Rayakan jiwa anda dengan perjalanan rohani ke Simhastha Kumbh Mela 2016

29

Bulan sebulan Simhastha Kumbh Mela adalah perayaan yang tiada tandingan di Ujjain. Para penganut dari seluruh negara berkumpul ke destinasi ini untuk mandi di Sungai Kshipra yang suci. Adalah dipercayai bahawa berenang di perairan suci sungai ini membantu mencuci semua dosa anda. Sekiranya merancang untuk mengambil bahagian dalam festival suci ini, anda boleh menempah kereta api untuk sampai ke Ujjain.

Tempah Kereta sekarang

Legenda di sebalik perayaan itu

Kepercayaan yang paling popular di sebalik perayaan Kumbh Melas ialah Samudra Manthan oleh para dewa dan setan. Dikatakan bahawa selepas 1,000 tahun apabila periuk (kumbh) muncul dari lautan ia berakhir dengan perebutan antara tuhan-tuhan dan iblis. Tuhan takut kepada iblis dan mengambil guci. Selepas perjalanan dua belas tahun, setan dapat mencari dewa-dewa dan ada pertempuran lain untuk mendapatkan gandum. Semasa pertempuran, titisan cecair berharga (amrit) jatuh di empat tempat iaitu Haridwar, Allahabad, Nashik, dan Ujjain. Acara ini melahirkan salah satu festival agama terbesar di dunia – Kumbh Mela dan menjadikan bandar-bandar ini tempat ziarah yang paling dihormati di negara ini.

Tarikh untuk Simhastha Kumbh Maha Parv Ujjain, 2016

Tahun ini, Kumbh Mela akan diadakan di kota Ujjain yang indah. Bermula dari 22hb April, perayaan bulan ini akan berakhir pada 21 Mei. Tahun ini Simhastha Kumbh Mela menjangkakan pengumpulan 5 penganut penganut dari seluruh dunia. Jangan terlepas peluang ini untuk merangkul jiwa dan badan anda dengan nektar suci yang dicampur di dalam air sungai suci.

Tarikh untuk Dip

22 April 2016 Shahi Snan
03 Mei 2016 Kumbh Snan (Vrat Parv Varuthini Ekadashi)
06 Mei 2016 Kumbh Snan (Vaishakh Krishna Amavasya)
09 Mei 2016 Kumbh Snan
11 Mei 2016 Kumbh Snan (Shankaracharya Jayanti)
15 Mei 2016 Kumbh Snan (Vrishabha Sankranti)
17 Mei 2016 Kumbh Snan (Mohini Ekadashi)
19 Mei 2016 Kumbh Snan (Pradosh)
20 Mei 2016 Kumbh Snan (Narsingh Jayanti)
21 Mei 2016 Shahi Snan

Bagaimana Mencapai Ujjain

Terdapat empat kereta api langsung dari Delhi ke Ujjain. Masa yang diambil untuk sampai ke Ujjain dari Delhi dengan kereta api adalah kira-kira 11 jam 55 minit. Anda boleh mengambil penerbangan dari New Delhi untuk mencapai Indore dan kemudian naik teksi untuk Ujjain. Teksi terus dari Delhi ke Ujjain juga boleh ditempah untuk perjalanan yang mudah.

Tempat tinggal di Ujjain

Merancang untuk melawat Ujjain untuk menjadi sebahagian daripada Simhastha Kumbh Mela 2016? Tidak ada kekurangan pilihan di bandar suci. Terdapat sejumlah hotel di Ujjain di mana anda boleh menikmati penginapan yang indah. Memandangkan musim puncak di bandar, adalah yang terbaik untuk membuat tempahan sebelum ketibaan.

Perhatikan lawatan ke Simhastha Kumbh Mela dan menyaksikan betapa tenang menemui kekacauan!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: