Tempat rahsia San Francisco: enam perkara yang hanya diketahui penduduk tempatan

0

39

- Advertisement -

San Francisco dikenali di seluruh dunia untuk keindahannya, berfikiran terbuka dan – semoga jujur ​​- kegilaannya. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa City by the Bay mempunyai banyak tarikan yang tidak mungkin di lokasi yang jauh diketahui oleh penduduk setempat … sehingga kini.

Berikut adalah beberapa pilihan rahsia – beberapa baru, beberapa lama, semua asal San Francisco.

The Wave Organ

Bertentangan di hujung dermaga di San Francisco marina, Wave Organ adalah alat muzik yang dimainkan oleh San Francisco Bay itu sendiri. Selesai pada tahun 1986, alat ini dibina daripada 25 paip organ PVC yang pelbagai panjang yang terjun ke dalam air di bawah jeti. Apabila gelombang air berubah, begitu juga dengan bunyi yang dibuat oleh Organ Wave. Apabila air pasang datang di dalamnya mengerikan seperti bayi, dan dalam perjalanan keluar ia beluncing cukup kasar. Sering kali ia membuat bunyi hantu yang menyeramkan, mungkin dengan alasan yang baik: jeti itu terdiri daripada bahan yang diambil dari tanah perkuburan yang dirobohkan.

Seward Street Slides

Menyembunyikan tinggi di atas Castro adalah Seward Street Slides, pelongsor kembar yang terbuat dari simen halus yang meluncur di lereng bukit. Jika anda fikir ini kelihatan seperti sesuatu yang akan dimimpulkan oleh seorang kanak-kanak, anda betul: slaid direka pada tahun 1973 oleh Kim Clark yang berusia 14 tahun, dengan sokongan pemahat San Francisco yang hebat Ruth Asawa.

Cara terbaik untuk menunggang slaid adalah untuk duduk di atas sekeping kadbod – anda mungkin mendapati beberapa di kaki slaid, tetapi membawa diri anda hanya sekiranya berlaku. Hancurkan kadbod anda, dan lepaskan dari atas. Tip Pro: jika anda ingin pergi dengan cepat, lemparkan segelintir pasir ke bawah slaid sebelum anda berangkat. Orang dewasa secara teknis sepatutnya diiringi oleh anak-anak, tetapi tidak ada yang akan menyesali anda menunggang kegembiraan jika anda cepat dan tenang mengenainya. Jiran-jiran boleh menjadi agak konyol jika anda terlalu keras, jadi pastikan ini satu hush-hush.

San Francisco Columbarium

Ketika San Francisco tumbuh dan harta di daerah Richmond barat mencapai premium pada awal tahun 1900-an, kota itu memindahkan kuburan baratnya – istana, peti mati dan semua – selatan ke pinggiran kota Colma. Ramai San Fransiskan memutuskan bahawa pembakaran mayat kelihatan seperti idea yang lebih baik, dan memilih San Francisco Columbarium yang nikmat klasik sebagai tempat berehat terakhir yang sesuai untuk abu mereka. Hari ini, SF Columbarium merupakan tugu setempat yang paling disayangi untuk tingkap kaca nouveau yang tersembunyi dan memorial kepada penceramah tempatan seperti Chet Helms (penganjur muzik yang membawa Janis Joplin ke California pada tahun 1960-an) dan Supervisor San Francisco Harvey Milk (Amerika yang pertama secara terbuka gay rasmi yang dipilih – cari bendera pelangi di bawah kubah). Fotografi denyar tidak digalakkan dengan baik dan suara yang dihormati dihargai.

Andy Goldsworthy’s Spire

Menara atas San Franciscans bukanlah TransAmerica Pyramid lagi, kerana dek pemerhatian ditutup selepas 9/11. Hari kegemaran ini adalah besar Spire dibina oleh artis Andy Goldsworthy pada tahun 2008 daripada 37 pokok rebitan Monterey yang ditebus, naik 90 kaki di atas jejak hiking Presidio yang terpencil. Entah bagaimana ia kelihatan seperti kedua-dua jambatan gereja dan peluru berpandu, yang amat sesuai untuk lokasi ini: Sepanyol mendirikan Presidio pada tahun 1776 sebagai sebuah pos militer untuk melindungi mubaligh yang membuat tuntutan mereka di California. The Presidio berkhidmat sebagai pangkalan tentera Amerika Syarikat sehingga persaraan rasmi dari perkhidmatan pada tahun 1994, ketika menjadi taman. Pada hari yang jelas, anda dapat melihatnya Spire sepanjang jalan di tengah-tengah, di mana hujung konkrit dari Piramid TransAmerica mengintai dengan huru-hara.

Hydrant Fire Golden

Pada tahun 1906 gempa bumi yang dahsyat dan kebakaran meninggalkan sebahagian besar San Francisco dalam kegelapan, termasuk Daerah Misi. Legenda mengatakan bahawa banyak pengawal kebakaran tidak pernah disambungkan kepada bekalan air kerana ahli politik yang korup telah menyedut dana yang ditakdirkan untuk pemasangan dan penyelenggaraan. Untungnya fireplug kecil ini di sudut 20th St dan Gereja St bekerja, dan dengan sendirinya menyediakan air yang menghalang api dari menyebar ke selatan 20th Sebagai simbol pemikiran yang cepat dan tadbir urus yang baik, pili bomba diberi cat baru cat emas setiap tahun pada 18 April, ulang tahun gempa bumi. Hidangan Kebakaran Emas memeluk sudut barat daya Dolores Park, yang menawarkan salah satu pemandangan panorama San Francisco yang paling menggetarkan. Bandar yang merupakan timbunan rokok pada bulan April 1906 telah dibina semula pada kadar 15 bangunan setiap hari, dan hari ini ia berkelip sepanjang jalan ke Teluk.

Pusat Sejarah San Francisco di Perpustakaan Awam Utama SF

Afficately dirujuk oleh beberapa orang sebagai ‘loteng San Francisco,’ tingkat keenam perpustakaan awam utama SF adalah harta karun buku, foto, seni, dan memorabilia lain dari masa lalu yang terkenal di bandar ini. Terdapat gambar asli dari Gold Rush, poster dari pertunjukan anjing abad ke-abad, menu restoran lama yang memaparkan makanan San Francisco sekali-trendi seperti chop suey dan kepiting Louie, dan permata lain yang ditarik dari 153 laci fail Pusat yang dibungkus dengan San Francisco ephemera. Pusat ini telah mengumpul barang-barang ini selama 50 tahun dan anda tidak pernah tahu apa yang bakal berlaku seterusnya – zin punk awal, iklan tangan 1950-an bacaan puisi jazz, buku catatan untuk merintis kelab gay. Koleksi ini tidak ternilai, dan kemasukan adalah percuma – ini mungkin tepat di mana anda meninggalkan hati anda di San Francisco.

Artikel ini pada asalnya ditulis oleh Stuart Schufmann dan diterbitkan pada bulan Oktober. Versi terkini ini ditulis oleh Alison Bing pada bulan Disember 2014.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: