28

- Advertisement -

Apabila kebanyakan orang memikirkan Jepun, apa yang ada dalam fikiran adalah ikan mentah, Gunung Fuji, kuil dan Tokyo. Beberapa langkah dari laluan pelancong, tetapi mereka yang berbuat akan diberi ganjaran: terdapat segmen baru di negara ini yang menunggu untuk diterokai. Di antara banyaknya adalah Kagoshima, sebuah surga tropika yang dapat dikenali sebagai ‘Hawaii of Japan’.

Sambil masuk ke salah satu sistem kaldera terbesar di kawasan itu, Kagoshima adalah salah satu tempat paling mudah untuk didekatkan dan peribadi dengan gunung berapi yang hidup – ada yang begitu aktif bahawa laluan mendaki tertentu ditutup, disebabkan oleh abu dan pelepasan gas toksik. Letusan berlaku setiap hari: mengharapkan untuk mendengar bunyi gemuruh, merasakan tanah mengguncang selama beberapa saat, dan melihat rumpun kelabu gergasi naik ke langit.

Jangan ketinggalan tempat ini:

1. Sakurajima

Gunung berapi tiga puncak besar, aktif secara berterusan, naik seperti gergasi gergasi yang pecah dari perairan biru di sekitar Kinko Bay. Sebuah jalan mengelilingi pulau itu (dijambili di sebelah timur oleh aliran lava sehingga segar tumbuh-tumbuhan masih jarang) dan mungkin untuk mendaki untuk melihat kawasan di kaki bukit.

2. Kirishima

Di sisi lain, di pergunungan Kirishima, dorman lama kazan (gunung berapi) Shinmoedake kini marah terjaga. Takachiho, puncak puncak tertinggi, diliputi dengan jenis azalea yang unik yang melukis gunung di merah jambu semasa musim bunga. Beberapa sungai di sini sangat panas sehingga mungkin untuk memancarkan musim panas yang mengepul air panas dengan meresap ke dalam batu dan duduk.

3. pulau Yakushima

Yakushima, salah satu daripada pulau-pulau terpencil di Kagoshima dan tapak Warisan Dunia UNESCO, adalah perjalanan feri setengah hari tetapi bernilai setiap saat: lihat pokok-pokok cedar raksasa, menyelam dan snorkel dengan ikan tropika, mendaki gunung tertinggi di semua Kyuushuu (Gunung Miyanoura), dan melihat spesies unik seperti monyet Yaku dan rusa Yaku.

4. Izumi

Pekan kecil Izumi, yang tidak diketahui dan tidak penting, adalah salah satu kawasan berkumpul terbesar kren bermata – kira-kira sepuluh ribu tiba setiap musim sejuk, membanjiri sawah, jalan raya, dan juga sekolah.

Air terjun di Kirishima. Gambar oleh Ray Bartlett

5.Tapak kuno Kinko Bay

Menghadap Kinko Bay terletak tapak arkeologi era Jomon (ditemui secara tidak sengaja sebagai orang yang digali untuk asas perniagaan yang sedang naik) yang menjadi salah satu catatan tertua tempat tinggal manusia di Jepun. Sebuah muzium baru dengan demo tangan dan pameran interaktif menawarkan penemuan ini, dan (dalam bahasa Jepun) membincangkan bagaimana cara ini membina semula teori mengenai kediaman awal rantaian pulau Jepun.

6. Mandian pasir panas di Ibusuki

Di hujung sempit Kagoshima’s semenanjung Satsuma terletak bandar pelancongan Ibusuki, yang terkenal dengan mandi pasir panas yang menakjubkan. Magma begitu dekat dengan permukaan yang menghangatkan pantai berpasir di bandar ini. Untuk beberapa ratus yen, ahli oktogenarian yang ceria akan mengebumikan anda ke leher anda dan juga mengeringkan peluh dari alis anda semasa anda memasak di dalam pasir selama anda boleh mengambilnya. Ia adalah pengalaman pengembara musim panas dari seluruh Jepun untuk menikmati.

Kumbah naik dari sungai. Gambar oleh Ray Bartlett

Buat perjalanan

Mendapat ke Kagoshima hanya lebih mudah: satu laluan kereta api peluru baru dibuka pada tahun 2011, menghubungkan Stesen Chuo Kagoshima ke stesen Hakata Fukuoka di utara Kyuushuu. Dari sana, anda boleh ke Kyoto, Osaka, atau Tokyo dalam masa beberapa jam. Perjalanan udara adalah kerap dan kadar internet diskaun sering membuat perjalanan sehala kurang dari 15,000 yen. Panduan Perjalanan Kagoshima (http://www.kagoshima-kankou.com/for) menawarkan beberapa petua bersiar-siar di sekitar kawasan itu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d