03

- Advertisement -

Shriya Saran (dilahirkan sebagai Shriya Saran Bhatnagar pada 11 September 1982), juga dikenali sebagai Shriya, adalah seorang pelakon dan model India yang terkenal kerana bekerja di bioskop India Selatan, Bollywood dan pawagam Amerika. dilahirkan di Dehradun dan menghabiskan sebahagian besar masa kanak-kanaknya di Haridwar. Pada tahun 2001, tarian tariannya memberi peluang kepadanya untuk tampil dalam video muzik debut Renuz Nathan “Thirakti Kyun Hawa”, yang membawa Saran ke perhatian ramai ahli film India. Saran membuat debutnya pada tahun 2001 dengan filem Telugu Ishtam, dan mendapat kejayaan komersil pertama dengan Santhosham (2002).

Dia kemudiannya muncul dalam beberapa filem Telugu lagi semasa membuat jalan-jalan dalam industri Hindi dan Tamil. Pada tahun 2007, Saran membintangi filem Sivaji, filem Tamil paling hebat pada masa itu. Beliau juga mendapat penghargaan kritikal untuk peranannya dalam filem Bollywood 2007 Awarapan. Pada tahun 2008, Saran memainkan peranan utama dalam filem Inggeris pertamanya, pengeluaran bersama Amerika-India The Other End of the Line. Projek-projek berikut termasuk filem-filem popular seperti Kanthaswamy (2009) dalam Tamil dan Pokkiri Raja (2010) dalam Malayalam – peranan yang membuktikan beliau sebagai salah seorang pelakon utama dalam industri filem India Selatan. Pada tahun 2012, dia dilahirkan dalam filem Midnight’s British-Canadian, di bawah arahan Deepa Mehta, berdasarkan novel pemenang Hadiah Pemenang Salman Rushdie dari nama yang sama, yang mana dia menerima pujian kritis antarabangsa. Beliau mencapai kejayaan komersial yang lebih tinggi dengan membintangi filem-filem seperti Pavitra (2013) dan Chandra (2013). Pada tahun 2014, Saran membintangi filem Telugu yang terkenal dengan kritikan Manam, yang membawa penghargaannya untuk persembahannya.

Sebagai tambahan kepada karyanya dalam filem, Saran telah menjadi duta jenama untuk jenama di seluruh India, mengesahkan kecantikan dan produk kesihatan. Di antara aktiviti filantropi lain, beliau telah melobi untuk organisasi amal. Pada tahun 2011, dia membuka sebuah spa yang menggunakan orang yang dicabar secara eksklusif. Beliau juga merupakan duta jenama untuk Selebriti Cricket League untuk dua musim pertama.

Kerjaya

Kerjaya awal (2001-03)

Semasa dalam tahun kedua di Kolej LSR di Delhi, Saran mendapat peluang pertama untuk muncul di depan kamera untuk menembak video. Berikutan cadangan guru tariannya, beliau telah dijemput untuk hadir dalam video muzik “Thirakti Kyun Hawa” Renoo Nathan. Ditembak di Banaras, video itu dilihat oleh Ramoji Films yang menawarkan peranan utama Neha dalam filem Ishtam. Saran menerima bahagian itu dan, sebelum dibebaskan, dia telah menandatangani empat lagi filem, termasuk Nuvve Nuvve, di mana dia memainkan anak perempuan jutawan yang jatuh untuk lelaki kelas pertengahan. Pada tahun 2002, dia membintangi Santosham, bersama membintangi Nagarjuna, Prabhu Deva dan Gracy Singh, yang merupakan kejayaan komersial pertamanya. Filem ini memenangi Anugerah Nandi untuk Filem Terbaik dan Anugerah Filem Terbaik Filmfare Terbaik (Telugu). Saran memainkan wanita yang membolehkan seseorang yang dia suka pergi dengan yang lain, tetapi memenanginya kembali kemudian dalam hidup. Untuk penampilannya, dia memperoleh pencalonan untuk Anugerah CineMAA untuk Pelakon Terbaik-Perempuan, memberikan dia kedudukan yang baik dalam industri Telugu pada awal karirnya.

Pada tahun 2003, Saran bertindak dalam peranan sokongan dalam filem Hindi yang pertama, Tujhe Meri Kasam, yang memaparkan debutants Ritesh Deshmukh dan Genelia D’Souza dalam peranan utama. Dia juga memainkan peranan wanita utama dalam beberapa filem Telugu termasuk Tagore, yang ditayangkan di Anugerah Akademi Filem Antarabangsa India, dan merupakan kejayaan komersial. Beliau mengikutinya dengan debut filem Tamil di Enakku 20 Unakku 18, bersama Tarun dan Trisha Krishnan, yang ditembak secara serentak di Telugu sebagai Nee Manasu Naaku Telusu, di mana dia bermain sebagai jurulatih bola sepak. Walaupun dia bertindak dalam filem dalam tiga bahasa pada tahun itu, lapan daripada sepuluh filem pertama dalam kerjayanya di Telugu.

Turun naik kerjaya (2004-07)

Pada tahun 2004, Saran bertindak dalam dua Telugu dan dua filem Hindi, termasuk Nenunnanu, di mana dia memainkan seorang pelajar dalam nyanyian klasik. Dia mempunyai sepuluh 2005 siaran, sembilan daripadanya adalah filem Telugu, yang paling ketara untuknya ialah Chatrapathi. Di sana dia muncul bertentangan dengan Prabhas dan memperoleh pencalonan pertamanya untuk Anugerah Pelakon Terbaik Filmfare Telugu. Seorang pengulas untuk Moviebuzz mengatakan bahawa sebagai filem tindakan, watak Saran tentang minat cinta tidak berkembang dengan baik dan dia berada di sana terutama untuk lagu-lagu. Sementara itu, dia cuba membuat kemunculannya di Tamil dengan Mazhai, pembuatan semula filem Telugu Varsham. Bukan filem mahupun prestasinya diterima dengan baik. Juga pada tahun 2005, dia muncul sebagai salah satu daripada tiga watak dalam filem Mogudu Pellam O Dongodu, yang merupakan malam pertama pasangan suami isteri bersama-sama, dan membuat penampilan tetamu dalam filem kanak-kanak yang dipanggil Bommalata, yang memenangi Anugerah Filem Kebangsaan Terbaik Ciri Filem di Telugu. Peranan utama Saran pada tahun 2006, tidak termasuk tiga penampilan khas, adalah dalam filem Thiruvilayadal Arambam Tamil.

Pada tahun 2007, dia dipilih memainkan peranan wanita utama bertentangan dengan Rajinikanth dalam Sivaji S. Shankar: The Boss, yang merupakan filem India paling mahal pada masa itu. R.G. Vijayasarathy menulis dalam ulasannya untuk Rediff bahawa, selain dari kecantikannya, Saran “membuktikan bahawa dia juga boleh bertindak”. Persembahan beliau memperolehi Anugerah Gaya Skop Selatan untuk Pelakon Tamil Terbaik, kemenangan pertama beliau, dan pencalonan di Vijay Awards. Peranannya menjadikannya bintang dalam industri filem India selatan. Semasa fasa kerjayanya, dia membuat beberapa penampilan khas dalam nombor item, termasuk dalam filem-filem Devadasu, Munna, dan Tulasi.

Juga pada tahun 2007, Saran membuat kemunculan semula beliau di pawagam Hindi dengan Awarapan, yang merupakan pengeluaran bersama antara India dan Pakistan. Dia memainkan seorang wanita Islam dan terpaksa belajar bahasa Urdu. Ini adalah filem Hindi keempatnya, tetapi yang lain gagal membuat sebarang kesan. Sanjay Ram, menulis untuk Business of Cinema, memberikan filem 2.5 dari 5 bintang dan mengatakan bahawa Saran memberikan prestasi ringkas dan menarik. Saran kemudian mengatakan bahawa filem itu memperkuat keyakinannya bahawa semua agama adalah sama. Kemudian pada tahun itu dia muncul dalam satu lagi filem Tamil, Azhagiya Tamil Magan, bertentangan dengan Vijay. Walaupun pengkritik menampakkan penampilannya, prestasinya menerima ulasan bercampur-campur, dengan seorang pengulas, Nandhu Sundharam dari Rediff, pergi sejauh mengatakan bahawa “bertindaknya sama buruknya dengan penampilannya yang baik”. Pada tahun yang sama, Saran membuat penampilan khas dalam satu adegan di Arasu filem Kannada. Dia muncul dalam enam filem pada tahun 2007 dalam empat bahasa.

Debut sinema Amerika (2008-12)

Pada tahun 2008, Saran membuat debut sinema Amerika di Ashok Amritraj’s The Other End of the Line. Dia memainkan peranan sebagai Priya Sethi, yang bekerja sebagai pengendali telefon di pusat panggilan India, sambil bertindak bersama Jesse Metcalfe, Anupham Kher dan Tara Sharma. Persembahan Shriya dipuji oleh pengkritik, khususnya kimia layarnya dengan Jesse Metcalfe. John Anderson, menulis untuk majalah Variety, berkata ia adalah “penampilan sulung Negeriide yang memenangi pelakon India yang cantik Shriya Saran.”

Saran bertindak dalam filem Hindi Istaanbul dengan Zayed Khan dan Shabbir Ahluwalia pada tahun 2008. Dia memainkan watak Anjali Sagar yang diilhami oleh watak Romila Dutta yang dimainkan oleh Preity Zinta dalam filem Lakshya, seorang wartawan yang berhasrat untuk mempunyai anak dengan suaminya, yang menyebabkan perpisahan mereka, kerana dia enggan. Pengkritik Bollywood Hungama berkata wataknya sia-sia, sekali lagi dia mendapat sedikit masa skrin. Walau bagaimanapun, dia mengambil Anugerah Wajah Stardust yang Menarik Baru.

Pelepasan 2009 yang paling penting adalah filem Kanthaswamy yang berjaya secara komersial, bersama Vikram. Beliau memperolehi pencalonan di Anugerah Vijay. Vikram berkata dalam satu wawancara bahawa peranannya setanding dengannya, dan dia dengan mudah mencuri rancangan itu pada kebanyakan masa. Daripada wataknya dalam filem ini, Saran berkata bahawa ia adalah yang terbaik yang telah dilakukannya setakat ini. Juga pada tahun itu dia muncul sebagai peneraju wanita di Thoranai. Seorang pengulas berkata bahawa glamor dan lagu-lagunya adalah satu-satunya titik tinggi filem itu. Untuk Thoranai dan Kanthaswamy bersama-sama, dia menerima pemenang anugerah ketiga, Anugerah Amrita Mathrubhumi untuk Pelakon Terbaik. Dia kemudian muncul dalam satu lagi filem berbahasa Inggeris, Cooking with Stella, yang merupakan komedi yang melihat sifat serius hubungan antara hamba dan majikan. Ia telah dipilih untuk Festival Filem Antarabangsa Toronto, yang dihadiri oleh Saran.

Pada tahun 2010, Saran membuat debutnya dalam bahasa Malayalam dengan Pokkiri Raja, di mana dia muncul bertentangan dengan Mammootty dan Prithviraj. Filem ini memecahkan rekod dalam wayang pawagam Malayalam untuk membuka pendapatan kasar minggu, walaupun ia tidak diterima dengan kritikal. Dikatakan dari Saran bahawa semua yang perlu dilakukannya kelihatan cantik. Beliau kemudiannya memainkan peranan utama dalam filem Telugu selepas lima tahun, dalam komedi aksi komersial yang berjaya, Don Seenu bertentangan dengan Ravi Teja, di mana dia bermain kakak seorang mobster. Pada pendapat beberapa pengkritik, dia mencuri pertunjukan dengan tarian dan adegan romantis.

Tahun 2010 adalah yang kedua paling sibuk selepas tahun 2005, setelah muncul dalam lapan filem, kali ini dalam empat bahasa.

Pada tahun 2011, Saran muncul di Rowthiram, di mana dia bekerja dengan pelakon Tamil Jiiva untuk kali pertama. Filem ini mendapat ulasan yang agak rendah. Walaupun beberapa ulasan mengatakan bahawa Saran tidak diberikan banyak peluang untuk menunjukkan kemahiran bertindaknya, terutamanya hanya menambah sentuhan romantis kepada filem yang paling ganas, dia dirujuk oleh yang lain sebagai pivot di mana filem itu berkisar. Penampilannya mendapat Anugerah Pelakon Terbaik di Anugerah Filem Tamil Antarabangsa. Satu-satunya filem lain pada tahun 2011 adalah penampilan khas dalam lagu untuk filem Rajapattai Tamil.

Pengumuman pertama Saran 2012 adalah projek Malayalam kedua, Casanovva, yang dibintangi oleh Mohanlal dan diarahkan oleh Rosshan Andrrews. Filem ini ditangguhkan berkali-kali, dan dikhabarkan bahawa Saran akan meninggalkan projek itu, tetapi pada Oktober 2010, pengeluar filem itu mengumumkan bahawa penembakan akan bermula di Dubai dengan Shriya Saran di kalangan pelakon. Ia dikeluarkan pada 26 Januari. Siaran berikutnya adalah Gali Gali Mein Chor Hai, dari pengarah Rumy Jafry, yang mula menembak pada September 2011, dan dikeluarkan pada 3 Februari. Dia kemudian dilihat dalam filem komedi Telugu yang paling kritikal iaitu Nuvva Nena, dengan pelakon Allari Naresh dan Sharwanand, diikuti oleh Sekhar Kammula yang sangat tertunda Kehidupan Indah.

Saran telah membintangi projek Bahasa Inggeris Deepa Mehta yang ditangguhkan lama Midnight’s Children, yang berdasarkan novel Salman Rushdie yang sangat terkenal dengan nama yang sama. Ia difilemkan di bawah tajuk kerja Winds of Change. Ia telah ditayangkan di beberapa festival filem pada akhir 2012 di Kanada dan akhirnya membuat pembebasan umum di India pada 1 Februari 2013.

2013-sekarang

Pada awal tahun 2013, Saran muncul dalam nombor item dalam filem Zila Ghaziabad. Ini adalah nombor item pertamanya dalam filem Hindi. Pada 7 Jun, Pavitra Saran telah dibebaskan, di mana dia bermain pelacur. Pada sidang akhbar di Hyderabad, dia mengatakan bahawa filem itu sangat istimewa untuknya, dan dia disentuh oleh kepekaan yang dirujuk oleh pengarah / penulis Janardhana Maharshi kepada topik itu. Menurut ulasan dari The Times of India, bahagian paling sinematik filem itu adalah nombor sensual “Sukumara Ra Ra …” di mana kamera menunjukkan dalam lengkung watak utama. Beliau menyimpulkan kajian semula itu: “Selain daripada lengkungan Shriya Saran, tidak ada apa-apa dalam filem ini yang patut diperhatikan.” Filem dua bahasa beliau Chandra, yang diarahkan oleh Roopa Iyer, secara serentak dibuat dalam bahasa Kannada dan Tamil. Dia memainkan peranan seorang puteri dalam filem bertentangan Kannada pelakon Prem Kumar. Filem ini dikeluarkan di Kannada pada 27 Jun 2013, dan di Tamil pada 14 Februari 2014. Ia menjadi kejayaan yang sederhana di pejabat kotak Kannada. Filem ini menandakan pulangan Saran ke pawagam Tamil selepas lebih daripada lima tahun.

Filem pertama Saran pada tahun 2014, yang dikeluarkan 23 Mei, adalah drama keluarga Telugu, Manam, yang berjaya di India dan Amerika. Filem pertama Saran pada tahun 2015 adalah Gopala Gopala, pembuatan semula blockbuster Bollywood Oh, My God, yang dikeluarkan pada musim perayaan Januari. Dia akan muncul lagi dalam filem Hindi, pengarah Karan Bhutani, Valmiki Ki Bandook, yang kini sedang dalam proses pengeluaran. Dia muncul bertentangan Ajay Devgan di Drishyam, pembuatan semula filem Malayalam dengan nama yang sama, yang menjadi kejayaan box office. Pada pertengahan bulan Januari 2016, dia membuat penampilan istimewa di Opriri, Nagarjuna, dan juga menandatangani filem Tadka seterusnya, bertentangan dengan Nana Patekar. Pada bulan Mei 2016, dia dipilih sebagai pendahulu wanita dalam filem ke-100 Balakrishna, Gautamiputra Satakarni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: