Artis India- Urvashi Rautela

03.jpg

- Advertisement -

Urvashi Rautela (lahir 25 Februari 1994) adalah seorang pelakon dan model filem India yang muncul dalam filem-filem Bollywood. Rautela dinobatkan sebagai Miss Diva – 2015 dan mewakili India pada pertandingan Miss Universe 2015.

Dia membuat debut Bollywoodnya dengan Singh Saab the Great (2013) dan muncul dalam filem-filem seperti Sanam Re (2016), Great Grand Masti (2016) dan Hate Story 4 (2018).

Kehidupan awal dan pendidikan

Urvashi Rautela dilahirkan di Kotdwara, Uttarakhand pada 25 Februari 1994 kepada Meera Rautela dan Manwar Singh Rautela, yang kedua-duanya terlibat dalam perniagaan. Urvashi mempunyai zaman kanak-kanak yang sangat merangsang. Urvashi menghadiri Sekolah Awam Bloomingvale, sekolah umum Convent St Joseph, dan Universiti Delhi sehingga dia akhirnya diterima masuk ke kolej Hindu.

Pageantry (2009-2015)

Pada usia 15 tahun, Rautela mendapat istirahat utama pertamanya di Gaya Hidup Wasi India Fesyen Minggu. Dia juga memenangi gelaran Miss Teen India 2009. Selain menjadi supermodel remaja, dia juga menjadi penyanyi acara untuk Lakme Fashion Week. Lebih-lebih lagi, pada masa remaja, dia telah berjalan kaki di Minggu Fesyen Amazon, Dubai FW, Bombay FW dan sebagainya, dan dia merupakan kegemaran [pereka yang diperlukan] dari banyak pereka terkenal seperti Ritu Kumar, Sabyasachi, Neeta Lulla, Rocky Bintang dan Swapnil Shinde. Pada tahun 2011, pada usia 17 tahun, Rautela memenangi Puteri India 2011, Miss Tourism World 2011, dan Miss Asian Supermodel 2011 di kalangan 88 negara yang diadakan di Korea Selatan. Beliau juga memenangi gelaran Miss Tourism Queen Of The Year 2011 yang diadakan di China dengan peserta dari 102 negara dan menjadi wanita India pertama yang memenangi pertandingan itu. Dia juga ditawarkan Ishaqzaade [8] tetapi dia menolaknya kerana mahu fokus pada kontes Miss Universe. Pada tahun 2012, dia memenangi mahkota I AM She – Miss Universe India serta anugerah khas untuk Miss Photogenic.

Selepas pertandingan kecantikan antarabangsanya, dia mendapat biasiswa 100% daripada Akademi Filem New York. Walau bagaimanapun, dia tidak menyempurnakan kursus itu kerana dia telah meraih filem pertamanya, Singh Saab The Great.

Pada tahun 2015, Rautela menyertai rombongan India sekali lagi dan menuntut semula gelarannya. Ini menjadikannya wanita pertama dan pertama dalam Sejarah untuk memenangi mahkota Miss Universe India dua kali. Selain itu, dia juga memenangi gelaran Miss Beautiful Smile di Yamaha Fascino Miss Diva-Miss Universe India 2015. Bagaimanapun, dia tidak lagi berada di Miss Universe 2015.

Kerjaya filem (2013-sekarang)

Dia membuat penampilan sulungnya sebagai pendahulu wanita bertentangan Sunny Deol. Dia mendapat pujian daripada pelbagai portal seperti India Today dan Bollywood Hungama. Taran Adarsh ​​menyatakan “Urvashi Rautela kelihatan fotogenik dan walaupun dia seorang pemasa pertama, dia kelihatan yakin dalam beberapa urutan.” Di mana India.com berkata, “Debutante Urvashi Rautela yang memainkan isteri Sunny Deol berjaya membuat kehadirannya dirasakan dalam Peranan ringkas, kelihatan cantik dan menari dengan anggun. “Selepas Singh Saab The Great, Urvashi muncul dalam album video Yo Vol. Yo Honey Singh, yang dikeluarkan pada bulan Oktober 2014.

Tidak lama selepas itu, dia melangkah ke industri filem Selatan dan menjadikan debutnya Kannada dengan Encik Airavata, yang telah muncul sebagai kejayaan komersial. Prestasi Urvashi dihargai oleh para penonton serta pengkritik.

Selepas itu, Rautela muncul dalam dua filem, Sanam Re dan Great Grand Masti serta dua video muzik pada 2016. Yang pertama adalah Laal Dupatta dengan Mika Singh dan Anupama Raag dan yang lain adalah Gal Bann Gayi bersama dengan Vidut Jamwal.

Pada tahun 2017, Urvashi membintangi nombor tarian khas Haseeno Ka Deewana di Kaabil. Dia memuji prestasinya oleh lelaki yang asalnya menari dengan lagu klasik ini – bintang Bollywood Amitabh Bachchan. Selain itu, dia membuat penampilan istimewa di Porobashinee.

Pada 2018, dia muncul dalam drama pembalasan Hate Story 4. Dia dipuji kerana persembahannya, seperti Times Of India yang menyatakan “Urvashi Rautela mempunyai peranan utama dan wataknya mempunyai banyak tawaran. Dia bermula sebagai seorang gadis menari di kelab jalur, tetapi sebagai cerita yang dibentangkan, wataknya mendapat banyak kelainan, bertukar dan mendedahkan. Terdapat banyak di atas meja dan pelakon cantik mengendalikan pelbagai emosi dan warna dengan mudah.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: