, yang terkenal dengan bangunan Baroquenya. Pedalaman dari Catania, Enna terletak di tengah-tengah pulau itu, dengan salah satu vila yang terpelihara dengan baik di mana saja di Empayar Rom. Untuk pemandangan pantai yang indah, memandu sepanjang pantai utara, di mana pedalaman pegunungan jatuh ke Laut Tyrrhenian, untuk melawat Cefalù. Lebih jauh adalah ibukota Sicily, Palermo, dengan gereja-gereja berbentuk mosaik dan katedral terdekat Monreale.

Messina Peta – Tarikan-tarikan

Peta Messina Inner City

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: